Planetos įkaitai. Ateiviai niekada negalės pasiekti kosmoso. Ką sako naujas tyrimas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Senas kareivis 2024-03-20 16:56
Mintys įdomios, alia. Žmonės šiaip tai irgi atsirado vandenyne:) Skraidyt nemokam, bet aplenkiam bet kokį paukštį. Po vandeniu ilgai išbūt negalim, bet turim povandeninių laivų:) Kad negalim fiziškai nuskrist kažin kur, tokias mūsų galimybes apriboja ne Žemės trauka, o technologijos. Kiek reikėjo Vojadžereiui kur, ir kur dabar Vojadžeris? Jau Saulės sistemos pakraštyje. O kiek reikėtų kuro ir maisto, kad nusiųstume kosminį laivą į Saulės pakraštį? Kitaip sakant, viskas priklauso ne nuo Fexų meksų, o nuo technologijų. Jei būtųme vandenyno civilizacija, vis tiek jau sėdėtume sausumoj. O naftos ir visokių metalų yra ne vien sausumoje, bet ir vandenynų dugne. Žodžiu, Autoriaus pamąstymai yra filosofiniai, tačiau įdomūs. Sėkmės visiems.
gytis13 2024-03-20 23:25
Tik nereikia sakyti kad skrydžiai į kosmosą tampa visai neįmanomi jei planetos trauka didesnė. Manau problema išvesti kosminį aparatą į orbitą, o vadinamieji suborbitiniai skrydžiai kai erdvėlaivis įsibėgėja iki mažesnio negu orbitinis greitis ir trumpam pakyla į kosmosą neišeidamas į orbitą visai įmanomi. Aišku iš to mažoka praktinės naudos, bet į kosmosą koja įkeliama ir sudaromos prielaidos tolesniems tyrimams. Aišku negalima paneigti kad ateityje kosminiams laivams varyti bus pritaikyta kad ir branduolinė energija ir skrydžio galimbės gerokai padidės. Šiaip žmonės (manau ir nežmonės iš kitų planetų) yra išradingi. O ateivių nerandame greičiausiai todėl kad jie yra toli ir kad jų yra mažai. Jeigu jie specialiai nesiunčia radijo signalų jų nerasime vien pagal sukeliamą eterio triukšmą
mindaugas.vaitiekūnas 2024-03-21 00:12
Dar įtraukčiau tokį punktą kaip skirtinga intelektinė raida. Kad mes čia "protingi" tai patys žinom. Bet gal yra gerokai protingesnių? Tų padarų DNR galėjo nulemti visai kitokį technologinio vystymosi scenarijų. Dėl cheminių elementų tai irgi nesutinku. Daugelis mūsų technologinių pasiekimų yra pagal tai, kaip lengvai išgavome vienus ar kitus elementus. Gal ten pas juos deimantų ir aukso mėtosi tiek, kiek pas mus akmenų Tai reikštų visai kitokią technologijų vystymosi kryptį.
kestutisz 2024-03-21 00:28
Su sąyga, kad atsiplėšti nuo planetos ir netgi nuo savo žvaižgdės sistemos yra na mažoka (kad pas mus tapti pažodžiu "ateiviais"), vistiek reikia kažkokios maginės taržvaigždinės technologijos. Pvz paskutiniu metu vėl atgaivintos Holtzmano variklio, o su juo jau gal nebūtina ir atsiplėšti nuo žemės :) O kol maginės priemonės nėra - kaip ir dzin, praktiškai lygios sąlygos tiek mum tiek jiem.
immortallt 2024-03-21 13:01
Pasižiūrėkime žmonijos technologijų raidą. Prieš 200 metų automobilis būtų buvęs velnio prietaisas. Dabar automobiliai su kol kas ribotu autopilotu, neišmesdami jokių teršalų, tave patį gali nuvežti, ir nelabai kam antakį pakels. Prieš 50 metų kompiuteris buvo sunkiai įperkamas net ir didelėms įmonėms, ir reta kuri turėjo. Dabar darbe aš turiu du kompiuterius, jei neskaičiuoti išmanaus telefono. Na aišku ir dydis sumažėjo bei galia išaugo eksponentiškai. O tai pridėkime tokio progreso 1000 metų.
kestutisz 2024-03-21 14:28
Na bet pridėkim intereso sumažėjimą, karus, resursų krizes ir pan distopinius variantus ir didelio progreso nebus. Tas pats Saturn V su F1 varikliais jau šiandien atrodo kaip dabartiniams žmonėms Egipto piramidės - kažkas ne tik sunkiai pastatomo, bet ir svarbiausia - O KAM :) O gal tiesiog ir nebus kažkokio proveržio fizikoje, kad nu ten anigravitacija ar baterijos su minivisata viduje (Miniverse | Rick and Morty) ir taip kaip blokus tampyt taip ir degint reikės daugybę kuro, labai brangiai ir su neaiškia perspektyva. Gi visi nori pigiau, o pigiau už kokį nemokamą VR visiem kokiu tik nori turiniu ir tie visi iš savo dėžučių net į lauką nenorės išlyst :)
Dannas3 2024-03-21 14:46
Tiek sapalioniu apie vandenynu pasaulius ir nesugeba pasakyt svarbiausia. Jokia technologiska civilizacija neimanoma, nes be ugnies neimanoma jokia raida. Imortall diskusijos vardan galima pasamprotaut ir priesingai. Mes labai patobulejom per pastaruosius 100 metu, bet nereiskia kad ir toliau tokiais tempais tobulesim. Juk kelis tukst. metu mes iki technologines eros malemes vietoj, tad laisvai gali but, kad ir dabar kazkas panasaus laukia.
