Arabų istorijos specialistas apie įvykius Egipte: „Revoliucija ten tik prasideda“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vvv2 2013-08-19 10:25
šalyje...
slack 2013-08-19 23:52
keigu Egipto žmonės taip susiskaldę, tai tegu dalija Egiptą į dvi dalis.
Arns 2013-08-20 00:00
Tipinis jaunalietuvio komentaras. Kuo bukiau, tuo intelektuolesniu veidu pareiškiama. 1. Jokia valstybė su džiaugsmu nesiskaldo. 2. Skaldymasis turi turėti rimtą teritorinį pagrindą, jei tai masių nesutarimai (varguomenė prieš turčius, musulmonai prieš kitatikius, kariuomenė prieš senąją valdžią, religiniai atstovai prieš intelektualus ir t.t), iš principo nėra ribų per ką brėžti. Nebent visuose miestuose statyti "Berlyno sienas". 3. Susiskaldymu visiškai nesuinteresuotas likęs pasaulis, ypač artimos kaimynės. 4. Egipto teritorinis skaldymas iš principo negalimas jau vien todėl, kad visos valstybės pelno šaltiniai išsidėstę labai siaurame ruože, visur kitur tokios teritorijos, kurių vienų niekam nereikia. Ir tai tik keli maži kąsneliai pamąstymui "žinovams", kodėl elementariausias sprendimas netinka.
slack 2013-08-20 00:45
Berlyno siena turbūt geriau negu pilietinis karas.
immortallt 2013-08-20 03:20
slack, nu tu pamąstyk prašau. kaip tu tas sienas atitversi, jei vienam rajone jie visi kartu ir gyvena? Visas gyvenimas verda apie upę ir turistinius objektus. Didžioji dalis pajamų iš Sueco kanalo ir užtvankos. Kaip dalinsis? O religija neturi būti pagrindas šaliai skilti. Daug nesidomėjau šia situacija, bet kiek susidarė įspūdis, islamo radikalieji pasekėjai subūrė gan didelę grupę žmonių, kurie eina į gatves masiškai ir nori Egiptą padaryti Džihado centru. Ne radikalieji islamo pasekėjai ir koptai bei smulkesniosios grupės norėtų nuo religijos atsieto šalies valdymo. Greičiausiai antrųjų yra daugiau, bet bėda ta, kad radikalieji yra psichiniai, jie jei reikės eis sprogdintis, mėtosi molotovais, žudo, šaudo ir pan. Pataisykit, jei klystu.
Arns 2013-08-20 09:59
immortallt, patikslinant tavo antrą dalį, reiktu pasakyti jog ne radikalai islamistai tie "broliai musulmonai". Jie tik labiau link šariato (su religija sieti gyvenimą) linkę, tačiau nėra jokia teroristinė organizacija. Taip ji vienija radikaliau nusiteikusius su religingiau žiūrinčiaisiais, tačiau nė iš tolo nesilygiuoja su pvz Hamas ar Hezbolah. Nors žinoma turi karingesnius sparnus ir jau turi patirties bandant rengti revoliucijas.
mykolas 2013-08-20 10:52
Viskas pas tuos arabus buvo ramu, kol Kadafis nepradėjo raginti arabų šalių atsisakyti naftos dolerio http://www.youtube.com/watch?v=wha9lTKN7Zg
slack 2013-08-20 11:04
Na nuo Serbijos atsiskyrė kosovas. galima sakyti religiniu pagrindu. tas pats ir šiaurės Airija galėtų atskilti religiniu pagrindu, katalikai -protestantai. Na, Egipte gyvena 80% islamistų. Turbūt mažuma diktuoja sąlygas, palaikoma kitų jėgų.
immortallt 2013-08-20 11:16
Na gal man tik taip susidarė įspūdis. Bet teisingai sakai, tik atėjus į valdžią iškart pamenu pradėtus svarstyti įstatymus, kaip koraną perkelti į įstatyminę bazę ir taikyti turistams.
Arns 2013-08-20 11:26
Serbija ir Kosovas atskira istorija. Ten ne tiek religinis kiek daugiau tautinis klausimas buvo. Ir tai, jei ne karas ir JAV "pagalba" viskas būtu ne taip lengvai pasisukę, nes atskirta teritorija nieko neišsprendė, ne ką mažiau ir ten pakliuvo ir didelė dalis etninių serbų. Su Š. Airija kiek kitaip, nes religija ten ryškesnis skirtumas tarp airių ir anglų. Egipte protestai ne dėl religijos (jau kelinta kartą tau kartojama), o dėl požiūrio į valstybės valdymą. Musulmonų brolija labai religingą pusę atstovauja, kariuomenė saugo savo interesus demokratijos vardu (maždaug Turkijos pavyzdys, kai kariuomenė pasilieka teisę nuversti bet kokią valdžią bandančią islamiškais įstatymai valdyti šalį), dalis inteligentų prieš islamiškumo propagavimą (pvz moterų šalinimą iš televizijos), žmonės nepatenkinti suprastėjusia gyvenimo padėtimi (pirmiausia dėl pačio perversmo nuverčiant dar H. Mubarako rėžimą). Kaip stebėtojai įsijungia ir religinės mažumos, kurios nesuinteresuotos dominuojančios religinės valdžios įsigalėjimu.
slack 2013-08-20 11:49
jeigu požiūris į valdymą.Tai tada pavyzdys šiaurės korėja ir pietų korėja. vieni komunistai kiti kapitalistai. aišku dauguma nori gyventi tokiame valyme kur yra daugiau pinigų. po pilietinio karo turbūt vis tiek ne gretai pagerės gyvenimo sąlygos. Nemanau, kad iš vis Egipte bus kažkokia euforija.
andriulis 2013-08-20 11:58
"Musulmonų brolija oficialiai buvo uždrausta Egiptą valdant 2011-aisiais nuverstam prezidentui Husni Mubarakui. Jos naujai įkurta Laisvės ir teisingumo partija laimėjo po H. Mubarako nuvertimo surengtus parlamento rinkimus. Apklausos rodo, kad jos populiarumas nuo tada smarkiai sumažėjo" citata iš delfi Neveltui musulmonų brolijos lyderį sulaikė. Tikiuosi Egiptas išliks 50/50, o ne šariato kraštas.
Arns 2013-08-20 12:17