Vengrija gali būti pastatyta į vietą. EP per žingsnį nuo svarbaus sprendimo  ()

Kaip pabrėžė deputatai, būtinos pagrindinių ES sutarčių pataisos, siekiant išsaugoti Europos Sąjungos funkcionalumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos Parlamentas trečiadienį priėmė rezoliuciją, kurioje siūlomi pagrindinių ES susitarimų pakeitimų pasiūlymai, visų pirma siekiant priimti sprendimus Europos Sąjungoje įvesti „kvalifikuotos daugumos“ principą, o ne laikytis dabartinio konsensuso principo.

Nagrinėjama rezoliucija pagrįsta EP Konstitucinių reikalų komiteto narių grupės, kurią sudaro deputatai Helmutas Scholzas, Guy'us Verhofstadtas, Gabriele Bischoff, Danielis Freundas ir Svenas Simonas, ataskaita, praneša  „Ukrinform“.

Rezoliucija priimta nedidele balsų dauguma: už balsavo 291 deputatas, prieš – 274, susilaikė 44 Europos politikai.

„Europos Parlamentas... pabrėžia, kad svarbu reformuoti sprendimų priėmimo procesą Europos Sąjungoje, siekiant geriau atspindėti dviejų rūmų sistemą, stiprinant Europos Parlamento galias, taip pat balsavimo mechanizmo ES Taryboje pakeitimus. Raginama stiprinti ES gebėjimą veikti gerokai padidinant sričių, kuriose sprendimai bus priimami kvalifikuota balsų dauguma ir taikant įprastą teisėkūros procedūrą, skaičių“, – teigiama JT rezoliucijoje.

Priimto dokumento tekste pažymima, kad dabartinė ES sutarčių redakcija įsigaliojo 2009 m. gruodžio 1 d., nuo tada ES susidūrė su precedento neturinčiais iššūkiais ir krizėmis, tokiomis kaip, visų pirma, Rusijos agresyvu karas prieš Ukrainą. Tuo remiantis, pabrėžė deputatai, būtinos pagrindinių ES sutarčių pataisos, siekiant išsaugoti Europos Sąjungos funkcionalumą. Tai pasitarnaus visų piliečių interesams, taip pat padės ES veiksmingai reaguoti į geopolitinius iššūkius ir užduotis, susijusias su ES plėtros procesais.

Kartu deputatai rezoliucijoje konstatavo, kad kelios Vakarų Balkanų regiono šalys jau yra skirtinguose stojimo į ES etapuose. Jie taip pat palankiai įvertino šalies kandidatės statuso suteikimą Ukrainai ir Moldovai 2022 m. birželio 23 d.

 

Siūlomų ES susitarimų patikslinimų esmė – naujo sprendimų priėmimo mechanizmo įvedimas, ypač konsensuso taisyklės balsuojant tarp šalių narių pakeitimas į kvalifikuotos daugumos principą. Siūloma sukurti europinio referendumo dėl svarbiausių Europos Sąjungos veiksmų ar jos politikos mechanizmą – tai, pagal planą, turėtų pasitarnauti didinant ES piliečių įsitraukimą į sprendimų priėmimą, remiantis Europos Sąjungos (ES) 2010 m. atstovaujamąja demokratija.

Remiantis ES lyderių svarstymui pateiktu pasiūlymu, sprendimų priėmimas kvalifikuota balsų dauguma turėtų apimti ES bendros išorės saugumo ir gynybos politikos klausimus, įskaitant sprendimus dėl sankcijų taikymo, vidaus procedūras ES plėtros procese, bendros sienos valdymo ir kitais užsienio politikos klausimais. Svarstant sprendimus pradėti karines misijas ar operacijas su vykdomuoju įgaliojimu, turėtų būti daromos išimtys: tokiu atveju vis tiek tektų laikytis konsensuso arba „sustiprintos“ kvalifikuotos daugumos principo.

 

Tuo pačiu, kaip teigiama rezoliucijoje, gynybos instrumentų kūrimas ir ES bendradarbiavimas su saugumo organizacijomis, tokiomis kaip NATO, neturėtų daryti įtakos šalių, kurios laikosi neutralaus statuso, politikai.

Ataskaitoje taip pat rekomenduojama stiprinti kvalifikuotos daugumos balsavimo taikymą priimant sprendimus biudžeto klausimais, ypač priimant sprendimus dėl mokesčių sistemos pakeitimų arba tvarkant ES penkerių metų daugiametį biudžetą.

Tas pats turėtų būti taikomas ES lygmens sprendimams dėl socialinės sferos, prekybos ir investicijų, švietimo, mažumų apsaugos ir diskriminacijos vengimo, sprendžiant aplinkos apsaugos klausimus ir kt.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(98)
(4)
(94)

Komentarai ()