Nežemiškų būtybių pėdsakų siūloma ieškoti Žemėje  (19)

Protingų nežemiškų būtybių signalų reikia ieškoti ne tik danguje. Jų paliktų pėdsakų reiktų dairytis ir Žemėje, tvirtina mokslininkas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet kokia protinga nežemiška būtybė apie savo egzistavimą vargu ar praneš susprogdindama Baltuosius rūmus, rašo astrobio.net.

Dauguma mokslininkų tikisi jų egzistavimo įrodymų rasti dangaus platybėse, ieškodami iš tolimose žvaigždėse galimai gyvuojančių civilizacijų sklindančių radijo signalų. Tačiau tokios pastangos taip pat kelia pavojų, kad praeityje ateivių palikti ženklai bus nepastebėti čia pat, Žemėje.

Jei ateiviai tikrai paliko savo pėdsakų Žemėje, reiktų ieškoti galimų ateivių technologijos ženklų, analizuoti Žemės organizmų DNR ir protingų žinučių žvalgytis juose. Tokia kriminalinių tyrimų laboratorijos darbą primenanti paieška papildytų, o ne pakeistų nežemiško intelekto paieškas (angl. Search for Extra-Terrestrial Intelligence – SETI) vykdančius astronomus, kurie ir toliau galėtų dairytis po dangų, teigia Arizonos valstijos universiteto fizikas ir kosmologas Paulas Daviesas.

„Mano pasiūlymo tikslas – mažai grupei didvyriškų radijo astronomų tenkančią naštą paskirstyti ant visos mokslinės bendruomenės pečių. Tokie projektai, kaip nežemiško intelekto paieškos genome, yra bandymas papildyti nežemiško intelekto paieškas radijo signaluose, o ne joms pakenkti“, – aiškino jis.

P. Daviesas ragina mokslininkus praplėsti savo mąstymą ir pagalvoti apie tai, kur ir kaip ateiviai galėjo palikti savo ženklą. Nežemiško intelekto paieškoms skyręs tris dešimtmečius, savo idėjas mokslininkas išdėstė knygoje „The Eerie Silence“ ir ne viename straipsnyje.

Tačiau P. Daviesas nemano, kad tokia protinga nežemiška gyvybė būtinai egzistuoja. Nepaisant daugybės ateivių paieškoms atiduotų metų, jis šią adatos paiešką šieno kupetoje apibūdina kaip „paiešką neturint jokių užuominų, ar ten iš viso yra adata, ar kokio dydžio gali būti šieno kupeta“.

Tačiau SETI astronomai nesitiki, kad ateiviai apdairiai pasiųs žinutę tiesiai į Žemę, tad neignoruoja ir kitų galimybių. Per paskutiniuosius 50 metų pasigirdusiuose siūlymuose taip pat kalbama apie nežemišką radijo pranešimų srautą, kuris mus aplenkia, ar galingą radijo ar optinį švyturį, kuris nuolat apžvelgia Paukščių Tako galaktiką.

Labai pažengę ateivių civilizacijos galbūt sukūrė didžiulius astroinžinerijos projektus, vadinamus Dysono sferomis, leidžiančiomis tiesiogiai išgauti žvaigždžių energiją. Aplink žvaigždę sukurdami medžiagos kiautą, ateiviai ne tik išgautų didžiąją dalį žvaigždės šilumos, bet ir sukurtų unikalią infraraudonųjų spindulių žymę, kurią Žemės astronomai galėtų aptikti.

Taip, kaip mes siunčiame kosmosą tyrinėjančius robotus, ateivių civilizacijos strateginėse vietose (pavyzdžiui, asteroidų žiede) taip pat galėjo palikti „snaudžiančių“ palydovų. Žemės astronomai galėtų bandyti tokių palydovų ieškoti ar netgi į tokias numanomas vietas pasiųsti radijo signalus ir pabandyti šiuos palydovus „pažadinti“.

Taip pat egzistuoja tikimybė, kad praeityje Žemėje apsilankę ateiviai paliko daug arčiau namų esančių ženklų. Tačiau tikimybė ir visatos amžiaus trukmė leidžia manyti, kad visi tokie nežemiškų būtybių vizitai įvyko dar prieš Žemėje atsirandant žmonėms, tvirtina P. Daviesas.

Tai reiškia, kad po tokių apsilankymų palikti ateivių pėdsakai turėjo išlikti šimtus milijonų ar milijardų metų, kad žmonės šiandien galėtų juos aptikti.

„Jei Žemėje yra kita gyvybės forma, mes ją galėtume rasti per 20 metų. Jei tik nepatingėsim paieškoti. Žinoma, jos gali ir nebūti, tačiau apieškoti savo pačių planetą yra daug lengviau nei ieškoti kitoje“, – žurnalui „Astrobiology“ teigė mokslininkas.

Ne žmonių paliktos branduolinių atliekų nuosėdos, susidedančios iš plutonio, būtų užuomina apie dirbtinę nežemišką jų kilmę, nes natūralios nuosėdos būtų jau seniai suirusios, aiškina P. Daviesas. Žemės gelmėse ar Mėnulyje taip pat gali būti paslėptos kalnakasybos ar karjerų eksploatavimo žymės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)