Gabrielius E. Klimenka. Kaip gimsta ezoteriniai ir pseudomoksliniai mitai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

sielinas 2013-11-26 13:52
Tai ko negalima patikrinti - yra pramanas. Kodėl? Todėl, kad to negalima patikrinti Mano garaže vis dar tebegyvena ugnimi besispjaudantis drakonas.
Shanti 2013-11-26 13:59
Galetu tokiu penktoko lygio blevyzgu ir nedeti i si tinklapi.
shift 2013-11-26 16:50
Straipsnyje yra ir sveikų minčių, bet kartu ir nemažai paviršutiniškumo. Kai kur kai kas ištraukiama iš konteksto, o išvados padaromos dar nepradėjus gilintis į reiškinio esmę. Pati straipsnio koncepcija yra silpna ir neobjektyvi, nes autorius viską vertina tik iš vienos barikadų pusės. Kai kurie reiškiniai yra pasaulyje labai plačiai nagrinėti, bet autorius, panašu, kad išsirenka sau labiausiai parankią versiją, ir taip neva "paneigia mitą". Jei šis straipsnis bent siekia pretenduoti į mokslinę mintį, jį reikėtų išplėsti mažiausiai 4 kartus ir nagrinėti reiškinius iš esmės. Nes dabar tai toks komjaunuoliško tipo rašinėlis, kurie buvo populiarūs prieš 30 metų. Autoriui asmeniškai rekomenduoju pasinaudoti ir savo paties patarimais, tik šiuo atveju ne tik kvestionuoti mitologiją, bet ir mokslo neklįstamumo dogmą.
mobilunkas 2013-11-26 19:33
tie mitai tiek pat patikimi ir patikrinami kaip ir supersimetrijos teorija ir pan. Kazkoks teisybes grudas visur buna. na pavadino koki pirmaji bezdzionzmogi atlantu, vis graziau nei homo erektus
sigun 2013-11-26 20:43
Trukdo verbuoti naujus narius ir gadina "verslą"? Ar užgavo savigarbą? Ne, straipsnis geras ir labai tinkamoje vietoje, nes ten kur technologijos ir mokslas, neturėtų būti vietos ezoterikai.
vytautas50 2013-11-26 21:07
Shanti 2013-11-26 21:44
sigun > what vytautas50 said. Jau daug kam gerai zinoma sio autoriaus biografija ir tas pats viduramziu skiedimas "tikekit i viena gyvenima, po kurio jei busit geri (visad duosit desimtine vatikano mafijai) - pateksit i roju, o jei bandysit kazka patys bandyt pazinti, filosofuoti - leksit tiesiai i pragara"
Raimutis 2013-11-26 22:54
Buvau ysitikines kad bus cia nors vienas tavo komentaras:D
shift 2013-11-26 23:07
Jei taip iš tiesų yra, tuomet autorius straipsnyje užima labai keistą poziciją. RKB savo doktrinoje turi labai aiškią poziciją ezoterikos atžvilgiu, kuri išplaukia iš Biblijos mokymo (pvz. Žr. 1Tim 4:1). Tuo tarpu straipsnyje autorius bando neigti ezoterinį mokymą kaip spiritualistinę praktiką, kartu iš dalies neigdamas ir transcendenciją, o tai jau yra kardinaliai antikrikščioniška pozicija.
Shanti 2013-11-26 23:27
Isvis autorius cia kalbejo tik apie populistine EGZOterika. Ezoterines zinias gauna tik tikrai to verti. Ir ju tikrai nesuters jokie penktoku logikos lygio pamastymai.
shift 2013-11-27 01:10
Šis teiginys įrodo ezoterinių praktikų pamatinę ydą - dvasinį narcisizmą, ir tai, kad šis mokymas ne iš Dievo. Tai pagonybė.
Leons 2013-11-27 01:38
Straipsniu, ko gero labiausiai nepatenkinti visi įtikėje ezoterika Iš asmeninės praktikos kiek teko su tokiais ezoterikais bendrauti pasirodė arba, kad jie nenori sau pripažinti patys, jog yra savo gyvenimo šeimininkai ir turi prisiimti atsakomybę už veiksmus arba bijo nežinomybės ar mirties ir pnš., todėl bando save nuraminti horoskopais, numerologijom, "burtais" ir panašiais prasimanymais. Taip pat pastebėjau, jog daugeliui itin sunku suvokti, jog ir jų smegenys neveikia nepriekaištingai, todėl kiekviena jiems rodos nepaaiškinama haliucinacija bando mistifikuoti (žmonės taip pat negali suvokti klaidingų prisiminimų, ir būna labai pasimetę jei, jei visgi turi faktinį įrodymą, jog vieną ar kitą dalyką yra minėję ar padarę). Dar sunkiau stebėti, kaip žmonės tik apsisunkina savo gyvenimus visokiom ezoterinėm teorijom, kuriom vadovaujasi labiau nei protu. Iš savo tėvų pavyzdžio galiu pasakyti, jog tai dažnai veda ir prie stagnacijos - geriau nieko nedaryt (nes juk toks jau tas likimas - nieko nepakeisi) ir savo protą uždaryt į ezoterinį narvelį, kuriame jis laikui bėgant tik degraduos.
