Tai gali suvaidinti lemiamą vaidmenį – rimčiausi iššūkiai, laukiantys Ukrainos puolimo metu  ()

Žurnalistai įsitikinę, kad tolimesnėje Ukrainos kariuomenės operacijoje lemiamą vaidmenį vaidins vakarietiški koviniai tankai, gebėjimas valyti minas ir karių kovos dvasia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atlaikyti nuostolius ir išlaikyti pavargusių karių motyvaciją bus sunkus išbandymas Ukrainos kariuomenei puolimo metu. Apie tai rašo amerikiečių leidinys „The New York Times“.

Pasirengimas puolimui ir Vakarų tankų vaidmuo

Amerikiečių žurnalistai įsitikinę, kad yra ženklų, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų puolimas įvyks maždaug po mėnesio.

Į Ukrainą atkeliauja nauji vakarietiški ginklai, kurie gali būti lemiami puolime, pavyzdžiui, vokiečių pagrindiniai koviniai tankai „Leopard 2“ ir amerikietiškos išminavimo mašinos. Tūkstančiai naujokų mokomi naujai suformuotuose puolamuosiuose padaliniuose. O karinė vadovybė saugo elitinius karius nuo sunkiausių kovų rytuose, Bachmuto mieste ir jo apylinkėse, kad įtrauktų juos į būsimą kampaniją.

Prasidėjusi naujoji Ukrainos kampanija bus išbandymas kariuomenės gebėjimui perginkluoti ir atstatyti batalionus, išlaikant motyvaciją ir manevrinius įgūdžius, suteikusius jai pranašumą per tris ankstesnius atsakomuosius puolimus.

Žurnalistai įsitikinę, kad Ukrainos sėkmė mūšiuose pietryčių lygumose parodys pasauliui Rusijos karinės galios mažėjimą, sumažins baimes, kad karas pateko į aklavietę, ir greičiausiai paskatins Ukrainos sąjungininkus toliau ginkluoti ir finansuoti Kijevą.

Leidinio teigimu, Ukrainos karininkai turės organizuoti artilerijos, pėstininkų ir šarvuočių atakas, kurios prasiskverbs per Rusijos apkasus, tankų spąstus ir minų laukus. Pietuose Rusijos daliniai kūrė gynybines pozicijas nuo tada, kai lapkritį buvo priversti išvykti iš Chersono srities. Sudėtingi Vakarų tankai, turintys geresnį išgyvenamumą ir ugnies galią, atliks lemiamą vaidmenį sunaikinant šias pozicijas.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų puolimo planai

Leidinys pažymi, kad Kijevas nesakė, kokios didelės pajėgos bus įtrauktos į kontrpuolimą. Manoma, kad tai darydama Ukraina ketina įsiveržti į Rusijos okupuotą teritoriją palei pietinę Juodosios ir Azovo jūrų pakrantę netoli Krymo arba pasiekti žeminantį rusų pralaimėjimą kautynėse rytinėje Donbaso dalyje, arba pasiekti iš kart abu.

 

Tikėtina, kad prieš puolimą Ukraina pradės sunkiųjų artilerijos apšaudymų siauru frontu, o po to seks išminavimo komandos ir tankų puolimas, teigia karo analitikai.

Tikimasi, kad Ukraina smogs pietuose, kur reljefas svyruoja nuo plačiai suartų žems ūkio laukų su retais medžiais iki miestų ir kaimų. Perkirtus stepę nuo dabartinės fronto linijos iki Rusijos okupuoto Melitopolio miesto, Rusijos kontroliuojama teritorija būtų padalinta į dvi zonas, būtų nutrauktos tiekimo linijos, o Ukrainos artilerija pasiektų Rusijos bazes Krymo pusiasalyje.

McCaino instituto direktorius Evelynas Farkas įsitikinęs, kad laiku atvykus ginkluotei ir apmokytiems kariams, Ukraina gali padaryti Rusijos armijai nuostolių, kurie gali turėti toli siekiančių geopolitinių pasekmių. Ukraina gali paversti Rusiją susilpnėjusia karine galia Rytų Europoje, turėdama mažai arba likusi visai be svertų derybose dėl karo užbaigimo.

Minų laukų įveikimas

 

Karo analitikai teigia, kad kontrpuolimas, bent jau pradiniame etape, gali priklausyti nuo išplėstų minų laukų išvalymo. Norėdama tai padaryti, Ukraina pasikliaus nepretenzingomis, bet itin svarbiomis išminavimo mašinomis savo sovietiniame arsenale. Dalį jų ji pagrobė iš besitraukiančių rusų, o dabar gauna iš Vakarų.

Rusijos armija turi didžiulį arsenalą prieštankinių ir priešpėstinių minų, kai kurios iš jų yra specialiai sukurtos tam, kad apsunkintų minų išvalymą.

Išminavimas gali būti atliekamas rankiniu būdu, specialiai apmokytiems kareiviams tyrinėjant žemę arba naudojant specializuotą išminavimo įrangą. Šios transporto priemonės paleidžia raketą, kuri tempia ilgą sprogmenų eilę ir taip sprogdinimais išvalo siaurą juostą kareiviams ar šarvuočiams.

Ukrainos karių kovos dvasia

NYT duomenimis, rekrūtų mokymai pakeisti žuvusius, sužeistus ir išsekusius karius vyksta jau keletą mėnesių. Dešimtys tūkstančių naujokų buvo apmokyti Europoje ir Ukrainoje, įskaitant naujai suformuotus puolimo dalinius. Apie 35 000 ukrainiečių užsiregistravo į puolimo dalinius.

 

Tačiau kovos dvasia – sritis, kurioje Ukrainos kovotojai turėjo pranašumą didžiąją karo dalį – tampa vis sunkesnė užduotimi. Maždaug keliolikoje pastarųjų interviu kariai, užimantys pozicijas aplink Bachmutą išreiškė siaubą dėl smurto ir mirties masto.

Vienas ryškiausių karinio atstatymo pavyzdžių – Vidaus reikalų ministerija atkuria nuniokotą Azovo dalinį, kurio visi kariai žuvo, buvo sužeisti arba pateko į nelaisvę pernai pavasarį apgulus Mariupolį ir „Azovstal“ geležies ir plieno gamyklą. Kiti žuvo per sprogimą rusų karo belaisvių kareivinėse Olenivkoje.

Siekiant užtikrinti, kad į puolimo padalinį patektų tik labiausiai motyvuoti kariai, naujokams suteikiamas pasirinkimas. Mokymosi kurso pabaigoje jie gali nuspręsti likti bazėje, arba pradėti kovą fronte.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(0)
(20)

Komentarai ()