NASA per artimiausius dešimtmečius prognozuoja „civilizacijos griūtį“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Ernestass 2014-03-18 10:04
NASA? Ar jie bando išlupti daugiau finansavimo šita nesąmone?
HardAxe 2014-03-18 10:12
kada prasidėjo mūsų civilizacija? Kas apibrėžia jos ribas? Čia kalbama apie vakarų civilizaciją? Kinija, rusija, afrika, p. Amerika į ją neįeina?
cavalier01 2014-03-18 10:24
Visiškai sveiku protu galiu teigti jog esu pajėgus dirbti NASA, perskaičius šitą straipsnį. Kas čia per pensininkų paistalai ? Susėstų prie stalo, nuspręstų priimti konkrečius įstatymus dėl resursų gaminimo, suvartojimo ir pardavimo ribojimo, kitų "pribombasų" nustatymų, arba bent jau bandytų ką nors daryti. Laikui bėgant, visa tai persimestų ir į kitas valstybes. Suprantu kad šilta karjeros vietelė ar politika yra šventa, bet nejaugi tie žmonės nenori prisidėti prie to, jog jų vaikai galėtų gyventi ?
Sloth 2014-03-18 11:01
Jei teisingai suprantu, tai dabartinė civilizacija susikūrė maždaug apie Prancūzijos revoliuciją. Tuomet, kada atsirado kapitalizmas, valdžių padalinimo principas ir industrinė gamyba. Žvelgiant iš tokio požiūrio, visą šiandieninį pasaulį galima pavadinti viena globalia civilizacija, kadangi tie patys principai daugiau ar mažiau yra visame pasaulyje. Šiuo atveju korupcijos šalys, tokios, kaip Kinija ar didelė dalis Afrikos, kur valdžios padalinimas realybėje neegzistuoja vis tiek yra šios civilizacijos dalis, nes gėrybių didžioji dalis sutelkta elito rankose. Ar tai būtų verslo ar politikos elitas, didelio skirtumo realiai nėra, nes politika nuo verslo, kaip ir verslas nuo politikos yra iš esmės neatsiejami. Vakarų civilizacija, musulmoniškoji civilizacija ir Kinijos civilizacijos arealas egzistuoja daugiau kaip sąvokos apibrėžiančios kultūrinius ir religinius skirtumus. Realybėje visas pasaulis tampa viena globalia civilizacija.
gagu 2014-03-18 11:49
Aplamai pritariu šiai pozicijai, kad reiktų į tai žvelgti rimčiau, nes visuomenė pernelyg naivi ir neįvertina kas daros globaliniu mastu. Populiacijos augimas, kartu kelia didenį resursų suvartojimą: didesninį užimtą gamtos plotą, mažėja miškų, iškastinis kuras senka, gavyba brangėja, savaime yra ploto limitas iš kurio galim išsiaugint maistą, gamtai laisvas plotas kartu reikalingas kad gamta absorbuotų CO koncentracija. Gerai, kad NASA užsiminė kuom tai gali baigtis, dar prieš 10m panašias mintis turėjau, bet atrodo, kad visuomenė lyg būtų pernelyg naivi ir neįžvelgtų galimos ateities. Belieka tikėtis, kad visuomenė susipras kol nebus per vėlu.
ra2 2014-03-18 12:18
HardAxe 2014-03-18 12:30
turtingųjų atsiskyrimas buvo būdingas visoms civilizacijoms. Buvo biednų valstiečių, vergų, elgetų visais laikais kiek pamenu iš istorijos nuo pat ūkio atsiradimo. Civilizacijų turbūt šiuo metu turim skirtingų, yra vakarietiškas, rusiškas, azijos, islamo pasaulis. Dar daug visokių mažesnių bendruomenių - pietų amerikos valstybės, korėja, japonija, afrika, australija. Gal remiantis tuo, kas nutikdavo galima paprognozuoti kaip žlugs mūsų vakarietiška civilizacija? Seniau tiesiog iškildavo kita ir fiziškai nukariaudavo. Šiais laikais globali agresija prieš vakarų pasaulį mažai tikėtina (ypač prieš jav ir vakarų europą) dėl atominių ginklų. Tai kas tada mūsų laukia? Sustos importas iš kinijos? Gyvensim tik iš to, ką užsiauginam? 10x pabrangs elektronika?