vytautas50 2013-11-27 08:17
Shanti 2013-11-27 08:27
Pasake vaikas, kuris tik iesko atmaskes kodel neuzdegti zvakuciu per velines ant savo proteviu kapu. Pagarba tokiam nieko nereiskia - juk visa tai fantazijos ir iliuzijos.
vytautas50 2013-11-27 08:40
sielinas 2013-11-27 09:17
Kokia dar pagarba mirusiems, būtent tai fantazija ir iliuzijos. Pagarba gyviesiems, nes tik dėl jų čia gyvename.
Shanti 2013-11-27 13:30
Bet TAU turetu reiksti. Ar tu irgi tada esi iliuzija? Vat nuo tokio mastymo ir atsiranda vartotojiski robotai. Mire tevai, seneliai - ismeti i konteirineri ir nesuki galvos. Tas pats galioja ir kitom vertybem.
vytautas50 2013-11-27 13:53
Hm 2013-11-27 23:41
Prieš kokius 4 metus per Discovery rodė laidų ciklą apie tai, kaip CŽV šnipinėjimui buvo pasitelkę ekstrasensus. Kadangi šią šnipinėjimo programą CŽV uždarė 1991 metais ir slaptumo terminas buvo pasibaigęs, laidoje dalyvavo šnipinėjimo programos vadovas, psichologijos profesorius. Iki 80-ųjų palydovinė šnipinėjimo technika dar tik kūrėsi, tad ekstrasensai daug turėjo nuotolinio matymo užduočių. Pvz. jiems reikėdavo surasti sovietų raketines bazes ir mėginti apibūdinti išdėstymą. Buvo daromi piešiniai. Rodė tuos piešinius ir sugretino su vėliau padarytomis palydovinėmis nuotraukomis. Vaizdelis netapatus, bet labai tikroviškas atpažįstamas, o ekstrasensų nurodytos dislokacijos vietos - viens prie vieno. Dar paminėjo tokį faktą, kad ekstrasensams buvo duota užduotis apžiūrėti Jupiterį ir likus metams kai Voyager 1 atsiuntė pirmasias Jupiterio nuotraukas, ekstrasensai jau buvo atradę Jupiterio žiedus. Dar minėjo eksperimentą, kai ekstrasensų pagalba mėgino prekiauti sidabru. Su pirminę investiciją, 100 tūkst. dolerių, labai greitai, berods per pusę metų, kapitalą pasididino 30 kartų... Sovietai pasirodo irgi vykdė tokią programą, internete radau visiškai neseniai. Programos vadovas generolas Savin. Kam idomu susirasite. Vienas faktelis apie reinkarnacija. Rusai atliko tokį eksperimentą. Pasirinko 20 žmonių, juos užhipnotizavo ir jų klausinėjo apie jų praėjusius gyvenimus. Jie turėjo papasakoti apie savo prieš tai gyventą gyvenimą. Klausinėjo jų buvusius vardus, gyvenamają vietą, gimimo datą ir t.t. Savinas komentavo, kad jiems labai pasisekė, jog visi 20 eksperimento dalyviai, buvusius savo gyvenimus gyveno viduramžių Europoje, todėl buvo labai nesunku sutikrinti pasakojimus pagal bažnytines knygas. 12 dalyvių pasakojimai sutapo su bažnytinių knygų įrašais. Savino nuomone - tai labai aukštas procentas patvirtinantis reinkarnaciją...
shift 2013-11-28 01:25
Vytautai, giliai jus užjaučiu dėl jūsų liguisto užsispyrimo. Kai žmogus ant ko nors pyksta, dažnai tai perauga į patologinį, kurio nors reiškinio neigimą. Jūsų išprusimas turbūt leidžia žinoti, kad apie dvasinius dalykus visais laikais samprotavo ir iki šiol tai daro galingiausi pasaulio protai - mokslininkai, filosofai, religijotyrinikai ir t.t. Tai ne Balbieriškio bobučių tauškalai, o žmogaus pamatiniai egzistenciniai klausimai. Ne visada tų mastytojų nuomonės sutampa, bet intelektualaus žmogaus bruožas visada yra svarstyti įvairius galimus variantus ir nepasiduoti iliuzijai, kad jau žinai galutinį atsakymą. Todėl vien jau tvirtinimas, kad tikėjimas yra "pasaka" arba "iliuzija" rodo, kad žmogus neieško atsakymų, bet kuria sau mastymo šablonus, kurie kaip anestetikas, slopina būties klausimus t.y. giluminį mastymą, assmenybės savianalizę.