Kodėl tiek daug Afrikos, Amerikos ir Azijos valstybių remia Rusiją, o ne Ukrainą? Štai ką sako ekspertai  ()

Deja, ne visi nusiteikę prieš Putiną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors Vakarai daugiausia susitelkė už Ukrainos ir įsipareigojo padaryti viską, kas įmanoma, kad padėtų atremti Rusijos agresiją, daugelis Pasaulio Pietų laikosi kitokio požiūrio.

Žinoma, Pasaulio Pietūs* yra didelė teritorija. Požiūris į niokojantį karą – jau 14-tą mėnesį – labai skiriasi Lotynų Amerikoje, Afrikoje, Azijoje ir Okeanijoje.

*Pasaulio Pietūs (Global South) yra terminas, paprastai naudojamas Lotynų Amerikos, Afrikos, Azijos ir Okeanijos regionų šalims identifikuoti. Čia gyvena didžioji žmonijos dalis.

Kelios Pasaulio Pietų šalys pasižymi mažomis pajamomis, tankiu gyventojų skaičiumi, prasta infrastruktūra, dažnai politine ar kultūrine atskirtimi ir yra vienoje atskirties pusėje.

Kitoje pusėje yra Pasaulio Šiaurė (įskaitant JAV, Kanadą, Europą, Rusiją, Izraelį, Honkongą, Makao, Japoniją, Pietų Korėją, Singapūrą, Taivaną, Australiją, Naująją Zelandiją ir keletą kitų, priklausomai nuo konteksto). Taigi terminai „Pasaulio Šiaurė“ ir „Pasaulio Pietūs“ nenurodo šiaurės–pietų krypties, nes daugelis Pasaulio Pietų šalių yra geografiškai išsidėsčiusios šiauriniame pusrutulyje.

Tačiau apklausos tokiose vietose kaip Kinija, Indija ir Turkija aiškiai rodo, kad karas turėtų baigtis dabar, net jei tai reikštų, kad Ukraina turi atsisakyti teritorijos.

„Jei pažvelgsime į pasaulinį vaizdą, tuomet parama Ukrainos ir Vakarų kovai prieš Rusiją nėra visiškai tvirta“, – sako Bradfordo universiteto (JK) tarptautinio saugumo profesorius Paulas Rogersas.

„Antiamerikanizmas“

Tai ypač jaučiama Artimuosiuose Rytuose dėl ankstesnės JAV ir jos sąjungininkų karinės intervencijos, kuri sukūrė cinišką nuotaiką Vakarų veiksmų Ukrainoje atžvilgiu, tvirtina profesorius.

Šiame regione Ukrainos ir Rusijos kovos labiau vertinamos kaip „bendrų namų karas“.

„Ukrainos karas nesuvokiamas kaip „geriečiai Vakaruose prieš blogiukus Rusijoje“. Artimuosiuose Rytuose manoma, kad Maskvos invazija nesiskiria nuo to, ką padarė Vakarų šalys“, - sako Rogersas.

Daugiau nei 929 000 žmonių žuvo po rugsėjo 11-osios karo zonose Afganistane, Irake, Sirijoje ir kitose vietose, kur Vakarų kariuomenė suvaidino svarbų vaidmenį per katastrofišką smurtą.

Kolonializmo prisiminimai

 

Gilesnės istorinės problemos taip pat turi įtakos tai, kaip Ukrainos karas vertinamas kitur.

„Didžiojoje Pasaulio Pietų, ypač Afrikoje į pietus nuo Sacharos, Rusija nėra laikoma viena iš didžiųjų kolonijinių jėgų, valdžiusių jas šimtmečius“, skirtingai nei kitos Europos valstybės“, – aiškino Rogersas.

Vis dėlto jis tęsė: „Didžioji pasaulio dalis tiesiog nežino apie prekybos ginklais, galios ir, tiesą sakant, korupcijos mastą Rusijoje“.

