Europą drebina sensacija. Gali subyrėti Moldova. Ką daro Gagaūzija  ()

Moldovos Respublikos autonominio teritorinio vieneto valdžia svarsto galimybę paskelbti nepriklausomybę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai sakė Gagaūzijos liaudies asamblėjos vadovas Dmitrijus Konstantinovas, praneša Moldovos leidinys „News Maker“.

„Spręsime, ką daryti toliau. Neatmetama galimybė, kad Gagaūzijos Respublika gali būti vėl paskelbta nepriklausoma*. Žmonės to reikalauja, nes Moldova vangiai žiūri į mūsų teisės aktus“, – sakė Dmitrijus Konstantinovas.

Pranešama, kad rugsėjo 9 dieną vyks visų lygių Gagaūzijos deputatų suvažiavimas, kuriame bus svarstoma galimybė paskelbti regiono nepriklausomybę.

* Po to, kai 1991 m. Moldova tapo nepriklausoma, rugpjūčio mėn. Gagaūzija, kaip ir Padniestrė, pasiskelbė esanti nepriklausoma Gagaūzijos Respublika. 1994 m. gruodžio 23 d. Moldovos Vyriausybė suteikė teritorijai specialų autonominį statusą.

Moldovos centrinės valdžios reakcija

Portalas „EADaily 23“ pranešė, kad Kišiniovas sureagavo į Dmitrijaus Konstantinovo žodžius apie galimą Gagaūzijos atskyrimą nuo Moldovos. Parlamento pirmininko patarėjas Igoris Grosu priminė, kad teisės aktai numato bausmę už tokius pareiškimus.

 

„Primename politiniams veikėjams, kad dabartiniai teisės aktai aiškiai nustato bausmę už separatistinę propagandą“, – sakė tarybos narys.

Gagaūzijoje plačiai paplitusios prorusiškos nuotaikos. Gegužės 14-osios rinkimų rezultatais, Gagaūzijos vadove tapo Jevgenija Hutsul, kuri yra opozicinės partijos „Šor“ narė, kaltinama ryšiais su Rusijos Federacija.

Moldovos Konstitucinis Teismas pripažino partiją „Šor“ prieštaraujančia Konstitucijai ir uždraudė jai dalyvauti šalies politiniame gyvenime. Vyriausybė teisme įrodinėjo, kad „Šor“ papirko protestuotojus, kad destabilizuotų padėtį šalyje, taip pat pažeidė konstitucinius principus.

 

Po rinkimų Nacionalinis kovos su korupcija centras konfiskavo Gagaūzijos rinkėjų sąrašus kaip dalį neteisėto politinės partijos finansavimo ir rinkėjų papirkimo bylos. Dėl to „Šor“ partijos šalininkai išėjo protestuoti.

Tuo pat metu Moldovos Gagaūzijos administracinio centro apeliaciniai rūmai pripažino Jevgenijos Hutsul.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(18)
(-16)

Komentarai ()