Idėjos, lemsiančios mūsų ateitį

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arwis 2011-05-20 21:30
Esme tame kad technologijos kurios tai pavers relybe yra dabar kuriamos. Taip mes turim materiala bet neturim technologiju kaip ji masisikai gaminti, ir kaip teisingai apdoroti.
Sniegcius 2011-05-20 21:42
apie elektromobilius jau buvo šnekėta dar sovietiniais laikais, tik "įdomu" kodėl taip ir nutilo tie visi bandymai pagaminti serijini modelį ir pirmas elektromobilis buvo išrastas maždaug apie 1900 metus. O jeigu kai naftos kaina pasidarys tokia, kad pvz mes lietuviai ir dar daugiau panašių valstybių gyventojai nebe sugebėsime jos įpirkti ir dar nebus plačiai naudojamos technologijos apie kurias tu čia šneki? kas tada bus?
Azaruto 2011-05-20 21:57
kokio velnio reikia prikelti isnykusias rusis?
technologas 2011-05-20 22:47
Pamastyk apie pastarųjų keleto šimtų metų mokslo progresą. Elektronika dėjo milžinišką šuolį, astronomija - taip pat. Šiose srityse buvo daug atradimų, matome juos ir praktikoje, kasdieną. Biologijoje, medicinoje - taip pat progresas. O kaip energetikoje? Medžiai - anglis - nafta - atominė energija. Kaip ir visas progresas. Naudingumo koeficientai jų kilo nedaug, tik prigrūdo elektronikos (kurią taip pat reikia pagaminti, naudojant vėlgi tą pačią energiją). Termobranduolinę sintezę 50 metų vysto, žada kad dar po 50 gal bus komercinis reaktorius. Žmonių labai padaugėjo bandant paneigti Maltuso teoriją įdomiu būdu - pradėjus naudoti iškastinį kurą maisto gamybai. Apie visus tuos hibridus ir alternatyvią energiją atskira kalba - jiems pagaminti daug energijos sunaudojama. Kiek tų alternatyvų bevystytų - atkreipk dėmesį, visi žiūri naftos kainų ir burba, kaip jų augimas neigiamai veikia ekonomiką. Pagalvok apie tai.
Valdas3 2011-05-20 22:59
Ech labiausiai mane "baugina" žmogaus pavirtimas robotu. Ir kalbu ne apie visokius mechaninius protezus ir t.t. o apie žmogaus mastymą. Tokių žmonių ir dabar nemažai yra...
kionig 2011-05-20 23:03
O į ką daugiau žmogus gali "pasiversti" ?
Arwis 2011-05-20 23:21
Supranti tu sitai rasydamas pats savo logikoje kasi duobe. Taip naftos kainu augimas neigiamai veikia ekonomika taciau valstybes kaip tik suinteresuotos kad ju ekonomikos butu sveikos. Tai kodel jos leidzia taip daryti? O vidaus degimo varikliai vis dar populiariausi nes jie vis dar pigiausi ir patogiausi. Kitos technologijos kol kas turi dar gan dideles skyles. Pvz brangu isgauti vandenili, sunku sutalpinti ir saugiai islaikyti pakankamus jo kiekius. Taciau prie sito dirbama ir kaip matom elektromobiliai turbut uzims tarpini varianta tarp vidaus degimo ir fuel cell. Dabar kazkas rase kad dar 1960 ais apie elektromobilius kalbejo. Taip kalbejo, bet praktiskai jie taip ir nepasiteisino. Vienu ikrovimu nuvaziuoti 50km ir krauti 48ha baterijas nebuvo sprendimas. Ir siandien dar elektromobiliai nera idealu, taciau technologiniai pasiekimai leido sutrumpinti ikrovos laika, prailgini ikrovos trukme etc. As susidarau ispudi kad nemazai jusu isvis neturi zalio supratimo kaip vystosi technologijos. Labiausiai tai juokina faktas kad nemazai mano jog kompanijos specialiai 'palaipsniui' parduoda technologijas kad didintu pelna, tie kurie taip masto is kart parodo savo prasta issilavinimo lygi nes nesupranta net elementariausiu principo: norint kazka sukurti naujo neretai reikia kazka israsti > kad kazka israsti reikia investuoti > kad investuoti reikia pinigu > O pinigus kompanijos gauna parduodamos savo produktus.
bahuriux 2011-05-20 23:25
O negeriau likti zmogui zmogumi? Is kitos puses zinau, kad neegzistuoja jokie universalus desniai/taisykles, kaip zmones turi gyventi ir elgtis, isskyrus viena "Kaip miske sauksi taip ir atsilieps" (labai dviprasmiskai ir trumpai norejau pasakyti). Todel kad ir ka zmonija bedarytu i ka bepavirstu zmogus tai yra evoliucija ir tai nera pries gamta. Tik nereiketu pamirsti pacio nuostabiausio dalyko zmoniskumo. Pavirte masinomis zmones praras emocijas ir gyvenimo prasme. Atkurti isnykusias rusis vissikai beprasmiska.
Arwis 2011-05-20 23:29
Ir kodel tai sitai baugina? Ir ka tai turi bendro su mastymu nes ar robotizuotas ar ne as vistiek mastyciau taip pat nes is esmes tai as ir buciau. As i tai ziuriu kaip i naujas galimybes.
