„Prikirpo sparnus“. ES rado būdą nubausti Orbaną  ()

Žurnalistai pažymi, kad Vengrijai bus žymiai sunkiau gauti pagalbą iš ES. Be to, ES gali panaudoti straipsnį, kuris atims iš jos teisę balsuoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos politikai nusprendė nubausti Vengrijos ministrą pirmininką Viktorą Orbáną, kuris šantažuoja ES siekdamas gauti lėšų ir didinti politinį populiarumą savo šalyje. Jie paminėjo vieną iš susitarimo punktų, pagal kurį vienam iš Europos bendrijos narių atimama balsavimo teisė, rašo „Financial Times“.

Straipsnyje „The Financial Times“ išvardijo kelis Viktoro Orbáno veiksmus, nukreiptus prieš Europos Sąjungą ir Ukrainą, ir nurodė, kad ES svarsto du būdus, kaip paveikti Orbaną.

Pirma, ES planuoja skirti finansinę pagalbą pagal specialią procedūrą, „kuri suteikia Briuseliui svertų, kad Vengrijoje būtų laikomasi teisinės valstybės ir demokratijos principų“. Antra, minimas 7 straipsnis – „bausmė už teisėtumo pažeidimą“. Bauda – teisės balsuoti panaikinimas.

Dar visai neseniai Europa bijojo, kad 7 straipsnį blokuos Lenkija, rašo žurnalistai. Tačiau po rinkimų Lenkijoje šaliai vadovauja Donaldas Tuskas. Todėl yra vilties, kad ES užteks balsų, kad iš Orbano būtų atimta galimybė blokuoti svarbius sprendimus.

Tuo tarpu Orbanas pradėjo priešintis ES dar prieš įsiveržimą į Rusijos Federaciją. Pavyzdžiui, 2019 metais vienas politikas Vengrijoje pradėjo reklaminę kampaniją, kurios tikslas buvo sukompromituoti Europos pareigūnus. Tam jie sukūrė plakatus, ant kurių Europos Parlamento vadovė Ursula von der Leyen tarsi „šoka pagal milijardieriaus ir filantropo George'o Soroso dūdelės melodiją“. Jau 2022 metų invazijos metu Vengrija blokavo 1,8 trilijono eurų ES biudžeto priėmimą ir 18 milijardų eurų skyrimą Ukrainai.

 

Europos politikai bandė suprasti, kas slypi už Orbano veiksmų. Ar jis nori, kad 20 milijardų eurų užblokuotų dėl demokratijos problemų Vengrijoje? Ar tai naudinga Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kuris bando pakenkti ES?

 

Leidinio žurnalistai atkreipė dėmesį, kad tai galima paaiškinti ES nuolaida: 10 mlrd. eurų skyrimu balsavimo Ukrainos klausimu išvakarėse. Vengrijos premjeras, matydamas pinigus, nebalsavo prieš. Tačiau vėliau jis pareiškė, kad turi 75 skirtingus oponavimo Ukrainai variantus, ir blokavo 55 mlrd. eurų skyrimą.

„Jis nėra Putino marionetė, kaip kai kurie gali manyti. Tačiau Vengrija galės priversti mus naudoti keletą skirtingų priemonių. Galiausiai Vengrija negali sutrukdyti mums suteikti pinigų Ukrainai“, – sakė anoniminis Europos pareigūnas, su kuriuo kalbėjosi „The Financial Times“ žurnalistai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()