„Noriu liudyti!“ „Wagner“ smogikas atvyko į Hagą (Video)  ()

60-metis rusas išskrido į Olandiją ir nedelsdamas pranešė vietos tarnyboms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paaiškėjo, kad jis buvo buvęs „Wagner“ grupės pareigūnas ir norėjo duoti parodymus Tarptautiniame baudžiamajame teisme Hagoje dėl Ukrainoje įvykdytų nusikaltimų. „Žinau, iš kur gauti užsakymai“, – sakė jis.

Buvęs „vagnerietis“ pirmadienį nusileido Schipholio oro uoste ir nuvyko į Olandijos žandarmerijos Marechaussee įstaigą. Paaiškėjo, kad jo vardas Igoris Salikovas, o Rusijos armijoje ir „Wagner“ grupėje jis tarnavo 25 metus.

2014 m. su samdiniais jis  buvo misijose Sirijoje, Afrikoje ir Ukrainoje, 2022 m. invazijos metu. Birželį išvyko iš Rusijos ir su šeima apsigyveno Kipre.

Igoris Salikovas jau kalbėjosi su Nyderlandų žiniasklaida ir Tarptautiniam baudžiamajam teismui Hagoje pateikė rašytinį pareiškimą, kad nori liudyti apie rusų nusikaltimus Ukrainoje. Jis teigia matęs jų daug.

„Aš taip pat žinau, iš kur gauti užsakymai“, – sakė Igoris Salikovas. Pareiškime buvęs karininkas nurodė, kad sprendimus priima Rusijos gynybos ministerija, o kartais ir tiesiogiai prezidento Vladimiro Putino biuras.

 

Samdinys sakė, kad dalyvavo daugelyje „netikros vėliavos“ operacijų Donecke po 2014 m. ir jose žuvo civiliai. Anot jo, rusai dažnai užminavo sritis, kuriose vėliau žuvo suaugusieji ir vaikai. Rusų tikslas buvo destabilizuoti regioną. Jie norėjo apkaltinti Ukrainos kariuomenę smurtu prieš rusų bendruomenę Donecke.

I. Salikovas atkreipė dėmesį, kad žiaurumai prieš civilius sustiprėjo po Rusijos invazijos 2022 m. vasario mėn. Ukrainos kaliniai taip pat buvo žudomi ir kankinami. 60-metis teigia matęs ir Ukrainos vaikų grobimą ir išvežimą į Rusijos gilumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()

Susijusios žymos: