Ar demokratija (ne)kenkia Europos ateičiai?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shinigami 2012-11-04 10:35
Aš taip pat manau, kad demokratija nėra geras valstybės valdymo būdas. Demokratija labiau tinkama mažesnio masto sprendimams priimti kuriuos priima klausimo specialistai. Pav. jei kalbama apie ekonominę gerovę, tokius klausimus gali spręsti tik geri ekonomistai. Politinius klausimus turi spręsti politikai, baigę reikiamus mokslus. Ir savo rate juos gali spręsti demokratijos principu. O kai demokratija naudojama visos šalies valdymui, tada jau gauni chaosą. Nes sprendimai priimami ne vadovaujantis žiniomis ar logiką, o jausmais. Pav. buvau kaime ir ten gyvenančių paklausiau už ką balsavo ir kodėl. O pasirodo, dauguma balsavo už agurką arba Paksą, nes jie žadėjo daugiau nei kiti. Ir ne svarbų kad jie pažadų negalės įgyvendinti. Dėl ko vyriausybė išrenkama ne pagal tai kuri galės efektyviau valdyti šalį ar pasiekti savo tikslus. O tokia kuri be skrupulų daugiau meluoja. O taip yra todėl, kad daugumai politika ne įdomi. Jie nesidomi kas ką realiai daro ar gali padaryti. Nes arba galvos tam neneša, arba tam laiko neturi. Vienintelis dalykas ką paprasti žmonės žino, tai ką nupirkta arba skandalų ieškanti žiniasklaidą praneša. Bet nieko tikslaus nežino.
Cigaras 2012-11-04 11:00
O kokiems save priskiri?
Eidumukas 2012-11-04 12:32
Pamini Kiniją, bet pamiršo paminėti, kad ten sistema išsigimė: prieita iki to, kad reikėjo iškalti mintinai tekstus, kurie buvo laikomi "tinkamais", kad būtum laikomas išprususiu ir galėtum eiti atitinkamas pareigas, žmonės sustabarėjo ir vystymasis sustojo. Tai lygiai taip ir čia yra didžiausia problema kaip atrinkti tokius žmonės, kriterijai ir pan. Antra "Šiandien pagal BVP Singapūras nusileidžia tik JAV ir Vokietijai". Iš kur autorius ištraukė tokį "faktą"... Ir daugiau abejotinų teiginių šiame tekste randu.
slack 2012-11-04 12:38
Ir kiek jau pasaulyje yra tiesioginės demokratijos šalių? manau skurdžiose šalyse demokratija negalima, nes daugumai svarbu kaip greičiau gauti šiai dienai maisto. "„ES kaip gyvas organizmas – solidari kūrybinė visuomenė.“ manau tai vadinama fašizmu.
Cigaras 2012-11-04 13:27
Tai kad vystymasis nesustojo. Ar sustojo?
Eidumukas 2012-11-04 14:03
Intelektualinis sąstingis buvo įvykęs, o tai atsiliepė ir kitoms gyvenimo šakoms.
Kestasss 2012-11-04 14:05
Kenkia ir labai stipriai kenkia eina kazkokiais kitais sunkesniais keliais kai yra kaurkas paprastesni keliai naujos technologijos yra sukurtos bet ju neketina naudoti
Aidas 2012-11-04 14:07
Švietimas ir žinių ieškojimas galėtų padėti. Bėda ta, kad daug žmonių patys to nenori.
Aidas 2012-11-04 14:10
Forumo kolega, nesupykite, bet labai sunku suprasti tokios struktūros sakinį.
faktas 2012-11-04 16:10
Europai kažką tikrai reikia keist. Realiai Europa dabar yra vienas iš nestabiliausių regionų. Išimkim iš Europos Vokietiją, DB ir Prancūziją (kurios perspektyvos taip pat abejotinos), tai ir ne kažin kas lieka.
nondescript 2012-11-04 16:46
Skamba gražiai, bet ar nebus tokia pati utopija kaip ir komunizmas? Jei žmogus talentingas, dar nereiškia, kad sąžiningas, o paskui išmesk tokį, kad nori. Nors valdžiažmogiams tikrai reikėtų taikyti griežtesnius reikalavimus, nes paskui susirenka visiški klounai, kur nei žodžio lietuviškai nemoka išlement.
edragon 2012-11-04 17:22
Nepamiršk, kad tarp kriterijų yra moralinės vertybės ir kiek žmogus nusipelnęs visuomenei.
Shinigami 2012-11-04 18:55
Teisingai. Žmonės nenori sudėtingu ir komplikuotu dalykų. Ypač jei iš to neturi tiesioginės naudos. Ir man yra teke ne karta girdėti kaip žmogus sako, kad jam ne apsimoka mokytis, kad ne išmoks ir visokių kitokių pasiteisinimų, kad tik nereikėtu kažkuo domėtis. O demokratinė santvarka butu ideali tik ten kur visi žmonės išsilavinę. Bet taip dar nebus ne viena šimtmeti
nondescript 2012-11-04 19:33
Labai sunkiai pamatuojami dalykai, čia kiekvienas populistas gali girtis kiek jis daug nusipelnęs, kai tikrai nusipelnęs žmogus sėdės kokiam kaime, nes neturės pinigų ar pažinčių, kad galėtų įlysti į valdžią. Toks dalykas veiktų nebent labai morališkai subrendusioj visuomenėj.
Aidas 2012-11-04 19:43
Susidaro toks įspūdis, kad Vakaruose yra oligarchija, pridengta demokratijos elementais.
GNU 2012-11-04 20:41
Šiek tiek ironiškas straipsnis - aukština žinių valdymą, bet jame pačiame pilna logikos klaidų, o ir autorius nelabai suprato apie ką rašo. Pvz. meritokratija - nedemokratinis valdymas, bet vienas geriausių jos pavyzdžių - Šveicarija, kur esminę įtaką priimant valstybės sprendimus turi piliečiai (t.y. viena demokratiškiausių valstybių pasaulyje). WTF? Šiaip meritokratija tikrai nėra nedemokratinis valdymas ir tai nėra demokratijos pakaitalas. Meritokratija ir demokratija gali pilnai veikti kartu (kaip ir nurodyta pavyzdžiuose), tačiau reformuoti iš vienos į kitą nėra jokio reikalo, nes tai paprasčiausiai neįmanoma
sigitas69s 2012-11-04 20:57
Norėtusi dar savo gyvenime sulaukti tokios visuomenės p.s ištikruju sakau jums norėčiau pagyventi subrendusioje visuomenėje
Anonymous 2012-11-04 21:41
O Rytuose oligarchija pridengta socializmo elementais. Arba oligarchija, pridengta diktatūros elementais
rimasD 2012-11-05 01:16
Štai ir priėjome prie sąvokos"Visuotinė balsavimo teisė". Kai valstybėje yra daug išlaikytinių (bedarbių, gastarbaiterių, nedirbančių iš musulmoniškų šalių, gaunančių bedarbių pensijas), ar visuotinė balsavimo teisė netrukdo visuomenei vystytis racionaliai? Jei Prancūzijoje, ar Vokietijoje daugybė atvykėlių iš arabų šalių, kurie nenori priimti Europietiško gyvenimo būdo, bei vaikšto įsisupę į juodą audeklą, bei į mečetes, kyla klausimas, ko jie čia atvažiavo? Matyt, dėl geresnio gyvenimo lygio. Bet jie balsuoja už tuos, kurie daugiau žada, kas iškreipia vaizdą. Kol gastarbaiterių buvo mažiau, jie nesudarė problemos, kai jų vaikai išaugo, Europoje kalbama apie socialines problemas. Mano nuomone, teisę balsuoti, turėtų turėti tik mokesčius mokantys, pensininkai, nes jie jau mokėjo, invalidumo pensininkai. Kitu atveju, mokesčių našta pasidaro nebepakeliama dirbantiesiems, nėra suinteresuotumo daugiau dirbti, nes uždarbį atims mokesčiai.Tą mes jau turėjome SSSR.
Aidas 2012-11-05 08:29
O kas Jums sakė, kad aš garbinu Rytus?