Įvardinkite bent vieną daiktą iš šios nuotraukos? Keistas paveikslėlis internautus varo iš proto  (2)

Pažvelkite į paveikslėlį viršuje – ką jame matote? Dauguma žmonių sako, kad nurodyti bent vieną dalyką šiame paveikslėlyje yra paprasčiausiai neįmanoma – ar ir jums taip atrodo? Nors objektai lyg ir atrodo pažįstami, bet niekas tiksliai nežino, kas tai – ir dėl to interneto vartotojai eina iš proto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Twitter“ vartotojas @melip0ne, šiuo paveikslėliu pasidalino balandžio 22 dieną – su užrašu, kuris metė  iššūkį paskyros sekėjams: „Nurodykite bent vieną dalyką šioje nuotraukoje“. Beveik iškart nuotrauka paplito internete ir susilaukė daugybės dėmesio.

Tačiau ši nuotrauka ne tik tapo populiari, bet ir privertė kai kuriuos žmonės jaustis nejaukiai. Keista, ar ne? Kai kurie „Twitter“ vartotojai rašė, kad matydami vaizdą jaučiasi labai nepatogiai, bet tiksliai nežino, kodėl. Kiti, greičiausiai juokaudami, rašė, kad eina iš proto – o kai kurie skundėsi, kad nuotrauka netkelia jiems stresą. Taigi, kas su šia nuotrauka negerai? Kodėl daugelis žmonių žvelgdami į ją patiria keistą jausmą?

„Kai žmogus bando interpretuoti štai tokį daugiaprasmišką vaizdą, kuris jį klaidina, jam gali pasireikšti išgąstis“, – teigia psichologijos profesorius Frankas McAndrew.

Kitaip sakant, kai žmogus galvoja, jog tam tikras objektas jam gali kelti pavojų – patirti išgąstį ar kokį kitokį nemalonų jausmą, yra normalu. Tačiau juk ši nuotrauka – ar daiktai joje – jokio realaus pavojaus žmogui nekelia – tai kas su ja negerai?

„Mes galime patirti išgąstį ir tada, kai matome mus itin klaidinančius dalykus, kurių nesugebame kategorizuoti ir atpažinti“, – tęsia profesorius.

Nepaisant to, kiek ilgai žiūrėsite į nuotrauką ir kiek ilgai jūsų smegenys bandys suvokti, ką mato – joms vis tiek nepavyks. Kai nesugebame matomų objektų susieti su pažįstamais objektais, patiriame diskomforto jausmą.

„Manau, kad išgąstis kyla dėl to, kad nors mūsų smegenys lyg ir atpažįsta vieną ar kitą objektą, per kelias sekundes viskas pasikeičia ir mes to „pažįstamo“ objekto nebematome. Prisiekiu, kad čia kažkur matau beždžionę – bet vėliau jau matau kažką kitą, o tada vėl kažką kitą. Negaliu iki galo sudėti šios dėlionės. Galiu suvokti tik dalį, bet niekada nesuvoksiu visko ir nežinosiu, į ką žiūriu“, – sakė psichiatrijos docentas Stevenas Scholzmanas.

Keistenybių generatorius – dirbtinis intelektas

Kaip teigia elektronikos inžinierė Janelle Shane, dirbanti su dirbtiniu neuroniniu tinklu – technologija mėgdžiojančia žmogaus galvos smegenų darbą – šį vaizdą greičiausiai sugeneravo dirbtinis intelektas. „Esu 95 proc. įsitikinusi, kad šią nuotrauką sugeneravo BigGAN – „Google“ sukurtas algoritmas, kuris geba sugeneruoti tam tikrus vaizdus nuo nulio“, – sakė J.Shane.

BigGAN (pilnas pavadinimas – „Generative Adversarial Network“) yra dirbtinio neuroninio tinklo tipas, kuris, gavęs tūkstančius pavyzdžių, mokosi kurti naujus vaizdus. Žinoma, aiškios vaizdų kategorijos egzistuoja, tačiau J.Shane teigia, kad linksmiausia yra tai, jog BigGAN gali kurti vaizdus, kurie būtų įvairių kategorijų mišinys. To pasekoje gauname vaizdus, kaip ši, žmones iš proto vedanti, nuotrauka.

J.Shane teigia, kad objektų nuotraukoje neatpažįstame dėl to, kad jie realybėje paprasčiausiai neegzistuoja – mes nesame matę nieko panašaus, tai tik virtualiai sukurti įvairių objektų deriniai. Apie tai J. Shane rašo ir savo tinklaraštyje. Čia ji paskelbė ir dar vieną keistą nuotrauką, sugeneruotą BigGAN, kurioje matome šunų ir gėlių kategorijų derinį.

J.Shane, patyrinėjusi „Twitter“ paskyroje paskelbtą nuotrauką, teigė, kad ši greičiausiai buvo sugeneruota naudojant žaislų, parduotuvės, kepyklėlės ir maisto produktų kategorijas.

Dirbtinis intelektas tikrai ne visada sugeba sugeneruoti realistiškus vaizdus – bet štai dar vienas dirbtinis neuroninis tinklas, pavadintas StyleGAN, neseniai sugeneravo itin realistiškus žmonių veidus – nors su katėmis jam sekėsi sunkiai. Taigi, dirbtinis intelektas mus kartais gali tikrai nustebinti – bet tuo pačiu kartais gali priversti pasijusti nepatogiai.

„Dirbtinis intelektas mums suteikia kitokią perspektyvą. Mums pasaulį atspindi technologija, kuri gali generuoti tekstūras ir apšvietimą, bet visiškai nesupranta kaip tie generuojami daiktai veikia“, – teigė J. Shane. Tie, kuriems patinka tokie keisti paveikslėliai, gali sukurti ir savo – pasinaudoję internetine svetaine „Ganbreeder“.

Parengta pagal „Live Science“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(18)
(-6)

Komentarai (2)