Danijos karinė žvalgyba skelbia pavojų. Kas gresia Lietuvai  ()

„Jei Rusija apsispręstų dėl agresyvesnės strategijos Šiaurės Atlante ir Arkties regione, šiuose regionuose galėtų padidėti ir karinė grėsmė.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kasmetinėje Danijos karinės žvalgybos apžvalgoje teigiama, kad Rusija turi pajėgumų eskaluoti hibridines atakas iki karinio konflikto slenksčio Arkties regione ir Baltijos jūroje.

Remiantis apžvalga, kurioje vertinama ateitis, Rusijos šnipai taikosi, pavyzdžiui, į kritinę infrastruktūrą ir „tikriausiai rengia sabotažo planus Danijoje, kurie gali būti įgyvendinti konflikto ar karo eskalavimo atveju“.

Danija yra svarbi NATO pajėgų tranzito šalis.

„Jei Rusija apsispręstų dėl agresyvesnės strategijos Šiaurės Atlante ir Arkties regione, šiuose regionuose galėtų padidėti ir karinė grėsmė“, - rašoma pranešime.

Rusijos nuomone, įtampos Arktyje valdymas geriausiai atitinka jos interesus. Tačiau su sąlyga, kad Rusija jaustųsi esanti stiprioje pozicijoje šiame regione.

Remiantis apžvalga, taip pat gali būti, kad Rusija sustiprins hibridinę įtaką Baltijos jūros regione.

Rusijos pastangos pirmiausia būtų nukreiptos į Baltijos šalis, tačiau įtakos kampanijos taikiniu gali tapti ir Danija.

„Rusijos karinė ir hibridinė veikla Baltijos jūros zonoje sukeltų NATO 5 straipsnio aktyvavimą“, - rašoma pranešime.

Danijos karinė žvalgyba taip pat skaičiuoja, kad Rusija greičiausiai sustiprins savo priešišką retoriką Suomijos ir Švedijos atžvilgiu ir dėl narystės NATO retkarčiais grasins šalims branduoliniais ginklais.

 

Anot pranešimo, Rusijos ir Vakarų konfliktas bei karas Ukrainoje turi didelę įtaką Baltijos jūros regiono saugumui.

Metinėje apžvalgoje taip pat kalbama apie Kiniją, kuri, anot ataskaitos, ketina siekti pasaulinės įtakos ir abejotinomis priemonėmis, pavyzdžiui, šnipinėjimu ir neteisėtu technologijų perdavimu.

„Tai sukuria didelių iššūkių Vakarams ir Danijai, norinčioms išlaikyti ekonominį ir politinį bendradarbiavimą su Kinija“, - teigiama pranešime.

Apie Danijos karinės žvalgybos metinę apžvalgą pranešė „Helsingin Sanomat“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(14)
(-4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: