Orbanas teigia, kad Ukraina turi tapti neutralia zona  ()

„Buvau atsidūręs aklavietėje.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, kalbėdamas su buvusiu Austrijos kancleriu Wolfgangu Schusseliu, pareiškė, kad Ukraina turėtų tapti buferine zona tarp Rusijos ir Europos Sąjungos bei NATO, nes kitaip Rusija ją nuolat puldinės.

W. Schusselio ir V. Orbano pokalbis vyko kaip „European Voices“ žiniasklaidos projekto dalis, didelę jo ištrauką paskelbė „Die Presse“ ir išplatino Vengrijos žiniasklaida.

„Nori to ar nenori, nori ukrainiečiai ar ne, Ukraina yra žemėlapyje ten, kur ji yra. Geriausia perspektyva būtų, kad tai būtų buferinė zona tarp Rusijos ir Vakarų – su saugumo garantijomis, žinoma. Jei tai nepavyks, Ukraina neteks savo žemių. Rusai naikins Ukrainą vėl ir vėl ir vėl ir vėl. Rusija niekada nepriims tokios ES ir NATO narės kaip Ukraina prie savo slenksčio. Niekada“, – tvirtai sakė V. Orbanas.

„Buvau atsidūręs aklavietėje.“ Taip  V. Orbanas paaiškino, kodėl sutiko skirti pagalbą Ukrainai.

Jis taip pat teigė, kad Ukraina ir Sakartvelas galėjo būti priimti į ES ir NATO 2008 metais, tačiau nuo to laiko Rusija sustiprėjo ir neleis, jog tai pasikartotų.

Pasak Vengrijos ministro pirmininko, 2008 metais „nesugebėjome sėkmingai užbaigti derybų dėl Ukrainos ir Sakartvelo stojimo, taip praradome Ukrainos, kaip būsimos Europos Sąjungos ir NATO narės, perspektyvas“.

 

Kai W. Schusselis pareiškė, jog paliaubų susitarimas reikštų faktinį Ukrainos pralaimėjimą, V. Orbanas atsakė, kad tai priklauso nuo to, „kaip žiūrėsime į ateitį“, nes Ukraina gali prarasti dar daugiau teritorijų, jei nebus pasiektas susitarimas.

Be to, jis pareiškė, kad Ukrainos kova su Rusija neapsaugo Europos, nes dauguma Europos šalių yra NATO narės, o NATO yra daug stipresnė už Rusiją ir neva „nėra jokios grėsmės, kad Rusija užpuls NATO narę“.

W. Schusselis pažymėjo, kad nėra garantijų, jog susitarimais su Rusija galima pasitikėti.  V. Orbanas atsakė, kad, jo nuomone, „tai ne pasitikėjimo, o jėgos klausimas“.

„Mes, europiečiai, nesame pakankamai stiprūs, kad rusai į mus žiūrėtų pagarbiai. Tai yra jėgų matavimas. Tai yra karas. Turime parodyti jėgą ir aiškiai perteikti rusams: mes turime savo interesus, jie – savo, tuo remdamiesi galime dėl kažko susitarti“, – sakė Vengrijos premjeras.

 

Jis taip pat sakė, kad Rusijos ir Ukrainos karas 2024 metais nesibaigs ir būtina „bent jau užtikrinti paliaubas ir pasiekti situaciją, kurioje būtų galima derėtis“.

V. Orbanas taip pat tvirtina, kad Europa nepajėgi aprūpinti ukrainiečių pakankamu ginklų kiekiu, nes toks tiekimas praranda visuomenės paramą.

Viktoras Orbanas ne kartą skleidė Rusijos naratyvus ir pasisakė prieš pagalbos teikimą Ukrainai priešinantis Rusijos agresijai. 2023 metų spalio 17 dieną pokalbio metu su Rusijos diktatoriumi Vladimiru Putinu V. Orbanas Rusijos Federacijos karą prieš Ukrainą pavadino „karine operacija“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(11)
(-10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: