Česlovas Šimkevičius. Nesuvokiama tyla

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kiesza 2010-04-09 20:21
kuo labiau pasakyta fraze skamba neitiketiniau tuo daugiau sansu kad ji reali, o jei posakis skamba kaip tikroviskas ir realus dalykas labai galimas daiktas kad tai neimanoma ar niekada neivyks. Pvz. amzinasis variklis lyg ir galetu egzistuoti taciau irodyta jog tai neimanomas dalykas tai turbut ir su ateiviais tas pats negalim patiket kad mes visatoi vieni,o is tikro butent vieni ir esam.. na kad kokiu tai bakteriju yra kuriam nors visatos gale tai tiketinas varijantas
LiberalusToris 2010-04-09 20:32
Ganėtinai įdomus straipsnis, bet vėlgi iš serijos "Kas būtų, jeigu būtų?" Juk niekas negali pasakyti ar mes visatoje esame vieni, ar ne. Pirmiausia, kad į tą klausimą kas atsakytų, reikia, kad su mumis kas užmegztų kontaktą (nes, kaip rašoma straipsnį, mūsų bangų sklidimo greitis yra labai, labai lėtas), kas vargu ar pavyks. Štai keletas (ar daugiau) variantų kodėl taip manau: a) gali būti, jog kitose galaktikose esančiose planetose nėra palankių sąlygų rastis gyvybei (pagal Žemės modelį); b) jei ten ir yra gyvybės, įsidėmėkit, jeigu yra, - ji gali būti paprasčiausi mikrobai ar kitokie vienaląsčiai organizmai; c) pažengusios civilizacijos gal jau seniausiai išmirė (gal pas juos įvyko koks futuristinis karas, kas žino) d) kitos gyvybės formos gal gyvena galaktikos pakraštyje ir jiems nusišikti ant žvaigždžių - gal išgyvena ir be šilumos šaltinio; O galim dabar į tai pažvelgti iš kokios filosofinės, teologinės plotmės. Prisiminkime, kas sakoma apie pomirtinį gyvenimą. Kur žmogus pakliūna? Pragaras, Pragaro Prieangis, Skaistykla ir Rojus. Tarkime, tik tarkime, kad mitinis Pragaras - liepsnojančios žvaigždės ir iš ten tikrai niekas atsakymų neišsiųstų net tuo atveju, jeigu gautų. Pragaro Prieangis, okey, kas čia būtų? Tarkim ganėtinai šaltos planetos, nutolusios nuo didžiulių liepsnojančių kamuolių, ane? Irgi, kas jums iš jų atsakytų. Tas pats galioja ir kitoms ezoterinėms plotmėms, nes, kaip aš galvoju, jas visas turi sergėti kažkokia tai jėga, sukūrusi visatą, nenorinti, kad kažkas, pirma laiko, sužinotų apie ją arba, kad iš jos valdų, kas nors neištrūktų. (Che, che, galima prisiminti "Silmariljoną", kai buvo rašoma apie Morgoto ištrėmimą - juk jį ištrėmė į kosmosą). Anyway, jau čia per daug nuvariau į teologines/filosofines plotmes. Niekis, man patinka. Kitas dalykas iš filosofinės pusės. Gal kitos civilizacijos egzistuoja kokioje nors "Šešėlinėje" galaktikoje, į kurią galima persikelti... na, nežinau, patys pagalvokite ir išsirinkite patinkantį variantą (burtai, super duper technologijos, mirtis). Okey, ir pabaigai. Prisiminiau knygą, kurią skaičiau. Vadinosi "Užkariautojų palikimas". Ten buvo rašoma, kad radijo bangos žudo ateivius ir dėl to jie su žmonėmis pradėjo kariauti. Ir čia gali būti toks variantas, gal pasklidusios radijo bangos išžudė juos visus. Ką mes žinome, jų protai gali veikti kitaip negu mūsų. Taika.