Magnus 2024-03-21 16:15
Stagnacija laukia nebent tik pasaulinio karo ar kažkokios tai katastrofos atveju. Technologinis tobulėjimas buvo lėtas, dėl labai paprastos priežasties -> informacijos saugojimo stokos. Anksčiau tik nedaugelis mokėjo rašyti ar skaityti, nedaugelis, sugebėjo išsaugoti informaciją ir mažas kiekis žmonių turėjo priėjimą prie informacijos. Įsivaizduok vienuolius kurie rašė bei perrašinėjo knygas, prie kurių priėjimą turėjo tik nedaugelis. Atsiradus spausdintuvams, technologinis progresas sprogo, o atsiradus internetui dar labiau. Kai praeitais metais atsirado chatgpt, viską dar labiau paspartino. Dabar turim visą įmamoną informaciją prieinamą keliais nykščio paspaudimais, bei ji prieiname beveik visai žmonijos populiacijai, kas reiškia jog kiekvienas genijus kuris anksčiau mirdavo kaime neperskaitęs knygos dabar turi visą žmonijos info jam po ranka. - perdėtai kalbant. Prieš dešimt metų, išmokti programuoti truko ilgai, pasitaikius problemai, turėjai laukti kol kas forume atsakys, arba privalėjai skaityti knygas. Dabar viską gali suprasti ir išsiaiškinti keliais sakiniais persimetęs su chatgpt iki smulkiausios detalės. Dar vakar Neurolink implantą turintis žmogus, judino pelę ir žaidė sachmatais vien savo mintimis. Kas reiškia jog jau greitai galėsim prieiti prie informacijos dar greičiau.. "sky is the limit" kaip sakoma... Bet mano spėjimas būtų jog mes greičiau gyvensime savo susikurtuose pasauliuose virtualiose erdvėse nei marse. Visi matėm filmą matrica. Kodėl neprisijungus prie gyvybės palaikymo sistemos ir negyventi tarkime kokiame "no man's sky" žaidime?
Magnus 2024-03-21 16:29
Labai taikliai. O KAM? Čia svarbiausias. Mes ir dabar mano manymu "regresavom" statybose. Pasižiūrėkit kad ir į Empire State dangoraižį JAV. Kažkas įspūdingo. Pasižiūrėkit kaip atrodo marmuriniai fojė. 73 liftai. Ir viskas pastatyta per vienerius metus! Vienerius metus! To neįmanoma pasiekti šiais laikais. Ir, o KAM?
donatasv 2024-03-21 19:07
Informacijos saugojimas ir pateikimas ištobulėjo bet čia reikia vertinti ir kitus faktorius. Artėjame prie tam tikrų limitų kurių neperžengus negausim tobulėjimo šuolio. Tarkim procesorius tranzistorių skaičiumi nelabai keičiasi, atsirado branduoliai bet vėl gi čia artėjama labai smarkiai prie limito. Kad sutvertume naujos kartos procesorių su super laidininkais kambario temperatūroje reiks išmokt manipuliuot atomais ir labai tiksliai kol tai įgyvendinsim kiek praeis 100 gal 200 metų? Gal ryt?
Dannas3 2024-03-21 19:08
Logiska. Mano mintis gal labiau butu, texhnologinis progresas laisvai gali ir smarkiai suleteti kuri laika. Aisku cia tik samprotavimas, juk viskam yra ribos. Aisku ziurint placiau, tai 100 ar 1000 ar 10000 metu nelabai turi reiksmes.
kestutisz 2024-03-22 00:05
Arba gali ir visai sustot. Realiai progresą labiausiai stumia karas - ir amerikiečiam praktiškai nebėra jokio stimulo, jie nuėjo kokius 30+ metų į priekį ir dar pas juos tik nusimato visokios ekorevoliucijos. O kitam pasaulio gale rusai nepaleidžia 60 metų senumo raketos dizaino - neužsikūrė Soyuz'as prieš kelias val... Arba ok, nu tarkim atrandam antigravitaciją, visi išmoksta - taigi išsisprogdintume su jos pagalba greičiau nei ten pasiektume kitas žvaigždes :) (na ten visokie skraidantys miestai/gamyklos kariaujantys su kitais/žemės objektais etc).