Sloth 2014-03-18 12:33
Dėl šito galima dar ginčytis. Nes varomąja globalizacijos jėga būtent ir tapo industrinė revoliucija bei universalių žmogaus teisių idėjos. Idėja, kad visi žmonės yra lygūs nepriklausomai nuo savo tautybės ir/ar rasės sukėlė grandininę reakciją, nes iš to sekanti išvada buvo, kad demokratija ir laisvė nėra vakarų pasaulio dalis, o universali žmogiškoji vertybė. Ko pasekoje tokios nuostatos galėjo plisti po pasaulį beigi prasidėti tikroji technologinė ir idėjinė globalizacija. Demokratijos, žmogaus teisių ir panašios idėjos po pasaulį pradėjo plisti dar XIX amžiaus pabaigoje, tiesiog jos didelę dalį valstybių pasiekė vėliau dėl įsitvirtinusio elito pasipriešinimo. Vienintelis būdas įvesti šias naujas vertybes tapo revoliucijos ir sukilimai. Kas nutiko XIX ir XX amžių sankirtoje? Industrializacija pagimdė tokias idėjas kaip komunizmas, demokratija žmogaus teisės ir pan. XIX ir XX amžiaus pradžios revoliucijos vienokia ar kitokia forma bandė įvesti šias idėjas į realią politinę santvarką. Čia reikia pastebėti, kad tiek komunizmas, tiek demokratija kartu su žmogaus teisėmis iš esmės vienokia ar kitokia forma veda link globalizacijos. Todėl vis tiek manau, kad reali dabartinė civilizacija prasidėjo nuo industrinės revoliucijos
ra2 2014-03-18 13:00
svetys 2014-03-18 13:40
valdymas, veikiantis vien per veiksmo procedūros aprašymą (detaliau tai galima įvardinti ir kaip organinį valdymą). O šiame lygyje esmėje tėra tik trys pagrindinės procedūros. Tad šiame, visumoje, pasiklysti būtų kiek sunkiau. Taigi, paėmus tik vieną atitinkamą procedūrą ir tik ja naudojantis „visiškai“ nebereiktų sukti galvos dėl ateities. Viskas suktųsi automatiškai („fiziologiškai“) ir tik pozityvia linkme ir pozityvios savireguliacijos rėmuose... Suvisai trumpai sakant civilizacija (pasiekusi atitinkamą išsivystymo lygį) neturi jokio kito (minimaliai pozityvaus) pasirinkimo kaip elgtis - taip kaip elgiasi kiekvieno gyvo organizmo fiziologija. Sakykim, normalaus žmogaus fiziologijoje kairė koja nekovoja su dešine (ir pan.), ląstelės tarpusavyje nekovoja žūtbūtinėje konkurencinėje aplinkoje, nebūna taip, jog kairė ranka yra pertekusi maistu, o dešinioji badauja ir t.t. (čia galim pasilyginti su žmonių elgesiu valstybėje) O dabartinis civilizacinis vyksmas daugiau primena: valstybiniu lygiu – kažkiek primena skruzdėlyno gyvenimą visos planetos lygiu – kažkiek primena krūvos nesocialių sliekų gyvenimą nedidelėje erdvėje. Taigi reziumė. Žmonių civilizacija kažkada (gal tik iš kažkelinto karto) vis tiek pradės save valdyti fiziologiniais pagrindais (dinaminiais, organiniais ir pan. prasmės pagrindais).
