Ukraina paskelbta viena pavojingiausių 2024-ųjų pasaulio šalių. O kur Lietuva? (Žemėlapis)  ()

Mokslininkai sudarė pavojingų šalių reitingą pagal keturis rodiklius: medicinos, saugumo, klimato ir tuos, kurie turi įtakos žmogaus psichinei sveikatai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame tyrime ekspertai įvardijo pavojingiausias pasaulio šalis 2024 m. Ukraina jau antrus metus iš eilės rodo itin didelę riziką, susijusią su gyvybės ir sveikatos saugumu dėl Rusijos plataus masto invazijos, todėl ji pateko į pavojingų gyventi ir lankytis šalių sąrašą. Apie tai rašo „The Independent“.

Kasmetinis tyrimas parodo įvairius gyvenimo veiksnius ir informuoja keliautojus bei įmones apie galimas grėsmes viso pasaulio šalyse. Viskas pateikiama interaktyviame žemėlapyje.

Pavojaus matavimas atliktas pagal keturis rizikos parametrus:

  • medicinos lygis,
  • saugumas,
  • susiję su klimato kaita,
  • kurie turi įtakos žmogaus psichinei sveikatai.

Šiais metais pirmą kartą žemėlapyje taip pat pateikiami įvertinimai, pagrįsti klimato kaitos keliamais pavojais, po to, kai su klimatu susijusių perspėjimų skaičius didėja, nes kylanti pasaulinė temperatūra padidino pavojų sveikatai visame pasaulyje.

Šalys buvo suskirstytos pagal kiekvieną rizikos kategoriją penkių lygių skalėje nuo „žemos“ iki „labai didelės“ medicinos ir klimato kaitos atžvilgiu ir „nereikšmingos“ iki „ekstremalios“ saugumo požiūriu.

Jau antrus metus iš eilės Ukraina dėl didelio karo rodo itin dideles rizikas, susijusias su gyvybės ir sveikatos saugumu.

Be Ukrainos, pavojingiausios šalys buvo:

  • Sirija;
  • Irakas;
  • Afganistanas;
  • Libija;
  • Jemenas;
  • Pietų Sudanas;
  • Centrine Afrikos Respublika;
  • Somalis.

 

Saugumo rizikos padidėjimas taip pat fiksuojamas kai kuriose Libano dalyse, Palestinos teritorijose, Rusijoje ir Afrikos Sahelio regione, dalyje Kolumbijos. Ji siejama su nusikalstamumo ir riaušių augimu.

Tuo tarpu saugiausios šalys yra visos Europoje: Islandija, Liuksemburgas, Norvegija, Šveicarija ir Danija.

„Medicinos“ kategorijoje šalys, pažymėtos „labai didele“ rizika yra: Sirija, Irakas, Afganistanas, Jemenas, Šiaurės Korėja, Palestinos teritorijos, Haitis, Libija, Nigeris, Burkina Fasas, Gvinėja, Bisau Gvinėja, Siera Leonė, Liberija, Sudanas, Pietų Sudanas, Centrinės Afrikos Respublika, Eritrėja, Burundis ir Somalis.

 

Šalys, kurioms gresia „labai didelė“ klimato kaitos rizika, yra: Sirija, Irakas, Afganistanas, Jemenas, Čadas, Nigeris, Malis, Nigerija, Centrinės Afrikos Respublika, Pietų Sudanas, Etiopija, Somalis, Kongo Demokratinė Respublika ir Mozambikas.

Pagal medicininio pavojaus lygį Lietuva gavo „vidutinį“ lygį. Saugumo – „žemą“, klimato kaitos – „labai žemą“, kurie turi įtakos žmogaus psichinei sveikatai – 12,5-15 %.

Interaktyvų žemėlapį rasite ČIA.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(16)
(-11)

Komentarai ()