Garsiausia praėjusio šimtmečio kometa: kaip 1997 m. ryškiu spindesiu nustelbė netgi Sirijų, o šalia matėsi kažkas, kas priminė ateivių kosminį laivą - kaip prasidėjo sąmokslo teorijos, o baigėsi masine savižudybe  (1)

Kuo mažiau žinių, tuo daugiau prietarų. Visai nekeista, kad „uodeguotas žvaigždes“ (kometas) ankstesnės kartos vertino itin įtariai. Bet kaip galima pateisinti XX amžiaus gyventojus? Susipažinkime su ryškiausiu atveju – Hale'o-Boppo kometos vizitu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ryškus dangaus svečias Hale'o-Boppo kometa pirmą kartą buvo pastebėta 1995 metais. Tada ji skriejo už 7,2 a.v. (astronominis vienetas – vidutinis atstumas tarp Žemės ir Saulės, ~150 mln. kilometrų) nuo mūsų žvaigždės. Tyrėjai spėjo, kad jos priartėjimas prie Žemės bus ryškiai matomas – todėl kai 1997 m. priartėjo, netgi buvo imta vadinti „Didžiąja kometa“.

Sutikite, šiuolaikiniai žmonės kosminius reiškinius turėtų vertinti blaiviau. Tačiau atskriejusi kometa nemenkai gyventojų daliai sukėlė tikrą paniką. Mokslininkai nors ir siūlė daugybę neįprastų teorijų, vis dėlto neregėjo jokios grėsmės.

Juos labiau domino neįprasta kometos uodega (iš natrio), didelis kiekis deuterio (deuterio oksido formos), argono (anksčiau šių dujų kometose nebuvo aptikta) ir galbūt dvigubas branduolys. Tačiau būta ir visai keistų prielaidų.

Kas atvyko su kometa?

Apie kometą kalbėjo praktiškai visi. Internetą (tada dar jauną ir lėtą) užpildė siauros paskirties svetainės, kasdien skelbusios naujas nuotraukas. Tačiau 1996-ųjų metų lapkritį fotografo Chucko Schrameko paskelbta nuotrauka buvo išskirtinė. Mat atvaizde greta kometos buvo galima įžiūrėti keistą pailgą objektą, kuris, atrodė, lekia šalia.

Savaime suprantama, tai nepraslydo pro sąmokslo teorijų šalininkų ir NSO tyrėjų akis. Iš pradžių manyta, kad tai tik žvaigždė, vaizdo ieškiklyje atsiradusi dėl neteisingo įrangos nustatymo. Paskui kilo įtarimų, kad kometą lydi ateivių kosminis laivas.

Kometa labiausiai priartėjo 1997 metais, ryškiu spindesiu nustelbdama netgi Sirijų. Ji skriejo toliau, ir dangaus kūną vis dar bus galima stebėti iki 2020 metų. Kometos sugrįžtant galės sulaukti tik tolimos žmonių kartos – 4390 metais. Joks ateivių erdvėlaivis taip ir nepasirodė, tačiau ši idėja kai kam įstrigo.

Tragiškas atvejis

Religiniai judėjimai kartais baigiasi itin tragiškai. Taip nutiko su Marshallo Applewhite'o vadovaujamo „Dangaus vartų“ kulto pasekėjais. Bendruomenė tikėjo, kad žmonės anksčiau jau bendravo su ateiviais, kurie apdovanojo juos žiniomis.

Negana to, buvo tikima, kad labiausiai apsišvietę ir dvasingiausi galės palikti Žemę ir prisijungti prie Aukštesniojo proto. Istorija gan šiurpi, ir šioje bendruomenėje vyko daug keistų ir liūdnų istorijų. Tačiau viskas baigėsi atskriejus kometai.

M.Applewhite'as įtikėjo, kad su kometa atskries kosminis laivas, išgelbėsiantis bendruomenės narius ir sunaikinsiantis netikėlius. Todėl jis nutarė organizuoti masinę savižudybę. 1997-ųjų metų kovą bendruomenės nariai visiškai izoliavosi ir paliko atsisveikinimo raštelius. Gi pats M.Applewhite'as įrašė video, kuriame paaiškino pasitraukimo priežastį ir išreiškė panieką visiems pasiliekantiems.

Jam pavyko įtikinti nusižudyti 38 žmones. Visi jie pasitraukė iš eilės, palikdami šalia krepšius su daiktais ir šiek tiek pinigų.

Post scriptum

Kalbama, kad M. Applewhite'as ryžosi tokiam poelgiui, įtardamas, kad serga vėžiu. Tačiau teismo medicininė ekspertizė parodė, kad jis buvo visiškai sveikas. Priminsime, kad apie Žemę skriejančius objektus stebi mokslininkų grupės – tad neverta pasiduoti prietarams.

O jūs ar esate matę kometą?


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(21)
(6)
(15)

Komentarai (1)