Pirmą kartą per 70 metų. Islamo šalis atidaro savo pirmąją alkoholinių gėrimų parduotuvę  ()

Islame alkoholio vartojimas laikomas draudžiamu, tačiau šioje parduotuvėje leidžiama apsipirkti diplomatams, kurie nėra musulmonai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmą kartą per daugiau nei 70 metų Saudo Arabijoje atidaryta alkoholinių gėrimų parduotuvė. Šis žingsnis buvo dar vienas socialinio liberalizavimo ženklas anksčiau itin konservatyvioje karalystėje. Tai pranešė naujienų agentūra „Associated Press“, remdamasi anoniminiu diplomatu.

Laikraščio teigimu, nors į parduotuvę Rijade gali patekti tik ne musulmonai diplomatai, šis žingsnis sutampa su Saudo Arabijos sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano pastangomis padaryti karalystę patrauklia turizmui ir verslui. Šie žingsniai atitinka jo ambicingus planus palaipsniui išlaisvinti šalies ekonomiką nuo priklausomybės nuo žaliavinės naftos.

Parduotuvė yra netoli prekybos centro Rijado diplomatiniame kvartale. Anonimiškas diplomatas, apibūdino savo apsilankymą parduotuvėje kaip palyginimą su aukščiausios klasės „Duty Free“ parduotuve didžiuliame tarptautiniame oro uoste.

Anot diplomato, parduotuvėje galima įsigyti alkoholinių gėrimų, tarp kurių – likeriai, vynas ir šiuo metu tik dviejų rūšių alus. Norint apsipirkti, lankytojų prašoma pateikti savo diplomatinius įgaliojimus ir mobiliuosius telefonus įsidėti į specialius maišelius parduotuvėje.

Tuo metu Saudo Arabijos pareigūnai susilaikė nuo komentarų apie žurnalistų prašymą dėl parduotuvės atidarymo.

Tačiau parduotuvės atidarymas sutapo su valstybinei „Saudi Research and Media“ grupei priklausančio anglų kalba leidžiamo laikraščio „Arab News“ paskelbta žinia apie naujas alkoholio pardavimo karalystės diplomatams taisykles.

 

Savo straipsnyje laikraštis šias taisykles apibūdino kaip skirtas „apriboti nurodytų prekių ir alkoholinių gėrimų, kaip diplomatinio krovinio dalies, nekontroliuojamą importą“. Taisyklės įsigaliojo sausio 22 d.

Ilgą laiką diplomatai turėjo privilegiją per specialią tarnybą įvežti alkoholinius gėrimus į karalystę diplomatiniam naudojimui.

Pažymėtina, kad alkoholio vartojimas yra laikomas prieštaraujančiu islamo įsakymams ir yra draudžiamas. Saudo Arabija išlieka viena iš nedaugelio pasaulio šalių, kuriose visiškai uždraustas alkoholis, panašiai kaip kaimyniniame Kuveite ir Šardžos mieste Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Penktajame dešimtmetyje karalius Abdel Azizas, Saudo Arabijos monarchijos įkūrėjas, uždraudė alkoholį po incidento 1951 m. Princas Mišaris, vienas iš karaliaus sūnų, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, Džidos mieste netyčia nušovė britų vicekonsulą Cyrilą Usmaną.

 

Po 1979 m. Irano islamo revoliucijos ir kovotojų išpuolio prieš Didžiąją mečetę Mekoje, Saudo Arabijos valdovai netrukus dar labiau priėmė vahabizmą – ultrakonservatyvią islamo doktriną, gimusią karalystėje. Buvo įvestas griežtas lyčių atskyrimas, draudimas moterims vairuoti ir kitos priemonės.

Valdant princui Mohammedui ir jo tėvui karaliui Salmanui, karalystė atidarė kino teatrus, leido moterims vairuoti ir surengė didelius muzikos festivalius. Tačiau politinės kalbos ir nesutarimai tebėra griežtai kriminalizuoti, gali būti baudžiama mirties bausme.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()