Didžiulė 38 šalių gyventojų apklausa: kodėl žmonės atsisako demokratijos vardan technokratijos ir kaip tai virsta į diktatūrą?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shinigami 2017-10-22 19:45
Man tai buvo sunku suprasti šį straipsnį Aš bučiau už technokratija, nes pastoviai tenka susidurti su valdininkais kurie sprendžia klausimus nesusijusius su jų kompetencija ir tada gaunasi labai blogi dalykai, bet problema yra ta kad ir gerus specialistus rasti yra sunku. Net jei valstybinėje institucijoje dirba asmenys baigę reikimas specialybes, bet ne dirbę praktiškai, toje srityje, jiems yra sunku suprasti ką jie daro. Dirbu naudingųjų iškasenų srityje ir supratau, kad dauguma įmonių eksploatuojančių karjerus nežino už ką turi mokėti mokesčius. Taip pat apie tai nežino ir valstybinės įstaigos prižiūrinčios kasėjus. Dėl ko net į teismus tenka eiti.
lindemann 2017-10-22 20:28
Visi pavargę nuo demokratijos. Tada ateina koks mažaūgis diktatorius, sukelia karą arba genocidą- milijonai aukų. Demokratija tampa vėl pati geriausia, nes suteikia saugumą ir laisvę rinktis. Tiesiog žmonijai reiktų nuolatos priminti, kokios būna autoritarizmo pasekmės. Kas dėl technokratijos, tai dar nebuvo šalies, kurioje ši valdymo forma būtų pritaikyta. O demokratijos bijo permainų, kadangi tai vėl gali iššaukti konfliktus. Gaunasi uždaras ratas.
Creatium 2017-10-22 23:17
Jeigu kada nors dirbtinis intelektas valdys valstybes, tai ir bus technokratija. Blogai yra tai, kad dažnai plačiosios visuomenės norai gali nesutapti su technokratų norais. Dėl ko visuomenės nariai gali pradėti jaustis atskirti nuo valstybės. Tai blogai. Bet blogai yra ir kai plačioji neišsilavinusi visuomenė balsuoja referendume ir priima blogus sprendimus. Klausimas būtų iš šalies: ar teisinga būtų leisti valstybės gyventojams patiems priimti net pačius blogiausius sprendimus (kai balsuojama kokiame referendume) ar ne? Gal kartais reikia nukristi į giliausią duobę, kad žinotum ko daugiau nebedaryt?
vanduo4 2017-10-23 00:46
- Straipsnyje labai blogai atskirtos "demokratijos" ir "technokratijos" sąvokos, tiksliau - jos visiškai neatskirtos, tad net neaišku koks yra diskusijų objektas; - Paskaičius paviršutiniškai, peršasi išvada jog mūsų profesionalų vyriausybė yra tikra blogybė. Kažko man čia trūksta. - Gal autorius tikėjosi jog diskusijose bus pasliūlytas problemos sprendimas? - Tema įdomi ir labai aktuali, bet net nežinau nuo ko pradėti.
Shinigami 2017-10-23 06:55
Žmonės pavargsta nuo bet ko. Kai šalyje yra milijonai žmonių, tai natūralu kad bus tūkstančiai skirtingu nuomonių apie tuos pačius dalykus. Bet priimti ir įgyvendinti bus galima tik viena nuomonę. Tada visi kiti tampa nepatenkinti, nes jų nuomonės nepriėmė. Todėl jiems tokia sistema pradeda nepatikti ir nori kitos. Demokratijoje žmonėms leista rinktis ir spręsti, todėl žmonės šiek tiek masto ir sprendžia, kad jiems demokratija nepatinka. Diktatūros neleidžia žmonėms spręsti ir rinktis, todėl dauguma nėra įpratę to daryti. Bei jei pradės reikšti savo nuomonę gali būti uždarytas į kalėjimą. Todėl diktatūros yra stabilesnės. Autoritarizmo pavyzdžių pasaulyje pilna, bet žmonės nenori į juos žiūrėti, nes visi šie pavyzdžiai jiems yra mitas ir legendos. Jie tose šalyse negyvena. Net jei ir girdi kas ten dedasi, jie to negali suprasti, nes ne jiems tai nutinka. O kiti dar pasako, kad tai vakarų propaganda. Reikia nepamiršti kad yra žmonių kurie žino ir supranta, bet jiems tokia tvarka patinka. Jau čia buvo straipsnių apie pabėgusius į Š. Korėja. Todėl kad ir kokia valdymo forma butu, visiems ne įtiksi. Reiks daryti sprendimus kurie kai kuriems nepatiks. Todėl viskas kas galima yra prisitaikyti prie daugumos, bet ne prie visu.
