Kaip atgauti savo didybę? 100 metų pasaulį valdžiusi galingiausia imperija ryžosi „Va banque“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

UTF16 2016-07-27 16:57
Anglai padarė tai, ko nepadarė jokia kultūra iki šių dienų, – užkariavo praktiškai visą pasaulį. Kur benuvažiuosite, ten skambės angliška muzika, bus rodomi angliški filmai. Moksliniai tyrimai atliekami angliškai, didžioji dalis tarptautinių institucijų vykdo savo veiklą anglų kalba. Anglų nacionalistai tuo ir buki – nesupranta, kad jų kultūra pasiekė viską, ką teoriškai ir praktiškai pasiekti galėjo.
unytas 2016-07-27 18:35
bet tuo ir gerai kad jei kaskur pasimesi pasauli vienas ir mokesi nors biski angliskai galesi isiversti. ir visuose epohuose visos karalystes,imperios grudavo o ju vadovai tik po laiko suprasdavo kad atejo galas.
UTF16 2016-07-27 21:01
Aš nesakau, kad tai gerai ar blogai. Aš tik konstatuoju faktą.
Creatium 2016-07-28 08:50
Na, nereikia gal kalbos lyginti su visa kultūra. Anglų kalba - tai nėra lygu anglų kultūrai. Anglų kalbą naudoja ir JAV, Kadana, Australija ir kt. šalys, tačiau jos turi visai kitokią savotišką kultūrą. Tu žiūri angliškus filmus (kurie dažniausiai sukurti JAV), bet turbūt nelaikai, kad gyveni pagal anglų kultūrą?
UTF16 2016-07-28 09:20
Ar tikrai visai kitokią? Va, imkim Indiją, kur atvažiavusiam anglui (ne tik anglui, bet kokiam vakariečiui), pritapti tikriausiai būtų gan sunku. Vietinių gyventojų gimtoji kalba bus ne anglų. Komforto lygio, prie kurio anglas yra pripratęs savo gimtojoje ar kitoje anglakalbėje šalyje, gali ir nebūti. Pvz., Indijoje gausu benamių ir lūšnynų ir vyrauja didžiulė socialinė nelygybė. Pradedant požiūriu į kasdienį gyvenimą ir architektūra, baigiant politeistine religija, galima daryti išvadą, kad Anglijos ir Indijos kultūros tikrai yra visiškai kitokios. O kas pasikeistų, jei tas pats anglas išvažiuotų į Sidnėjų, Torontą, San Franciską? Kuo iš esmės tai skirtųsi nuo to atvejo, jei jis persikeltų iš vieno JK miesto į kitą, tarkim, iš Londono į Belfastą? Ar nebūtų taip, kad ta visai kitokia savotiška kultūra iš esmės apsiribotų kitokių dvibalsių ir priebalsių tarimu bei kokiu šimtu naujų ar kitaip vartojamų žodžių ir posakių?
vanduo4 2016-07-28 13:49
- Na ir kuo pagrįstas toks teiginys? Visi įvykiai Pasaulyje dabar tik ir sukasi būtent apie Europą: 1. Europos išlikimas yra NATO ateities garantas Rusijos agresijos fone; 2. Islamo integracija Europoje yra "eksperimentas" kovoje dėl demokratinės "imperijos" plėtros į rytus. Nepavykus Islamo integracijai - Demokratija taps Utopine idėja lygiai kaip Komunizmas (liks tik laukinis Kapitalizmas ir Diktatūros); 3. Islamo migrantai bėga būtent į Europą, kam jiems čia bėgti jeigu čia taip blogai? 4. Europos teritorija prilygsta Indijos ir Kinijos teritorijoms kartu sudėjus tad populiaciajai yra kur plėstis, o ekonominis našumas 2,5 karto mažesnėje populiacijoje nė kiek nenusileidžia pastariesiems; 5. Didėjanti imigracija atneš pigios darbo jėgos, kas leis daugelį gamybos procesų perkelti atgal į Europą iš tos pačios Kinijos ir Indijos. Būtent dėl gamybos perkėlimo ir sumažėjusios paklausos Kinija patiria eksporto mažėjimą, bet deja vidaus apyvartai didinti resursų nėra - keliant apyvartą reikia didinti atlyginimus (arba dar labiau veisti darbininkus); tada kils kainos; eksportas dar labiau mažės. Išvada: Europa struktūriškai primeną susiskaldžiusią Indiją, kurioje reikia dar daug nuveikti. Europa - tai ne Kinija, kurioje, dėl pernelyg sparčios plėtros, aplinka taip užteršta, kad jau darosi pavojinga gyventi; Europa - tai ne JAV, kur prekybos agentai perskirsto Pasaulio resursus ir gyvena iš dividentų. Europa - tai resursas. Koks? - laikas parodys.
