„Įvesime JAV dolerį ir nusikratysime Rusijos“. Argentina išrinko naują prezidentą. Lyginamas su Trumpu (Video)  (34)

Sekmadienį (lapkričio 19 d.) Argentinoje buvo išrinktas naujas prezidentas. Tai itin spalvinga ir ekscentriška asmenybė.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-11-20 „Įvesime JAV dolerį ir nusikratysime Rusijos“. Argentina išrinko naują prezidentą. Lyginamas su Trumpu (Video)  (34)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Javieras Milei​ žada vykdyti galimai skausmingas reformas, sulaukusias atgarsio ekonomikos krize nepatenkintiems rinkėjams. Politikas palaikė Ukrainą po plataus masto Rusijos invazijos ir Vladimirą Putiną pavadino „autokratu“.

Lapkričio 19 dieną Argentinoje vykusiame antrajame prezidento rinkimų ture ekonomistas libertaras Javieras Milei​ surinko daugiau nei 55 % balsų. Apie tai rašo „Reuters“.

Suskaičiavus 86,6 % balsų, liberalų kandidatas Millay gavo 55,95 %, o jo oponentas, peronistų kandidatas, buvęs ūkio ministras Sergio Massa – 44,04 %, tai yra, skirtumas yra maždaug 2 milijonai balsų.

„Argentina turi stiprią ir tvirtą demokratinę sistemą. Sugyvenimas, dialogas ir pagarba taikai tiek daug smurto akivaizdoje yra geriausias būdas, kurį galime pasirinkti", - pasveikino savo konkurentą ir pripažino pralaimėjimą Massa.

Donaldas Trumpas vienas pirmųjų pasveikino Milei​ su pergale. Naujasis Argentinos vadovas dėl aštrių ir dviprasmiškų pasisakymų lyginamas su buvusiu Amerikos prezidentu. Trumpas sakė, kad Millay gali padaryti Argentiną „puikia šalimi“.

Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas pasveikino Milei su jo išrinkimu „ir Argentinos žmones surengus laisvus ir sąžiningus rinkimus“, rašo BBC.

Pietų Amerikos lyderiai taip pat pakomentavo Milei pergalę, o Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva rašė, kad Argentina yra „puiki šalis ir nusipelno visos mūsų pagarbos“.

Naujasis prezidentas pareigas pradės eiti gruodžio 10 d. Dabartinis Argentinos prezidentas Alberto Fernandezas teigė, kad yra pasirengęs perduoti valdžią naujajam lyderiui, tačiau su pergale jo nepasveikino.

Pagrindinės naujojo prezidento pažiūros

 

Javieras Milei yra radikalių pažiūrų dešinysis libertaras, kuris, pasak „La Razon“ ekspertų, žada sutvarkyti šalies ekonomiką, nukentėjusią nuo triženklės infliacijos, kad sustabdytų nuosmukį.

„Šiandien prasideda Argentinos atsigavimas. Šiandien prasideda Argentinos nuosmukio pabaiga... Argentina grįš į savo vietą pasaulyje, kurios niekada neturėjo prarasti. Dirbsime kartu su visomis laisvojo pasaulio šalimis, kad padėtume sukurti geresnį pasaulį“, – sakė Milei pergalės kalboje rėmėjams Buenos Airėse.

Milei​ pasisako už bendradarbiavimo su Kinija, Brazilija ir Rusija atmetimą JAV ir Izraelio naudai ir yra kategoriškai nusiteikęs prieš Argentinos įstojimą į BRICS.

Spręsdamas ekonomines problemas, grandininį pjūklą simboliu pasirinkęs Milei ketina rimtai apkarpyti biudžeto išlaidas. Kartu jis pasisako už minimalų valstybės kišimąsi į piliečių gyvenimą, nori panaikinti Centrinį banką ir siūlo nacionalinę valiutą pesą pakeisti JAV doleriu.

„Milei nėra eilinis konservatorius. Jis radikaliai pasisako prieš abortus, palaiko tos pačios lyties asmenų santuokas ir, nepaisant to, kad skelbiasi kataliku, turi vieną mėgstamiausių savo taikinių: savo tautietį popiežių Pranciškų. Jis kaltina jį esant „jėzuitu, kuris skatina komunizmą“, ir netgi tai, kad jis yra „blogio atstovas“, rašo „La Razon“.

Javier Milei ir Ukraina

 

Naujasis Argentinos prezidentas palaiko Ukrainą – 2022 metų kovo 1 dieną, praėjus kelioms dienoms po Rusijos įsiveržimo, jis su Ukrainos vėliava rankose dalyvavo 140-ojoje Nacionalinio kongreso atidarymo sesijoje.

„Ukrainos vėliavą atsinešiau daugiausia todėl, kad tie iš mūsų, kurie palaikome laisvės idėjas, negalime toleruoti ar palaikyti tokios invazijos, kokią Rusija padarė Ukrainoje“, – interviu „The Economist“ sakė naujai išrinktas prezidentas.

Jis išreiškė norą susitikti su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu pirmaisiais jo kadencijos mėnesiais ir pavadino diktatorių Putiną „autokratu“.

Milei pažymėjo, kad „jei ginsime laisvės idėjas, negalime palaikyti ir priimti Rusijos Federacijos invazijos į Ukrainą“.

Kas yra Javieras Milei?

 

53 metų ekonomistas Milei, kurio pagrindinė žinia stulbinamu greičiu prasiskverbė tarp Argentinos elektorato, pavargusio nuo ilgus metus trukusios ekonominės krizės, infliacijos, neefektyvumo ir tradicinių partijų korupcijos, rašo „Reuters“.

Būsimasis prezidentas mokėsi katalikiškoje mokykloje Buenos Airių pakraštyje. Baigė Buenos Airių privataus universiteto Ekonomikos fakultetą. Būtent ten jis priėjo prie išvados, kad visos nacionalinės problemos, kurių valstybė negali išspręsti, gali būti ištaisytos rinkos veiksmais. Milei​ yra karštas ekonominio liberalizmo ir finansinio konservatizmo šalininkas, griežtai priešinasi socializmui ir komunizmui, kritikuodamas juos kaip smurtines sistemas, kurios kuria skurdą ir badą.

Tačiau Milei iš tikrųjų laukia didžiulės problemos. Jam teks susidoroti su tuščiu vyriausybės ir centrinio banko iždu, 44 mlrd. USD vertės TVF skolų programa, 150 % artėjančia infliacija ir stulbinančiu kapitalo kontrolės skaičiumi. Du iš penkių argentiniečių gyvena skurde.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(48)
(1)
(47)

Komentarai (34)