Kodėl sėkmė gyvenime priklauso nuo gimimo datos?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

An0nym0us 2011-11-29 12:00
Šį reiškinį galima būtų iš dalies paaiškinti gimimo laikotarpiu vyraujančiomis oro sąlygomis. Antroje metų pusėje (rudenį/žiemą) vyrauja šalti, lietingi orai, didesnė tikimybė sirgti peršalimo ligomis (tiek greitai gimdysiančiai motinai, tiek ir ką tik gimusiam kūdikiui), kurios nusilpina imunitetą. Taip pat šiuo laikotarpiu žmogaus kūnui reikia daugiau vitaminų ir mineralų, nei, pvz. pavasarį. Kaip žinoma, visas laikotarpis nuo gimimo iki ~20 metų turi pačią didžiausią įtaką žmogaus vystymuisi, todėl natūralu, jog jau nuo gimimo sirgę peršalimo ligomis ir negavę pakankamai mineralų/vitaminų turės silpnesnį imunitetą ir kitas fizines savybes. Tokia būtų mano teorija (nors nemanau, kad gimimo laikotarpis turi tokią didžiulę įtaką, kaip bandoma parodyti straipsnyje).
santihu 2011-11-29 12:29
Na dar cia neaisku, nes reiktu patikrint duomenis is pietu pusrutulio. Beto reiktu atkreipt kad kiek supratau cia yra Correlation Study tad priezastis yra tik spejama.
Jomajo 2011-11-29 13:58
Rudenį gimę vaikai aktyvesni ELTA 2007 lapkričio 24 d. 00:01 Vaikai, gimę rudenį, fiziškai aktyvesni nei jų bendraamžiai, išvydę pasaulį pavasarį. Tokią išvadą padarė britų mokslininkų grupė iš Bristolio universiteto. Ataskaitą apie jų tyrimus penktadienį paskelbė britų laikraštis "The Daily Telegraph". Ištyrę 14 tūkst. vaikų ir paauglių gyvenimo būdą, britų mokslininkai nustatė, kad gimusieji rudenį mažiausiai 9 proc. aktyvesni fiziškai nei tie, kurie gimė pavasarį. Tyrimų vadovo profesoriaus Kalumo Metokso (Kalum Mattox) nuomone, į tai būtina atsižvelgti rengiant sportininkus. Mokslininkai kol kas negali paaiškinti tokio akivaizdaus fizinio aktyvumo skirtumo tarp gimusiųjų rudens ir pavasario mėnesiais. tai kaip yra istiesu?
sielinas 2011-11-29 14:09
Kodėl nagrinėjamos tik gimimo datos? Kodėl nenagrinėjama kodėl jie būtent gimė tuo laikotarpiu? Kas buvo jų tėvai? Kaip socialinė aplinka veikė jų sportininko karjeros pasirinkimą. Ir išvis ar yra paskaičiuota kaip pasiskirstęs gimstamumas atitinkamu metų laiku.
M.Mantas 2011-11-29 16:56
Komentatoriai, taip kalbat lyg neskaitėt kas parašyta. Nepatingėjau perskaityt viską. Straipsnio pradžia lyg ir kalba apie sėkmės priklausomybę nuo gimimo datos, bet greitai visos kortos atverčiamos. Tokios priklausomybės čia nė lašo nėra. Priklausomybė tik tarp tavo ir tavo konkurentų amžiaus. Kalbant apie 9-10 metų vaikus. Kuo vyresnis - tuo didesnė tikimybė geriems pradiniams rezultatams. O būtent tuos geriausius į "sustiprintas" grupes ir ima. Atotrūkis tik didėja. Asmeniškai matau dvi galimybes. Vaiką mokinti papildomai prieš leidžiant į mokyklą (ar kitą veiklą) arba pakartoti pirmų metų kursą jei tai įmanoma.
qriuqriu 2011-11-29 19:14
geras straipsnis, aciu
Laurynas19 2011-11-29 23:19
Na jo čia idomiai pirmieji 4 komentatoriai, strapsnio neskaitė ,,,
klaidas.thompson 2011-11-30 00:29
o tai as pvz. gimiau 1313 metais,13-ta menesi,13-ta diena.tai tipo man viskas,ne tik kad ledo ritulininku netapsiu,bet man is vis bus pxxxxc ?
kionig 2011-11-30 01:10
Kaip man patinka tokios ezoterikos paskutiniuoju metu Žinoma, kad čia nėra jokių zodiakų, bet ale stipriai neša į numerologiją... Panašiai prognozuojamos ir pasaulio pabaigos. Tai tokių O ką ten skaityt ? Nusiuntei smskę kokiai Palmirai, ir ji tau viską išpranašaus ko tik panorėsi...
sharprey 2011-11-30 01:21
Labai noreciau pamatyt zmogu kuris gime 13-ta menesi O siaip is dalies teisybe sakoma. Patsaigimes gruodi ir tikrai bent jau eidamas i mokykla jausdavau kad mano bendraamziai mane lenkia pvz fizinem savybem
HardAxe 2011-11-30 11:03
kionig, o tu pats skaitei?
kionig 2011-11-30 11:26
Knygos ne. Straipsnį taip. Žinau aš tuos skaičiuotojus, kurie gali viską apskaičiuoti, net ir žmogaus sėkmę... Beje, kadangi lietuviai gana pavydūs žmonės, tiesiog absoliučiai pavydžiausi pasaulyje, tai ši knyga Lietuvoje turėtų turėti gana nemažą paklausą. Pvz užtenka atsiversti straipsnį apie Ilją Laursą ir paskaitinėti komentarus. Oi kaip piktieji lietuviai nemėgsta tokių... ajajaj. Matyt, čia straipsnyje parinkta ir specialiai su krepšinio komanda. Kodėl pvz nepaėmus tenisininkų ? Ir kitų sporto šakų. Ir pažiūrėtume kaip ten universalioji matematika gimus pirmąjį pusmetį turėsi daug sėkmės. Kaip nekeista pats gimęs pirmąjį metų pusmetį, bet ale kaip nesiseka taip ir nesiseka
vc. 2011-11-30 13:19
Ieškai problemų ten kur jų nėra. Kodėl krepšinį paėmė kaip pavyzdį? Todėl, kad krepšinis "gan" populiarus ir už Lietuvos ribų. O straipsnis tai logiškas, jokios mistikos nėra. Naudojami kalendoriniai metai patekimui į klubus, dėl to ir gauna fiziologinį pranašumą tie, kurie gimę, sausio mėnesį negu tie, kurie yra gimę vos ne metais vėliau.