bahuriux 2017-10-23 10:19
kurie vykdytu patariamojo/rekomendacinio pobūdžio darbą, jei bandytu numatyti pasėkmes jei piliečiai nubalsuotu vienaip ar kitaip. Įstatymo projektai galėtu būti rengiami, kaip open source, ties jų tobulinimu galėtu dirbti visi. Balsavimas vyktu per banko accountus pvz. Manau darni ir veiksminga technokratijos ir demokratijos simbiozė gautusi. Už pasėkmes atsakingi būtu patys žmonės, bent jau dauguma kuri nubalsavo už tai ir nebūtu ant ko zysti.
FtBall 2017-10-23 10:48
Manau didžiausia problema ir yra, kad iš kur mes juos gausim? Kas yra tie profesionalai? Profesoriai, mokslų daktarai? Turėjom labai gerą dėstytoja universitete, kurį išmetė, nes neatitiko reikalavimų. Per 30min trunkančias paskaitas sužinodavom daugiau, nei pas kitus per 2val. Ir ateidavo pilnos auditorijos. Pažįstų studentų, kurie studijuoja doktorantūroje. Yra tokių, kurie tik studijuoti ir temoka - nei praktiškai, nei teoriškai nelabai ką ir sugeba.
rock2400 2017-10-23 14:06
O technokratija kartais ne tada kai valdo naujų technologijų išradėjai?
vanduo4 2017-10-23 14:48
kritikuoti sistemą, o ne nemėgstamą asmenį.
punktyras 2017-10-23 14:51
Kartais ne. Žodžio Technokratija reikšmė: Technokratija - (techno- + gr. kratos - valdžia): 1. valstybės ekonomikos valdymo aukštasis personalas, glaudžiai susijęs su valstybės aparatu, karine pramone, mokslinių tyrimų centrais; 2. tokia visuomenės santvarka, kurios priešakyje yra kvalifikuoti technikai, ekspertai, gamybos organizatoriai, vadovai.
Shinigami 2017-10-23 16:59
Net ir technokratijoje demokratija niekur neturėtu dingti. Paprasčiausiai kažkokių klausimų balsuotu daug tos srities specialistu, o ne melžėja spręstu apie ekonomikos valdymą. Bet pavyzdžiui žmogaus teisių klausimais turi spręsti visi šalies piliečiai. Nes nėra tokios specialybės kuri į tai galėtu atsakyti. Čia jau daugiau moralės klausimas, o ne techninis. Dabar vieno kalinio išlaikymui valstybė išleidžia daugiau nei pensininkui išmoka pensijos. Pensininkas visa gyvenimą dirbo ir mokėjo mokesčius, bet valstybė labiau rūpinasi vagių ir žmogžudžių gerovę, nei savo pensininkų. Net ES atstovai atvažiuoja pažiūrėti ar gerai gyvena kaliniai, bet ant pensininkų jie padėje. Todėl moralės klausimais turėtu spręsti visi šalies piliečiai, bet ne valdžia ar ES. Nes moralė smarkiai susijusi su galimybėmis, kai daugumos ES šalių galimybės trigubai ar keturgubai didesnės nei Lietuvos, tai ne jiems spręsti apie Lietuvos moralę ir ar kaliniai blogai gyvena. Paprasčiau sakant nėra grynos technokratijos, nes yra klausimų nesusijusių su išsilavinimu ir žiniomis, bet su pažiūromis ir morale. Todėl ne techninius klausimus demokratiškai turėtu spręsti visi šalies piliečiai, o techninius klausimus, tu sričių specialistai, demokratiškai savo grupėse. Gal net galima butu šalies piliečius suskirstyti pagal kompetencija ir leisti jiems taip pat balsuoti savo kompetencijos ribose, o ne tik valdininkams. P.S. tokia valdymo formą galima butu vadinti tiesiogine, demokratine technokratija