Nors kolonijinis palikimas nekuria prorusiškų nuotaikų – dauguma žmonių puikiai suvokia, koks „sunkus“ buvo karas ukrainiečiams, Rogersas teigė, kad tai reiškia, kad „buvo mažiau simpatijų Vakarų pozicijai“.

Kolonializmo palikimas yra labai prieštaringas.

Kritikai atkreipia dėmesį į neapsakomus žiaurumus, rasizmą ir europiečių išnaudojimą visame pasaulyje, o gynėjai tvirtina, kad tai paskatino ekonominį ir politinį vystymąsi.

Daugelis teigia, kad Rusijos kontrolė SSRS valdomoje Centrinėje Azijoje ir Rytų Europoje, įskaitant Ukrainą, prilygo kolonializmui.

„Rusija turi gerą geopolitinį pagrindą“

 

Tačiau Pasaulio Pietūs ne tik mąsto širdimi, bet ir naudojasi galva.

Per pastaruosius dešimtmečius Maskva užmezgė tvirtus ekonominius ryšius ir strategines partnerystes daugelyje pasaulio šalių, nors ir ne tiek, kiek tokios šalys kaip Kinija.

„Prekybos ryšiai yra svarbūs“, – sakė Rusijos užsienio politikos analitikas Ivanas Kłyszczius. „Tokios šalys kaip Brazilija ir Indija investuoja į gerus santykius su Rusija, nes tiki, kad tai padės jų pačių tarptautinėms darbotvarkėms“.

Pasaulio nuomonės labai skiriasi, kai kalbama apie sankcijų taikymą Rusijai. Kaip rodo IPSOS apklausa, vidutiniškai 45 % pritaria idėjai, kad jų šalis Rusijai turėtų taikyti griežčiausias ekonomines sankcijas, o 25 % tam nepritaria.

Daugelis valstybių susilaikė nuo JT rezoliucijų, smerkiančių Maskvą, o ragina pradėti derybas.

Praeitų metų spalio mėnesį Šiaurės Korėja, Baltarusija, Sirija ir Nikaragva balsavo prieš pasiūlymą, raginantį Rusiją nedelsiant atšaukti neteisėtą keturių Ukrainos regionų aneksiją, o 19 Afrikos šalių, įskaitant Pietų Afriką, taip pat Kinija, Indija, Pakistanas ir Kuba susilaikė.

„Pasaulio Pietus skatina jausmas, kad reikia skubiai baigti karo veiksmus, taigi kai nėra kovų, prekyba gali atsinaujinti, kaip buvo prieš metus“, – „Euronews“ sakė Kłyszczius. „Tai apgailėtina realybė, bet karas prieštarauja šios šalies interesams“.

 

Paprastus žmones Afrikoje ir Viduriniuose Rytuose slegia augančios maisto kainos, kurios 2022 m. pasiekė rekordines aukštumas dėl karo Ukrainoje ir klimato kaitos sukeltos sausros.

Nors tai jaučiama visame pasaulyje, tai sukėlė pasaulinę aprūpinimo maistu krizę, nustūmusią milijonus prie bado slenksčio.

Anot Kłyszcziaus, Rusijos įtaką daro „labai sudėtingas ryšių aparatas, padedantis perteikti karo propagandą“, o „daug šalių tiesiog nelabai žino Ukrainos“.

Tuo pat metu pasakojimai, remiantys Ukrainos kovą su Rusija – ar tai būtų „demokratija prieš autokratiją“, „žmogaus teisės“ ar „antiimperializmas“ – nepajėgė tiek pajudinti viešosios nuomonės už Vakarų ribų“, pridūrė jis.

Nepaisant to, kad atstovauja didžiajai žmonijos daliai, Pasaulio Pietų požiūris į Ukrainą iš esmės lieka dėmesio paraštėse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(27)
(-6)

Komentarai ()