unytas 2016-07-28 15:28
5 dalykas tai taip bet ar jie dirba ar ivedineja savo istatimus ir praso pasalpu
Creatium 2016-07-28 18:35
O tai tarsi lietuviui išvažiavus gyventi į Romą būtų didžiulis kultūrinis šokas? Ne. Bet nelaikome savęs, kartu su italais, vienos kultūros išpažinėjais. Žmogus gali gyventi bet kur, vieni greičiau prisitaiko - kiti lėčiau. Čia ne tame esmė. JAV ir UK kultūra tikrai labai skiriasi. Be abejo, kad ne taip, kaip UK ir Indijos. Tokių skirtumų turbūt nerasi nei tarp vienos ES šalies. Aš kalbu angliškai, bet visiškai nesilaikau anglų tradicijų, nežinau jų papročių, negyvenu tipiško jų gyvenimo, nevalgau jų tipinio maisto. Todėl aš ir nesu anglų kultūros išpažinėjas. Nors filmus anglų kalba (gamintus JAV, UK, Prancūzijoje ir kitose pasaulio šalyse) aš žiūriu. Dar kartą, kalba nėra tolygu kultūrai. Kalba tėra vienas iš kultūros elementų. Visiškai natūralu, kad buvusios UK kolonijos kalba anglų kalba. Natūralu, kad ir visas vakarų pasaulis puikiai kalba anglų kalba, nes tai de facto yra tarptautinė kalba (tiesiog dėl to, kad JAV - Europos santykiuose anglų kalba buvo pats paprasčiausias variantas). Kita pasaulio dalis nebeturi kur dėtis - anglų skverbiasi ir pas juos.
UTF16 2016-07-28 19:45
Skirtumai netgi didesni nei tarp Lietuvos ir Italijos? Kadangi šioje temoje tu nepateikei jokių ypatingų skirtumų pavyzdžių tarp Anglijos ir JAV, ir atsižvelgiant į tai, kokią įtaką pasauliui turi JAV kultūra (vadinasi, pasaulis šią šalį pažįsta geriau nei bet kurią kitą), ir į tai, kad JAV ir Anglija gan glaudžiai bendradarbiauja įvairiose srityse ir viena kita domisi, sakyčiau, kultūriniai skirtumai tarp šių dviejų šalių yra maždaug tokie, kokių galima būtų tikėtis labai didelės šalies viduje, bet ne tokie, kokie galėtų būti tarp visiškai skirtingų to paties žemyno valstybių. Vienuose regionuose vartojami vienokie žodžiai, kituose kitokie. Vienur švenčiamos vienokios šventės, kitur kitokios. Vienur žmonės šiek tiek konservatyvesni, kitur mažiau konservatyvūs. Lygiai tokia pati variacija būdinga ir bet kokiai šaliai, net tokiai nedidelei kaip Lietuva, kurios kiekvienas regionas turi savitą etnografinį paveldą, kuris šiais laikais, tarp kitko, vis vienodėja. Žinoma, kad egzistuoja dideli skirtumai tarp gyvenimo JK ir JAV jau vien todėl, kad JK yra kelis kartus mažesnė valstybė, turinti kelis kartus mažiau gyventojų. Bet tūlam anglui anglui persikėlus į JAV jokio kultūrinio šoko greičiausiai nebūtų. Išskyrus, žinoma, jei jis specialiai pasirinktų miestą, neproporcingai apgyvendintą kitos, pvz., ispanų kultūros atstovų arba čiabuvių.