ligonis 2010-04-09 20:32
ka bendro turi fizikos desniu "pastovumas" ir zmoniu mastymo ribotumas? manyti kad protinga givybe egzistuoja(egzistavo) tik zemei, yra egoistiska ir kvaila. mano atomai kazkuo ipatyngi lyginant su kitais esanciais visatoi, todel ir egzistuoja tik zemei. gal nemato kitos civilizacijos musu, nes jos tiesiog toliau yra, gal mate, bet susinaikino, nes kaikurie vietiniai negalejo savo nuomoniu pritaikyti prie nauju ziniu... "Atsirado net hipotezių, kad Saulės sistemos planetų išsidėstymas yra unikalus (gal net dirbtinis) reiškinys, labai retai sutinkamas kosmose" i sita atsakymas klausimu. ka viduramziais laike maziausiu "daigtu"? jei nematai - nereiskia, kad nera.
Arns 2010-04-09 20:34
va čia tai tikras mokslo populiarinimo straipsnis
Muskietininx 2010-04-09 21:08
Nesigailiu, kad perskaičiau. Keliatą kartų net šyptelėjau. Straipsnis patekia manau visus galimus variantus. O aš manau, kad gyvybė kitur nėra protinga, o jeigu ir yra, tai tiesiog mūsų nemato. Radio bangos nukeliavo tik 50 šm., o tai nesuvokiamai mažas atstumas. Esam per daug jauni, kad sutiktumėm kažką, kas būtų kilę ne iš mūsų planetos. Galbūt kai užaugsim ir išprotingėsim viskas pasikeis ? Bet aš to nesulauksiu.
pinkiss 2010-04-09 21:09
Straipsnis vaikams pries miega,gerai LiberalusToris pasake "kas butu jei butu" tipa.Gal fantazuot tokiom temom iki begalybes,bet tiesa ta kad uztikus nors koki signala gyvenime jums nieks nepasikeis ir geriau nesimiegos
Jin 2010-04-09 21:31
Manau, kad protinga gyvybė tikrai kažkur tolimoje(o gal ir cia pat) egzistuoja. Tik ji nera dar pasiekusi tokio technologinio lygio (pvz kaip mes viduramziais), perdaug issivysciusi arba ta civilizacija susinaikino. Juk ir zemeje zusta istisos civilizacijos pvz Majai.
Agd 2010-04-09 21:32
Pritarčiau ligoniau. Esu matęs tinklapyje minti panašią į "jei matai tik tai kas aplink tave, tai bent nelaikyk to visuma"
kionig 2010-04-09 21:32
Va dabar supratau, kokie tie zmogenai yra elementarus apgavikai, smeizikai Cia jei kas susije su kvieciu lauke neva ypatingas formas, kurie durniai patys ismindo ir durinina visa pasauli O straipsnis gan geras ta tema ir man netgi patiko Gal gale kazko truko.. Beje, budas vienas paminetas t.y radiobangomis ir jo interpratacijos kelios. Kitas budas, kad tas pats triuksmas yra informacija, bet is triuksmo turime ta pati triuksma. Kitas dalykas, kad be filosofijos negalime pajudeti is vietos. Kadangi mes nezinome nieko, viskas yra musu vaizduotes ir logikos padariniai, pagal savaja vertinimo sistema, tiksliau gal atskaitos taska - zeme. Mes net nezinome, kaip patys atsiradome, todel apie nezemiska gyvybe yra toks pats analogiskas klausimas. Atsakius i pirmaji klausima, mes galesime savo paieskas labiau sukonkretinti ir dar karta permastyti kas yra toji nezemiska gyvybe, nebutinai protingoji, arba ta pati mikroorganizmo formoje. Dabar tera filosofines spekuliacijos, kurios visiskai bevertes, nes tai mums neturi jokios itakos. Is to plaukia, kad tai visgi iseina uz musu suvokimo ribu, todel yra tas "nezinau", o kad tikiu irgi tai nieko nekeicia. Tad tam nezinau tinka visi atsakymai ir kad yra, ir kad nera tos nezemiskos gyvybes.
