Fotografas parodė, koks buvo Kyjivas SSRS laikais. KGB norėjo sunaikinti šias nuotraukas (Foto)  ()

Ilgas buvimas SSRS negalėjo paveikti Kyjivo gyventojų kultūrinio ir kasdieninio gyvenimo. Kadangi sovietų valdžia buvo linkusi slėpti nepalankią informaciją, taip nutiko ir su to meto kasdienybės nuotraukomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Facebook“ grupėje „Спрага: в Києві цікаво“ skelbiamos tikros nuotraukos iš Ukrainos sostinės gyvenimo, kurias KGB darbuotojai norėjo sunaikinti.

Šių nuotraukų autorius – Oleksandras Rančukovas. Baigęs Kyjivo politechnikos institutą (KPI), vaikinas dirbo Architektūros teorijos ir istorijos institute, taip pat fotografavo to meto gyvenimą tokį, koks jis yra.

Savo sename interviu jis yra sakęs: „Jei pasiimsi to meto laikraščius, pamatysi, kaip klaidingai juose atsispindėjo sovietinė tikrovė“.

Anot jo, visi buvo vaizduojami linksmi, besišypsantys ir darbštūs, o publikuojamos tik jaunuolių fotografijos.

„Cenzūra buvo ypač skrupulinga dėl fotografijų. Apskritai viskas buvo išpuošta ir neatpažįstamai iškraipoma. Tačiau stebėtina, kad dauguma žmonių prie to priprato. Tai yra, jie priprato prie to, kad laikraščiuose – vienas dalykas, o gyvenime – viskas, ką darome: totalus deficitas, eilės prie produktų...“ – pasakojo Oleksandras.

 

Mąstydamas apie stulbinančią realybę, jis nusprendė užfiksuoti sovietinę ukrainiečių kasdienybę. Tačiau apie nuotraukų paviešinimą nebuvo nė kalbos.

 

Per didžiąją karjeros dalį Rančukovas niekur nepristatė savo darbų.

Tik perestroikos laikais jam ir kitiems bendramintiems fotografams buvo leista dalyvauti parodose. Tačiau ir tada menininkų požiūris į sovietines gyvenimo realijas valdžios netenkino.

Vieną pirmųjų parodų Kyjive KGB darbuotojai ir komunistų partijos nariai uždarė tik po dienos. Sovietų biurokratams vaizdai nepatiko, bet paprastiems Kyjivo gyventojams jie aiškiai patiko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(1)
(15)

Komentarai ()