Rasizmas pagal plauko spalvą: kodėl juodai katei sunkiau rasti namus?  (7)

Kalifornijos universiteto Berklyje tyrėjai rado statistiškai reikšmingą tiesioginę sąsają tarp katės spalvos ir jos charakterio. O bene didžiausia staigmena – žmonės apie kačių charakterį sprendžia pagal kailio spalvą, tačiau neatsižvelgia į tai, kad juodi katinai charakterio požiūriu yra bene parankiausi augintiniai. Nepaisant to, jų prisibijoma ir vengiama.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmonės vengia juodų kačių? Kalbant apie šių gyvūnų priėmimą į dvikojų šeimą, tamsus gymis katėms yra akivaizdžiai nepalankus faktorius. Juodos katytės ir kačiukai pintinėse išlieka ilgiau už spalvingesnius jų kraujo seses ir brolius. Juodų kačiukų dažniau ir atsikratoma.

Tyrėjai savanoriams apklausos dalyviams pasiūlė 49 teiginių anketą su penkiomis kačių kailio spalvomis – juoda, balta, rusva, raina, marga (dviejų ar trijų spalvų) – ir 10 charakterio savybių (aktyvus, abejingas, įžūlus, ramus, draugiškas, netolerantiškas, baugštus, atkaklus, supratingas ir pasiduodantis dresūrai). Respondentai visus teiginius turėjo įvertinti skalėje nuo 1 iki 7 (pavyzdžiui, „margi katinai yra draugiški“ – įvertis nuo 1 iki 7).

Draugiškiausiais buvo pripažinti rusvo kailio ir raini katinai. Margi katinai buvo apkaltinti dideliu netolerantiškumu, o balti katinai – abejingumu. Kalbant apie juodas kates, paaiškėjo, jog jos neišsišoka jokia charakterio savybe – nėra nei pernelyg įžūlios, nei pernelyg draugiškos, nei baugščios, nei t. t. Kitaip tariant, juodos katės ir katinai pasižymi nuosaikiausiu charakteriu. Tad kodėl jie yra tokie nepageidaujami tų žmonių, kurie ieško sau murkiančio keturkojo augintinio?

Tyrimo autorė Mikelė Delgado (Mikel Delgado) pranešime spaudai rašo:

„Ankstesni tyrimai byloja, jog egzistuoja vadinamasis „juodos katės sindromas“ – kai juodos ar rudos katės renkantis augintinį pageidaujamos mažiau nei kitų spalvų katės. Mums buvo įdomu sužinoti, ar tai, kaip žmonės sieja katės kailio spalvą ir charakterį, turi įtakos gyvūno pasirinkimui.“

Kodėl juodos katės ir katinai yra taip kvailai nemėgstami, kalti gali būti prietarai. Tiesa, Kalifornijos universiteto tyrėjai siūlo ir kitą paaiškinimą. Nors 94,7 proc. respondentų nurodė, jog katės charakteris turi įtakos renkantis augintinį, iš tiesų charakteris gali būti mažiau reikšmingas nei atrodo augintinį besirenkančiam asmeniui. Panašu, kad visiems charakterio privalumams išsyk užmerkiamos akys, jei kačiukas – juodas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (7)