Estijoje – skaitmeninė dainų šventė  (0)

Mažytė Estija vadinama kompiuterinių technologijų milžine. Ši Baltijos šalis, kurioje gyvena vos 1,3 mln. gyventojų, kuri išsaugojo senas dainų švenčių tradicijas, šiemet surengė pirmą pasaulyje skaitmeninį dainų festivalį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusią savaitę penktadienį chorai iš daugiau nei šimto Estijos vietovių buvo sujungti kibernetinėje erdvėje. Taip estai paminėjo Nepriklausomybės atgavimo 19–ąsias metines. Estija paskelbė nepriklausomybę iš karto po nesėkmingo pučo Maskvoje 1991 metų rugpjūtį – rugpjūčio 20 dieną tuometė Estijos Aukščiausioji Taryba priėmė sprendimą atkurti nepriklausomą Estijos Respubliką ir užmegzti diplomatinius santykius su kitomis valstybėmis. „Džiaugsimės, jeigu skaitmeninėje dainų šventėje dalyvaus 100 tūkst. dainininkų, o didesnis skaičius būtų tikras stebuklas. Tikimės, kad skaitmeninėje dainų šventėje taip pat dalyvaus užsienyje gyvenantys estai, kurių yra daugiau nei 100 tūkstančių“, – prieš šį renginį kalbėjo festivalio organizatorius ir televizijos prodiuseris Arturas Talvikas. Jis sakė, kad skaitmeninėje dainų šventėje gali dalyvauti visi norintieji, tačiau „bus dainuojama estų kalba, todėl tai bus tam tikras suvaržymas“.

Renginys pavyko. Chorai atliko aštuonias estų liaudies dainas, kurios tradiciškai įtraukiamos į kas penkerius metus nuo 1869 metų rengiamą Dainų šventės programą. Pagrindinis renginys vyko Pelsamos miestelio, esančio Estijos viduryje, tarp Talino ir antrojo pagal dydį Estijos miesto Tartu, Draugystės parke.

Šių metų Dainų šventė rengiama taip, kad „suvienytų du dalykus, garsinančius Estijos vardą pasaulyje – IT inovacijas ir seną dainų švenčių tradiciją“. „Šis sumanymas iš pradžių atrodė beprotiškas, tačiau greitai sugalvojau, kaip tai pasiekti skaitmeninėmis priemonėmis“, – aiškino originalios idėjos autorius, šią mintį pasiūlęs populiariam Estijos pramogų pasaulio veikėjui Arletui Palmiste.

Taip gimė skaitmeninė dainų šventė. Bet kuris norintis joje dalyvauti, t. y. dainuoti kartu su choru, galėjo užsiregistruoti tinklalapyje www.elion.ee/laulmine. Televizijos kanalas „Kanal 2“ tiesiogiai transliavo pasirodymus iš 100 Estijos vietų, o Talino gyventojai ir svečiai transliaciją galėjo stebėti didžiuliame ekrane po atviru dangumi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: