Mokslininkus suglumino „Curiosity“ atsiųsta nuotrauka su „Marso gėle“ (Video)  (12)

NASA marsaeigis „Curiosity“ aptiko ir nufotografavo keistą, į augalą (gėlę) panašią paviršiaus struktūrą, kuri gerokai sutrikdė mokslininkus. 2012 m. gruodį nufotografuota Marso paviršiaus anomalija interneto platybėse jau senokai pakrikštyta „Marso gėle“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai atmeta galimybę, kad „gėlė“ gali būti biologinės kilmės. Panašu, kad tai yra apvalus, šviesus akmenukas, grumstas – tik didesnis už smėlio smiltį. Tiesa, kad būtų nustatyta tiksli mineraloginė jo sudėtis, reikės daugiau informacijos.

„Tai gali būti labai daug kas, tačiau neturėdamas pagrindinės cheminės informacijos, komentuoti, kas tai, nesiimsiu, – žurnalistams vakar (sausio 15 d.) kalbėjo Planetų mokslo instituto Taksone (Arizona, JAV) mokslininkė Eilin Jingst (Aileen Yingst). – Aš neišsisukinėju nuo atsakymo. Tiesiog noriu aiškiai pasakyti, kad tas šviesus grumstas gali būti daug kas.“

Vadinamoji „Marso gėlė“ rasta visai šalia uolos, kurią misijos mokslininkai pavadino 2011 m. mirusio kolegos Džono Klaino (John Klein) vardu. Marsaeigis ruošiasi pirmiesiems gręžimo darbams šios uolos apylinkėje. Darbai turėtų startuoti per artimiausias dvi savaites.

Tyrėjų tvirtinimu, „Marso gėlė“ nėra gyvybės požymis, tačiau papildomos intrigos planetai tikrai suteikia.

„Toji smiltelė byloja, kad Marse egzistuoja santykinai reto tipo smilčių, ir tai yra tik vienas fragmentas“, – pridūrė E. Jingst.

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(23)
(0)
(0)

Komentarai (12)