Tauro simbolis mitologijoje  (1)

Kovo 21-ąją pagal Avestos kalendorių prasideda Naujieji metai – Jaučio, Tauro metai. Jautis ir tauras kartais vartojami kaip sinonimai, nes Jautis - tai prijaukintas Tauras. Visgi tai ne tie patys gyvūnai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taurai buvo išnaikinti XVII amžiuje. Šiuo metu vykdomos kelios programos bandant atstatyti rūšį. Dažnai stumbrai irgi yra sutapatinami su taurais. Bet tai yra klaida: XIX a. pradžioje žymus vokiečių mokslininkas, Vilniaus universiteto profesorius Liudvigas Bojanus, lygindamas išlikusius gyvūnų griaučius, parodė, kad tai dvi skirtingos rūšys.

Šiame straipsnyje šnekėsime apie jaučio/tauro simbolį ir pagerbiant išnykusią rūšį, naudosime Tauro vardą. Pastebėsime, kad vardas, Tauras, savyje turi užkoduotą prasmę – taurumas. Su šiuo gyvuliu buvo siejamas kilnumas ir dorumas. Kodėl taip nutiko?

Šis gyvulys buvo prijaukintas labai seniai (prieš 8000-8500 metų). Ilgą laiką karvė buvo pagrindinis turto požymis. Jos atvesti vaikai, jaučiai, padėdavo įdirbti lauką, iš jos sausgyslių ir kaulų gamino įrankius, iš odos siuvo drabužius, o savo pienu ji pažindė milijoną žmonių. Nenuostabu, kad karvė buvo garbinama kaip deivė, kuri rūpinasi, maitina ir sukuria visą gyvenimą. Ji padeda pagrindą, žemę po kojomis ant kurios tvirtai gali atsistoti žmogus.

Tauras tarytum pratęsia šią karvės misiją ne tik žemėje, bet ir danguje.  Prieš 8500 metų, tai yra tuomet, kai buvo prijaukinti pirmieji taurai, per pavasario lygiadienį Saulė įžengdavo į žvaigždyną dabar vadinamą Tauro vardu.  Po lygiadienio iš dangaus, kaip iš gausybės rago, pasipildavo dovanos, iš kurių svarbiausia – gyvasis vanduo krentantis lietaus pavidalu.

Protėviai žinojo, kad iš po žiemos užsilikęs vanduo gyvybės neturi. Tik Perkūno supurtyta ir iš dangaus nukritusio pavasario lietaus suvilgyta žemė įgauna gyvastį. Žiemos iškankinti žmonės laukdavo to laiko, kuomet dangus prasivers ir apipils žemę malonėmis, atydžiai stebėjo Saulės kelionę ir tą momentą, kai šviesa galutinai nugali tamsą, pavasario lygiadienį, dovanas, krentančias iš Dangaus, ir žvaigždyną, kuriame atsiduria Saulė susiejo į vieną Tauro simbolį ir Saulė tarp Tauro ragų ėmė reikšti naujo gyvybės ciklo prasidėjimą.

Bet ar Jaučio žvaigždynas ir buvo tas mitinis Tauras? Štai Jono Vaiškūno atrastame zodiake šį žvaigždyną vaizduoja Raitelis. Čia ir vėl kyla klausimas – kodėl? Kodėl vaizduojamas Raitelis, o ne Tauras?  Tauro simbolis mitologijoje yra labai ryškus ir aptinkamas beveik visose kultūrose. Jei šis simbolis nebuvo siejamas su žvaigždynu, tai su kuo jis buvo siejamas? Į tai gali atsakyti mitologijoje ir istorijoje užfiksuoti įvykiai ir tradicijos. Iš šių istorijų, kurias rasite šiame straipsnyje suprasite, kad Tauro simbolis savyje neša daug gilesnę prasmę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: kriviu-krivis.lt
Autoriai: Kęstutis Račkaitis
(5)
(1)
(4)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: