Kodėl sudaužytas veidrodis atneša septynerius nelaimių metus? Kaip gimė šis prietaras  ()

Sudaužius, tarkime, stiklinę galima pasiguosti prietaru „šukės laimę neša“. Tačiau sudaužius veidrodį, ypač jei kalbame apie didelį, ant sienos kabinamą veidrodį, greičiausiai pagalvosite apie kitą prietarą: „o ne, tai man atneš septynerius nelaimių metus“. Kaip gimė šis prietaras? Pasirodo, jis galimai siekia netgi senovės Romos laikus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Veidrodžiai nuo senovės žmonėms kėlė nuostabą ir netgi baimę. Žmogaus atspindys veidrodyje Vakarų kultūros mituose nuo senovės laikų simbolizavo daugiau negu vien tik jo fizinio kūno atkartojimą.

Senovėje žmonės tikėjo, kad žmogaus atspindys veidrodyje taip pat simbolizuoja ir jo sielą. Kad tai – vienintelis būdas išvysti savo sielą. Kada tiksliai atsirado šis mitas – nežinia, bet jis fiksuojamas įvairiose kultūrose.

Su tuo susijęs ir dužusio veidrodžio siejimas su nelaimėmis. Sudaužytas veidrodis iškreipia vaizdą, nebegali parodyti neiškraipyto žmogaus atspindžio. O jei atspindyje gyvena siela, tai reiškia, kad veidrodžio sudaužymas sudaužo ir žmogaus sielą.

Kiek sudėtingesni paaiškinimai teigia, kad sudaužyta siela tampa silpna bei nebe taip gerai gali žmogų apsaugoti nuo jo tykančių pavojų, o tai lemia pasikartojančias nelaimes.

Kita interpretacija teigia, kad nelaimės – tai pačios sielos inicijuotas kerštas už tai, kad jos savininkas su ja taip neatsargiai elgiasi. Šie paaiškinimai skiriasi detalėmis, bet jų esmė ta pati.

Kodėl nelaimės tęsis būtent 7 metus? Skaičius „septyni“ lygiai taip pat dar nuo senovės Romos laikų yra siejamas su grėsmingais, nelaimę žmogui nešančiais įvykiais.

Romėnai, anot kai kurių istorikų teiginių, tikėjo, kad žmogaus gyvenimą galima suskirstyti į 7 metus trunkančius ciklus, o per tuos ciklus žmogus visiškai atsinaujina.

Tad veidrodžio sudaužymas lemdavo nelaimes iki pat ciklo pabaigos. Veidrodžio sudaužymas sielai pakenkdavo taip pat kaip rimta trauma galėtų pakenkti kūnai, o 7 metai – tai laikas, per kurį žmogaus siela pilnai atsigauna.

Tiksliai pasakyti, kas pirmasis susiejo šiuos prietarus ir kada, neįmanoma. Tačiau laikais, kai žmonės tikėjo, kad jų likimus valdo galingos jėgos, tokiems prietarams paplisti nebuvo sunku.

Prietaras, kad veidrodžio sudaužymas atneš 7 nelaimių metus, turėjo ir nemažai atsakomųjų prietarų – savotiškų ritualų, kurie, jei juos veidrodį sudaužęs žmogus atliktų pakankamai greitai, galėjo jį išgelbėti nuo nelaimių.

Dalis šių prietarų:

-Mesti druskos saują sau per petį.

-Tris kartus apsisukti prieš laikrodžio rodyklę.

-Sutrinti veidrodžio šukes į miltelius.

-Surinkti šukes ir jas panardinti į vandenį.

-Įmesti šukes į ugnį, kad jos pajuoduotų, o tada po metų palaidoti.

-Paimti šukę ir priglausti ją prie antkapio.

Vis dėlto prietaras apie septynerius nelaimės metus sudaužius veidrodį nėra niekaip pagrįstas. Tad didžiausias sunkumas, kuris jūsų laukia sudaužius veidrodį – kelionė į prekybos centrą įsigyti naują. Kuri, tikėtina, nebus maloni, bet vis dėlto netruks 7 metus.

Parengta pagal Snopes.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(5)
(-3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: