Netikėtas pareiškimas drebina JAV. Joe Bidenas pasitraukia iš rinkimų?  ()

Prezidentas Joe Bidenas pasakė keistą prisipažinimą, kuris gali daug ką pakeisti 2024 m. rinkimuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalbėdamas lėšų rinkimo Bostone metu, jis sakė, kad gali pasitraukti iš rinkimų, jei Donaldas Trumpas juose nedalyvaus.

„Jei D. Trumpas nepateks į lenktynes, nesu tikras, ar pats dalyvausiu“, – sakė J. Bidenas. Ir jis pridūrė: „Neturime leisti jam laimėti“, - rašo „Reuters“.

Pastarosiomis savaitėmis JAV prezidento tonas galimo rinkimų oponento atžvilgiu tapo vis griežtesnis. J. Bidenas antrąją D. Trumpo kadenciją įvardija kaip tiesioginę grėsmę Amerikos demokratijai. Anot jo, respublikonas ir jo kraštutinių dešiniųjų MAGA (Make America Great Again) armija gali sugriauti daug pagrindinių demokratinių teisių šalyje.

Vadovaudamiesi lyderiu, pirmaujantys demokratiją remiantys leidiniai skelbia itin nerimą keliančias prognozes, kuo Jungtinės Valstijos taps, jei D. Trumpas grįš į Baltuosius rūmus. Pavyzdžiui, laikraštis „The Washington Post“ paskelbė ilgą manifestą, pavadintą „Trumpo diktatūra vis labiau neišvengiama“, kuris daugelį dienų pirmauja pagal perskaitymų skaičių. Vienas pagrindinių straipsnio punktų: jei D. Trumpas rinkimuose įgaus savo partijos kandidatūrą į prezidentus, jį sustabdyti bus sunku, beveik neįmanoma.

Šiuo atžvilgiu demokratai susiduria su klausimu: kaip vis tiek galima sustabdyti D. Trumpą?

Vienas iš realiausių būdų yra persekiojimas. Praėjusią savaitę D. Trumpo oponentai pasiekė įspūdingą pergalę: teismas atmetė buvusio JAV prezidento prašymą nutraukti baudžiamąją bylą dėl jo vaidmens 2021 metų sausio 6 dieną Kapitolijaus šturme.

Prieš tai JAV Aukščiausiasis Teismas, kuriame D. Trumpo pasitraukimo iš Baltųjų rūmų išvakarėse dirbo jo šalininkai beveik visuose postuose, nusprendė, kad prezidentai yra apsaugoti nuo civilinės atsakomybės už veiksmus, susijusius su jų tarnybinėmis pareigomis.

 

Tačiau šiuo atveju kalbame apie imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo, o tai yra visiškai kita istorija. Taigi teisėja Tanya Chutkan savo nutarime paskelbė, kad „buvę prezidentai neturi ypatingų sąlygų (imuniteto), kai jie traukiami federalinėn baudžiamojon atsakomybėn už bet kokias nusikalstamas veikas, padarytas einant pareigas“.

Kol kas neaišku, ar dėl tokio verdikto D. Trumpui bus uždrausta dalyvauti rinkimuose. Pats  jo šalininkų teismas Kapitolijaus užgrobimo byloje vyks kitų metų kovą, kai ateis vadinamasis „super antradienis“. Tada 15 valstijų dalyvaus respublikonų pirminiuose rinkimuose, kurie lems kandidato likimą.

 

Tačiau kai kurių valstijų valdžia jau pradeda dėti pastangas, kad D. Trumpo pavardė būtų pašalinta iš balsavimo biuletenio. Pirmauja grynai demokratinė Kalifornijos valstija.

Tačiau šioje prezidento rinkimų kampanijoje yra ir kita istorija, tiesiogiai susijusi su Joe Bidenu. Faktas yra tas, kad vis daugiau demokratų pradeda abejoti, ar jis sugebės laimėti, jei vėl kovos su D. Trumpu. Pagrindinė priežastis yra jo amžius – praėjusį mėnesį J. Bidenui sukako 81 metai.

Prezidento komanda mažai pasitiki apklausomis, kurios rodo, kad D. Trumpas lenkia J. Bideną daugumoje svyruojančių valstijų. Jo patarėjai sako, kad J. Bidenas atsitrauks nuo savo oponento, kai tik prasidės rinkimai ir rinkėjai galės tiesiogiai palyginti abu pretendentus.

O privačiuose pokalbiuose Demokratų partijos aktyvistai vis dažniau pradeda sakyti, kad J. Bidenas tikrai pralaimės ir jį reikia nedelsiant pakeisti jaunesniu lyderiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(3)
(23)

Komentarai ()