kausiukas 2014-03-18 14:03
Šiuolaikinis kapitalizmo remiamas korporatyvizmas, nesustojantis pelno siekimas, individo nužmoginimas pakeičiant jį vartotojų įsuko pasaulį į verpetą skaudžiai tempiantį jį žemyn. Globali pasaulio ekonomika laikosi tik tol kol yra palaikomas augimas, augimas kaip vėžio kuris sukuria sudėtingus socialinius tinklus, priverčiantis jo naudai dirbti net apie jį nieko nežinančias ląsteles, to organizmo, kuris yra namai tiek sveikoms tiek vėžinėms ląstelėms, sąskaita . Nestojantis ir beribis augimas, augantis vien dėl augimo, neribota plėtra, vis didėjantys ribotų resursų eikvojimas veda vien tik prie organizmo (žemės) išsekimo ir galiausiai mirties. Organizmui mirus, miršta visi laikę organizmą savo namais. Tiesos daug kas net nenori girdėti ir ją skelbiančius vadina bebročiais, bet tiesa yra tokia, kad kiekvienas karas pradedant pirmuoju pasauliniu buvo surežisuoti vienų ir tų pačių žmonių, žmonių kurie finansavo visas kariavusias šalis, žmonių kurie pelnėsi tiek iš pasaulio naikinimo tiek iš jo atstatymo, žmonių kurie nesukūrė nieko, tik naujesnius būdus sėti chaosui ir atskirčiai. Tie būdai nėra ginklai ar fiziniai objektai, tie būdai yra kur kas tobulesni, jie sukūrė idėjas, jie sukūrė iliuzijas, kurioje "civilizuotas" pasaulis sapnuoja iki šiol. Bet žmonės pradeda busti: interneto, socialinių tinklų pagalba technologijos padėjo žmonėms sukurti bendros sąmonės užuomazgą, informacija dar niekad nesklido taip greitai, plačiai ir toli kaip dabar, bet mes kaip žmonės nespėjame evoliucionuoti taip greitai kaip kinta mūsų technologijos. Mes kaip rūšis turime pakeisti savo požiūrį į save, pamiršti žodį "aš" ir pradėti vartoti žodį "mes". Jau daugiau kaip puse šimtmečio medijos plauna žmonijai smegenis kaldamos vieną mintį - pirk, vartok, pirk dar, tau reikia daugiau, kiekvienais metais vis naujesnio išmaniojo telefono, kiekvieną mėnesį vis madingesnių rūbų ir jei neužtenka pinigų paimk paskolą ir tapk vergu, daiktų vergu. Aš sakau, kad tai yra sąmokslas, sąmokslas prieš mane, prieš tave ir prieš mus visus, aš sakau, kad tai yra sąmokslas prieš žmoniją. Aš sakau, kad yra grupė žmonių, kurie nusprendė sugriauti visų mūsų ateitį vardan patogesnio gyvenimo sau, ir tai jie daro jau daugelį dešimčių metų. Prieš nuspręsdami išdėti mane į šuns dienas patikrinkite tai patys, sekite pinigus, jie nemeluoja, ir jie visi eina viena kryptimi, ten ir rasite tą kas kaltas dėl to kas mūsų laukia.
technologas 2014-03-18 14:23
Jei nebus smagaus karo, viskas vyks evoliuciškai, mažiau važinėsim daugiau vaikščiosim, auginsim daržoves ir. pan.
gediminas33 2014-03-18 16:25
Ši tema man priminė Charlie Chaplin išsakytas mintis: https://www.youtube.com/watch?v=WibmcsEGLKo
Aquarius 2014-03-18 22:46
Nieko nuostabaus, kad pasaulis ritasi žemyn. Atkreipkit dėmesį kaip kiti mieste vairuoja. Tai viską pasako. Stovi prie šviesaforo, užsidega žalias signalas ir lekia kaip akis išdegę. O kam taip lėkti jei sekančioje sankryžoje dega raudonas signalas arba matyti, kad pėstysis tuoj ant perėjos koją padės? Tokie žmonės toliau savo nosies nesugeba numatyti. O kiek panašių situacijų mūsų buityje, versle ir t.t. Malonu, kad nors čia susirenka tikri fūristai, kurių skvarbūs žvilgsniai toli mato... ;]
kionig 2014-03-18 23:28
??) Ir dar kartelį pasikartosiu (ogi blogiau nebus), tai kur tie kalčiausi? Rodyk pirštais ir pnš. Aš noriu sužinoti, kas tie kaltieji, nes kai sužinosiu, tegu skaičiuoja jie savo varganai nuperstas dieneles. P.S. Esminis klausimas, atmentant visas šitas bereikalingas ir banalias bei nuobodžias beletristikas, išlieka atviras: tad kas gi mūsų laukia?? Kas žino?
