„Ne kasdien sulauki telefono skambučio, kad praradai savo žemę kaimyninei šaliai..“ Norvegija traukiasi  ()

Upelio atlikta korekcija netikėtai pakeitė Norvegijos ir Švedijos sieną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasienio komisijos duomenimis, pasikeitus tėkmei Norvegija Švedijai atidavė šimtus kvadratinių metrų, rašo Suomijos žurnalistas Jussi Ojala.

Pasienio upelio tarp Norvegijos ir Švedijos, esančio Norvegijos Aremarko savivaldybėje, tėkmė pasikeitė. Dėl to 500 kvadratinių metrų plotas iš Norvegijos perkeltas į Švediją, teigia Norvegijos visuomeninė transliuotoja NRK.

Vikeno apskrityje esančiame Aremarke tekantis upelis žymi Norvegijos ir Švedijos sieną, todėl pasikeitus upelio trajektorijai dabar turi būti perbraižyta riba tarp dviejų kaimyninių šalių.

„Ne kasdien sulauki telefono skambučio, kad praradai žemę kaimyninei šaliai“, – linksmai pasakoja Ole Anker-Raschas, kuriam priklauso žemė pasienio zonoje.

„Upelis pasirinko kitą kelią. Gamta keičia tai, kas yra norvegiška, o kas švediška. Tai nėra didelis dalykas, bet vis tiek“, - tvirtina jis.

Dviejų šalių siena atnaujinama kas 25 metus, o Norvegijos pasienio komisija pastebėjo mažo upelio tėkmės pasikeitimą. Sienų komisija šiuo metu atlieka naujausią sienų peržiūrą, kuri prasidėjo 2020 m. ir tęsis iki 2024 m.

 

„Neturime įgaliojimų perkelti pasienio punktų. Tačiau pasitelkę nuotraukas iš oro ir reljefo tyrimus pastebėjome, kad upelis pakeitė savo vagą. Naujoji reiškia naują sieną“, - sako Toras Erik Bakke iš Norvegijos sienų komisijos.

Norvegijos ir Švedijos užsienio reikalų ministerijos turi oficialiai patvirtinti naują sieną, nors pakeitimas liečia tik 500 kvadratinių metrų plotą.

Žemės savininkas O. Anker-Raschas sako neketinąs dėl kelių kvadratinių metrų „prarastų“ Švedijai nemiegoti.

„Tai neproduktyvi pelkė ir šiaip saugoma teritorija“, – apibūdina jis.

„Nemanau, kad dėl šios mažos pataisos kas nors praras žadą.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(53)
(2)
(51)

Komentarai ()