ES papildomai skiria 110 mln. eurų humanitarinę pagalbą nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams remti  ()

Kadangi Rusijos karas prieš Ukrainą toliau tęsiasi, humanitarinė padėtis šalyje tebėra bloga. Artėjanti žiema kelia papildomų iššūkių jau ir taip pažeidžiamoms nuo karo nukentėjusioms bendruomenėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Todėl Europos Komisija skiria 110 mln. eurų humanitarinei pagalbai, iš kurių 100 mln. eurų bus skirta veiksmams Ukrainoje, o 10 mln. eurų – Ukrainos pabėgėliams ir priimančiosioms bendruomenėms Moldovoje remti. Naujas finansavimas padės ES humanitarinės pagalbos partneriams teikti pagrindines paslaugas, pavyzdžiui, pagalbą grynaisiais pinigais, maistą, vandenį, apgyvendinimą, sveikatos priežiūrą, psichosocialinę paramą ir apsaugą.

Už krizių valdymą atsakingas Europos Komisijos narys Janezas Lenarčičius sakė: „Kadangi Rusijos raketos toliau kelia chaosą Ukrainoje, humanitarinė bendruomenė turi būti pasirengusi padėti pažeidžiamiausiems žmonėms, kuriems netrukus teks išgyventi atšiaurius žiemos mėnesius. ES stiprina savo humanitarinį finansavimą Ukrainoje ir papildomai skiria 100 mln. eurų, o taip pat skiria 10 mln. eurų Ukrainos pabėgėliams ir juos priimančioms bendruomenėms Moldovoje remti. Mūsų įsipareigojimas Ukrainos žmonėms ir toliau yra toks pat stiprus, kaip ir anksčiau.“

Įskaičiavus šį naują asignavimą ES humanitarinės pagalbos, skirtos reaguojant į Rusijos karą Ukrainoje, suma siekia 843 mln. eurų.

Be to, atsižvelgdama į praėjusiais metais Rusijos įvykdytus tyčinius išpuolius prieš Ukrainos energetikos infrastruktūrą, ES teikia pirmenybę neatidėliotinoms energijos paramos priemonėms ir siunčia dar 84 elektros energijos generatorius iš savo strateginio rezervo „rescEU“. Iš viso naudojantis ES civilinės saugos mechanizmu į Ukrainą išsiųsta daugiau kaip 5 000 elektros energijos generatorių. Be to, ES koordinuoja privačiojo sektoriaus paramą, kad suteiktų Ukrainai gyvybiškai būtiną energetikos įrangą.

Pagrindiniai faktai

 

Rusijos karas prieš Ukrainą atvedė šalį prie humanitarinės katastrofos slenksčio. Reaguodama į tai, ES sutelkė visus turimus išteklius, kad suteiktų Ukrainai skubią pagalbą.

Naudodamosi ES civilinės saugos mechanizmu, visos 27 ES šalys, o taip pat Norvegija, Turkija, Šiaurės Makedonija, Islandija ir Serbija suteikė įvairios paramos natūra – medicinos reikmenų, pastogės reikmenų, transporto priemonių, energetikos įrangos. Iki šiol naudojantis mechanizmu Ukrainai buvo suteikta 97 000 tonų pagalbos. Be to, ES panaudojo savo strateginį rezervą „rescEU“, kad suteiktų Ukrainai reikalingiausių priemonių.

 

Nuo 2022 m. vasario mėn. Europos Komisija skyrė 843 mln. eurų humanitarinės pagalbos programoms, kuriomis siekiama padėti nuo karo Ukrainoje nukentėjusiems civiliams gyventojams. Tai apima 785 mln. eurų Ukrainai ir 58 mln. eurų pabėgėliams, prisiglaudusiems kaimyninėje Moldovoje.

ES finansuojama humanitarinė pagalba teikiama laikantis humanitarinių žmogiškumo, neutralumo, nešališkumo ir nepriklausomumo principų. Ji teikiama pasitelkiant JT humanitarines agentūras, nevyriausybines organizacijas ir Tarptautinį Raudonojo Kryžiaus komitetą, taip pat daug su jomis bendradarbiaujančių vietos pagalbos organizacijų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()