enzim 2010-04-09 22:13
Nusiraminkit ,chebra, pasigaminsim kvanktinį kompą, prisijungsim prie universe.net, va tada tai driokstelsim
šakės 2010-04-09 22:15
Na kai kurie dalykai net ir teoriškai negali įvykti: "Kai kas tvirtina, kad yra pavojus, jog priėmę kažkokį nesuprantamą signalą ir pabandę jį iššifruoti kompiuteriu, galime jame įdiegti pavojingą kompiuterinį virusą, kuris užvaldys mūsų kompiuterines sistemas ir netgi sugebės susisiekti su jį sukūrusia civilizacija." Siūlyčiau išmest šitą vietą, nes ji rimtumo straipsniui tikrai neprideda
Muskietininx 2010-04-09 22:20
Kodėl viskas visada turi būti labai rimta ? Kartais visai gerai perskaityti kokį linksmesnį straipsnį. Čia pateikta daug informacijos iš fantasitinių knygų. Kitokių pavyzdžių neturim, todėl tenka naudotis tokiais.
StN 2010-04-09 22:25
Kuo daugiau sužinai, tuo daugiau supranti, kad nieko nežinai. Esmė, kad mes neesame tikri, kad viską žinome apie save ir mus supančią aplinką, tai kaip mes galim kažką spręst apie tai kas yra už mūsų aplinkos ribų. Mes žinome radijo bangas, bet gal yra dar kokios bangos? Juk mes aptinkame tik tai ką galime aptikt, o to ko negalime to ir neaptiksim. Kad mes sukūrėme kažkokį fizikinį pasaulio modelį kuris mum atrodo logiškas, tai nereiškia, kad viskas dar taip ir vyksta. Laikas eis, laikas parodys, bet kolkas tokiom kalbom nėra pakankamai pagrindo. Gal yra, gal nėra, gal su mumis kontaktuoja, gal ne. Svarbiausia tai atrast unikalių būdų apie viską galvot, kad sugebėtume viską suprast. Kol nerasim visko, tol nesuprasim.
kazle 2010-04-09 22:42
Yra daug varijantu apie kitas civilizacijas pvz., gal yra tokiu civilizaciju kurios panasios y mus ir taip pats mano kad yra nevienisa bet ir bando ieskoti kitu kaip mes ieskome bet nieko nerado ir prarado vilty rasti , cia kazkas minejo , kad kitos civilizacijos yra labai nutolusio, taip cia gal ir didziausia kliutis iekoti kitu NC.
kazle 2010-04-09 22:44
P.S patiko straipsnis daugiau tokiu
kionig 2010-04-09 22:45
Tiesa sakant, kvantinio kompiuterio prosvaistes labai artimos, tik problema ta, kad reikes "kabelio"
kiesza 2010-04-09 23:09
paskaicius komentarus pasijauciui kosmose.. visi kaska suvokia, bet ka? tai niekada nebus aisku
Mitas 2010-04-09 23:11
Straipsnis patiko. Bet aš vis dėlto šiek tiek skeptiškai žiūriu į tokius pasakymu, kad „visi ieškojo, bet niekas nieko taip ir nerado“. Na jei savom akim pamatyčiau, kaip jie tuos eksperimentus vykdo ir kokie būna rezultatai, tada patikėčiau, kad jie tikrai nieko neranda. Dabar šioje vietoje lieku skeptikas. Bet gal ir neranda, gal civilizacijos yra toliau nei gali nusklisti signalai... Bet, prisiminus Garį Makinoną, vėlgi nesinori taip imti ir patikėti, kad niekas nieko neranda ir nežino. Galbūt apie tai nieko nežino tie, kurie viešai kalba, bet galbūt apie tai žino tie, kurie apie tai vengia kalbėti... Straipsnis patiko, bet lieku skeptikas.
kionig 2010-04-09 23:31
Aha jau kvepia samokslo teorijom
mnv 2010-04-09 23:53
Na reikalais su quantiniais procesoriais po biski juda i prieki, o toki dalyka istobulinus butu galima sukurt ir labai protinga AI, kuris, galbut, placiau viska suvoktu negu gali zmogaus smegenys, visgi jos labai ribotos tokiais klausimais