Aquarius 2014-03-19 02:02
Tamsta kionig puikus realistas būsite ;] Jums reikia įrodymų ir didesnio konkretumo? Ir aš to noriu, bet pasitenkinti galiu tik sveiku protu ir žinojimu, kad žmonių pasaulis turi veikti ne taip kaip jis veikia dabar. Kas mūsų laukia? Teks kovoti ir kentėti jei ir toliau žmonių ego bus nesuvaldomas. Kuomet diskutuojam tokiom temom, vien sąmoju pasitenkinti neužtenka, norisi technologijos, norisi rankose turėti apčiuopiamą rezultatą. Atradau gan didelio masto ne pelno siekiančią iniciatyvą. Ne tokia ir nauja, bet noriu paprašyti Jūsų užmesti akį ir įvertinti -> http://globalbem.com/ Tarkim viskas yra teisybė, vadinasi šis judėjimas pasauliui gyvybiškai svarbus ir žūt būt reikia į tai atkreipti dėmesį...
Aquarius 2014-03-19 02:51
Puiki kalba ir video, gan senokai mačiau. Ir viskas čia gerai, beveik... Šią Charlie Chaplin'o kalbą galima pakomentuoti šitaip. Pakelkit rankas kas sutinkat. (youtube komentatorius): „ You know what scares me the most? The fact, that after hearing this, I myself would easily be able to stand up and fight for democracy and freedom... without having any idea, whether the person making the speech had good or bad intentions. It kind of makes me understand, how German nation got persuaded into starting a war against their own Jew citizens... A great speaker will convince you of any truth he wants you to believe“. Charlis ragina kautis demokratijos vardu, o tai reiškia žudyti demokratijos vardu. Come on! žudyti kitus dėl tokių pačių žemiškų troškimų? Daug tiesos šioje kalboje yra, tik neminima, kad demokratija yra virtusi iliuzija. Už tokią tikrai nekovočiau, kovočiau už tikrąją demokratiją. Ir tai viską keičia, nes tuomet priešas kitas. Kovoti reikia taip kaip Gandhis kovojo su anglų kolonistais - taikiai. Ne jėga, o protu ir kantrybe. Sistemos veikia tik todėl, kad patys žmonės esame tų sistemų krumpliaračiai. Jei jie sustos, sustos ir visas mechanizmas. Tokia štai šiuolaikinė kova pagal mane turi būti...
Aquarius 2014-03-19 03:39
Visiems skaitytojams būtų pravartu kartas nuo karto prisiminti šiuos dalykus, nes jie leidžia suvokti kokią galią turime priimdami asmeninius sprendimus --> Perki produktą, vadinasi palaikai korporaciją kuri tą produktą gamina; Jei žinai, kad produktas išbandytas su gyvūnais ir vis tiek perki, vadinasi tu tai palaikai; Jei žinai, kad korporacijos atliekų tvarkymo politika yra išmesti atliekas trečio pasaulio valstybėse, pirkdamas jų produktus tu tai palaikai; Perki mėsą, vadinasi palaikai, kad dėl to būtų žudomi gyvūnai; Perki kailinius, vadinasi vėl palaikai žudynes; Perki nykstančio paukščio plunksnas, vadinasi nori, kad jis išnyktų; Eini į karą, vadinasi palaikai kitų žmonių žudymą; Šiukšlini, netausoji resursų vadinasi tau nerūpi žmonių pasaulio ateitis; Laikai pinigus banke, vadinasi tu JUOS palaikai; Rūkai ir vartoji alkoholį, vadinasi tau nusispjauti į tavo ir kitų sveikatą; Niekini kitą žmogų, vadinasi niekini save... MATAI NETEISYBĘ IR NIEKO NEDARAI, VADINASI TU TAI PALAIKAI Atsibuskit vieną kartą, nereikia toli ieškoti, visos problemos mumyse. Ką darytų elitas be mūsų palaikymo??? P.S. niekini save niekindamas kitą žmogų, todėl, kad kitas žmogus Jūms atsakytų tuo pačiu. Dabar retai kas atsuka antrą žandą.
gediminas33 2014-03-19 08:17
Teisingai pastebėjai, tik man asmeniškai nepasirodė, kad Charlie ragino žudyti
Aquarius 2014-03-19 08:47