Sniegcius 2011-05-21 00:03
Reik tikėtis, kad tavo optimistinės svajonės išsipildytu
Mauras 2011-05-21 01:07
Mieli optimistai viso technologijos priklause ir priklausys korporacijoms,praraja tarp skurstanciu ir lobstanciu tik dideja(kas netingit uzmeskit aki i statistika).Ir dar bet kokia technologija atnesha tiek naujas galimybes tiek ir naujus pavojus.Pvz nanotechnologiju pagrindu sukurti ginklai.Dar pradekit sekti pasakas ,kad ateity karu nebus .
Sniegcius 2011-05-21 01:26
Dėl skurstančių ir lobstančių tai kažkur skaičiau ar per doc. filmą mačiau, kad 1proc. pasaulio žmonių valdo 40proc. pasaulio pingu
kionig 2011-05-21 01:32
O kas čia blogo ? Ko galima pavydėt kokiam Rockfeleriui ?
Mauras 2011-05-21 01:40
Kalba aina ne apie pavyda ,o kur nuseda visu technologiju sukuremas pelnas.Kazkada valtybes valde politikai ,dabar oligarchai ir korporacijos.
gedas 2011-05-21 01:47
Labai paprastais būdais - jie nė kiek nestabdo tiesiogiai jokių su kitais energijos būdais susijusių procesų. Niekaip. Atmetam visas konspiracijos teorijas ir visus nepatvirtintus faktus prieš naftininkus - jie verslininkai, kuriems verslas sekasi labai gerai. Stabdymas vyksta netiesiogine prasme. Stabdo vien dėl to, kad jie yra ir egzistuoja. Jeigu nebūtų naftos pasaulyje, manai, kad mes neturėtumėm automobilių ir nevažinėtumėm?? Todėl pasaulyje ir nėra išvystytos elektromobilių pramonės, ir vien tik dėl to jos nėra, kad yra naftininkai. Nesiginčysiu, kad jau 2000 buvo visos reikalingos technologijos norint pradėti masinę elektromobilių gamybą, visi tavo argumentai yra bullshit, būtų norėjusios vyriausybės, būtų ir padaryta. O kodėl nenorėjo ir dabar neskuba? (retorinis klausimas) Visos pajamos, reikalingos elektromobilių rinkai, visos elektros stotelės ir gamyba, yra dar kartą sakau, bullshit. - nėra jokių problemų, kurios stabdytų elektromobiliams įsigalėti jau dabar, kaip ir nebuvo prieš dešimt metų.
arvydelas 2011-05-21 10:39
Štai kas mane žavi:]
Montis 2011-05-21 10:53
Kalbant tik apie automobilius, tai vandeniliu varomi automobiliai yra sukurti, taciau kurejai gauna labai nemenkus pinigelius is arabu seichu, kad to isradimo nepaskleistu, taip kad del tos srities galima nebijot, o vandeniliu varomi turetu dar greiciau vaziuot nes temperatura didesne buna, tik idomu kaip ten sukurta, kad viskas nesprogsta.
Planktonas 2011-05-21 17:32
Komentaruose labai daug remiamasi info kurie turi atskirus mokslinius darbus ir gausybe faktu, pvz pasakyti kad naftos pramone stabdo ekonomika gali buti ir taip, ir ne, taip pat ir au kitais faktais, taip kad jei kas komentuojat ar klausiat tai sukonkretizuokit, nes is sono ziurint neina suprast ka jus turit omeny ir siaip padarot save bukais, nors gal mintis buvo ir gera, cia tik toks pastebejimas, o del straipsnio tai tikrai gyvenam ydomiam laike ir atradimai vyksta siuo metu, taip, kad dziaugiuos gyvendamas siam laike bet reikia nepamirsti, kad daug faktoriu gali itakoti musu visu ateiti todel kas po bus po 50 metu tikrai yra paslaptis, todel kaip ir daugelis mes zavimes ateitim, as labiausiai noreciau sulaukti, gyvenimo pratesimo technologijos, tada kitos butu tik laiko klausimas :p ir joke kam tuos isnykusius gyvunus prikelt? tam kad juos suvalgyt nes matyt buvo labai skanus pvz mamutai
mnv 2011-05-21 23:25
Sukurta yra, bet turetum nepamirst, kad vandenilis nera kasamas ar semiamas, jis yra gaminamas, t.y. jis nera energijos saltinis, o tiesiog energijos "talpykla", ir kolkas tai nera pigu ji gaminti. O siaip noreciau persikelt samone i kompa t.y. interneta ir uzsikniskit jus su tom savo zemiskom problemom
ferraro 2011-05-23 00:49
as nesuprantu kuo jus visi su ta nafta ir tais resursais taip susirupinot? ir taip aisku ,kad nafta kazkada isseks, bet iki to laiko tikrai atsiras kas ja pakeis. neaisku kiek tai ytakos ekonomika, bet gali pasireiksti ir tuo kad tai bus gal net ir y nauda (tiek ekonominiu aspektu, tiek tarsa gamtai)! o vsitas straipsnis tikrai nuteikentis realistiskai. neaisku ar viskas bus igyvendinta, bet ir sendienai sie planai jau nebeatrodo fantastiski ir nerealus. o kaip kazkas paminejo bus dar ir kitu naujoviu kuriu dar net ne sugalvoja nesam.