Kodėl tiek daug tikinčių sąmokslo teorijomis? Neuromokslininkė pateikė atsakymą - klestinčiai „antivakserių“ bendruomenei tai tikrai nepatiks (Video)  (17)

Pastaruoju metu daug žmonių pametė galvą dėl sąmokslo teorijų. Nors kai kurios teorijos tėra įdomus laisvalaikio skaitalas, daugelis jas vertina visiškai rimtai ir mano, kad jos kelia grėsmę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau klestinti „antivakserių“ bendruomenė skelbia naujas sąmokslo teorijas dėl vakcinų nuo COVID-19. Jie pateikia neteisingus teiginius, kad vakcina buvo skubota, joje yra kenksmingų medžiagų arba ji gali perrašyti jūsų genetinį kodą.

Nepaisant to, kad ekspertai jas paneigė, šios nuomonės vis dar išlieka. Kai kurie sąmokslo teoretikai įvardija patį virusą kaip apgaulę, o kai kurie netgi teigia, kad jį sukelia 5G – tai rodo nepilną biologijos ir fizikos suvokimą. Šios nuomonės turi realių padarinių, dėl kurių buvo sunaikinti 5G bokštai. Tikėdami 5G sąmokslais, sąmokslininkai švaistė pinigus sumanymams blokuoti Wi-Fi signalą iš savo maršrutizatorių, kad „apsisaugotų“.

Ir tai ne vienintelės fantastiškos sąmokslo teorijos. Tad kodėl jau ir taip chaoso kupiname pasaulyje žmonės taip entuziastingai tiki tokiomis teorijomis? Neuromokslininkė Shannon Odell turi paaiškinimą.

 

„Žmogaus smegenys sukuria modelius, kurie padėtų mums išgyventi. Šie modeliai gali išgelbėti jūsų gyvybę. Modelio apdorojimas tapo vis sudėtingesnis didėjant smegenų žievei, ypač prefrontalinei žievei ir regionams, susijusiais su vaizdo apdorojimu. Tačiau šis išgyvenimo mechanizmas gali tapti nevaldomas. Kai mes vystėmės, smegenys taip veiksmingai kūrė šiuos modelius, kad kartais sukuria modelį iš visiškai nesusijusių duomenų.", – paaiškina mokslininkė.

Odell nagrinėdama, kodėl kai kurie žmonės yra labiau linkę į sąmokslo teorijas nei kiti, teigia, kad „žmonės, kurie tiki sąmokslo teorijomis, turi smegenis, kurios yra labiau linkusios į iliuzinį modelio suvokimą: dar žinomą kaip rasti ryšius, kai jų nėra“. Dėl to gali būti kaltas dopaminas. „Žmonės, turintys genetiškai aukštesnį laisvo dopamino kiekį, labiau tiki viena ar daugiau sąmokslo teorijų. Šiems įsitikinimams įsigalėjus, patvirtinimo šališkumas juos sustiprina.“

 

Baisūs ir neapibrėžti laikai, kuriais gyvename, iš tikrųjų gali paskatinti sąmokslo teorijų bumą. „Bejėgiškumo jausmas gali priversti žmogų bandyti surasti tvarką chaose, o tai dažnai reiškia rasti modelius ten, kur jų nėra“. Tačiau yra vilties tiems, kurie tiki tokiomis teorijomis norint jų atsisakyti. „Žmonių įgalinimas skatinant juos imtis veiksmų savo asmeniniame gyvenime gali sumažinti bejėgiškumo jausmą ir savo ruožtu sumažinti priklausomybę nuo sąmokslo teorijų.“, – teigia neuromokslininkė Shannon Odell.

Daugiau apie Shannon Odell paaiškinimą šiame video:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(59)
(25)
(34)

Komentarai (17)