Ukrainos dronas Raudonojoje aikštėje: net rusai nori varžytis dėl 20 milijonų prizo  (4)

Balandžio pradžioje „Monobank“ įkūrėjas Volodymyras Jacenka pažadėjo 20 milijonų grivinų atlygį bepiločių orlaivių kūrėjui, kurio dronas gegužės 9 d. nusileis Raudonojoje aikštėje Maskvoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Fokus“ paklausė bankininko, kas pasiruošęs dalyvauti konkurse ir ar Ukrainos dronai šiandien pajėgūs skristi į Rusijos sostinę.

Balandžio 6 dieną „Monobank“ įkūrėjas ir drono „Dovbuš“ kūrėjas Volodymyras Jacenko savo „Facebook“ puslapyje paskelbė konkursą Ukrainos dronų gamintojams. Komandai, kurios dronas gegužės 9 d. galės nusileisti Raudonojoje aikštėje Maskvoje, jis pažadėjo 20 mln. grivinų (apie 500 000 eurų).

„Šiandien perskaičiau žinią, kad bunkerio vaiduoklis (Putinas) nesiryžta dalyvauti parade Raudonojoje aikštėje gegužės 9 d. Jis kažko bijo. Tad kviečiu visus, kurie susiję su dronų gamyba – sukurkime jam „šventę“. Taigi oficialiai steigiu prizą Ukrainos dronui gamintojui, kurio orlaivis, žinoma, su kariškių pagalba, nusileis Raudonojoje aikštėje Maskvoje gegužės 9 d.“, – rašė jis.

Bankininkas taip pat pasiūlė sąžiningai padalyti priemoką tarp drono kūrėjo ir karinių operatorių, kurie galės atlikti užduotį.

Pagrindinė konkurso sąlyga – ant drono sparnų uždėti patriotinį šūkį — pavyzdžiui, „Šlovė Ukrainai“, „Šlovė didvyriams“ ir kt.

Rusai susidomėjo prizu

Specialiai konkursui Volodymyras Jacenko sukūrė labdaros banką, kuriame įdėjo pažadėtus 20 mln. grivinų. Tačiau į jį pinigus gali pervesti visi norintys pamatyti Raudonojoje aikštėje besileidžiantį droną. Nuo balandžio 6 dienos žmonės papildomai pervedė 214 500 grivinų (5285 eurus).

Anot jo, konkursas sulaukė daugelio Ukrainos dronų gamintojų susidomėjimo, tačiau Jacenka neįvardija, kiek yra pasiruošusių dalyvauti akcijoje gegužės 9 d. Kartu „Fokus“ pašnekovas pabrėžia, kad net Rusijos dronų kūrėjai norėtų konkuruoti dėl premijos.

„Bendra premijos suma yra nemaža ir sulaukusi atgarsio net tarp Rusijos lėktuvų modeliuotojų“, – šypsosi Jacenka.

Ne diapazonas, o tikslumas

 

Verslininkas įsitikinęs, kad Ukrainos gamybos dronai gali nesunkiai pasiekti Maskvos centrą.

„Taip, Ukrainos dronai šiandien yra pajėgūs įveikti tokį atstumą ir tai nėra techniškai sudėtinga užduotis“, – pabrėžia jis.

Pagrindinis gamintojų tikslas šiandien yra jų prietaisų tikslumas – plius minus 10 metrų 500 kilometrų atstumu. Tai būtina norint aiškiai nukreipti droną į karinius objektus, nepažeidžiant civilinės infrastruktūros Rusijos Federacijos teritorijoje.

„Skirtingai nei agresorius, ginkluotosios pajėgos negali rizikuoti ir galimai dėl klaidų subombarduoti civilius objektus. Mes negalime sau leisti smogti vaikų darželiams ir ligoninėms“, – komentuoja jis.

Ar Ukrainos dronai gali nusileisti Raudonojoje aikštėje?

Jacenkai paskelbus apie konkursą, daugelis ekspertų pateikė savo vertinimus, ar Ukrainos dronai gali nuleisti Raudonojoje aikštėje gegužės 9 d.

Izraelio karo stebėtojas Davidas Sharpas įsitikinęs, kad dronas gali pasiekti Maskvą, tačiau rusai naudos visas saugumo priemones, kad apsaugotų savo sostinę ir pagrindinę miesto aikštę.

 

„Neabejoju, kad Rusija stengsis imtis visų priemonių. Rusai bijo tokio žingsnio, todėl, žinoma, stiprins oro gynybą, elektroninį karą“, – interviu agentūrai UNIAN sakė ekspertas.

Volodymyras Jacenka mano, kad „puolimas“ gegužės 9 dieną gali būti sėkmingas būtent dėl ​​daugybės dronų, kurie bus paleisti šalies agresorės sostinės kryptimi.

„Šiandien 20 dronų pulkas gali prasibrauti pro bet kurią oro gynybos sistemą, ir tai matome realiomis sąlygomis. Tie patys „šahedai“, kurie, tiesą sakant, yra gana primityvūs, bet dėl ​​savo skaičiaus prasibrauna net per šiuolaikines oro gynybos sistemas“, – komentuoja jis.

Verta priminti, kad Rusijos valdžia sustiprino Maskvos gynybą dar sausį, po virtinės sprogimų strateginėje oro pajėgų bazėje Engelse, Saratovo srityje. Rusų teigimu, sprogimų priežastis buvo Ukrainos dronai, tačiau oficialus Kijevas neprisiėmė atsakomybės už sprogimus.

 

Po to Kremlius nusprendė bet kuriuo atveju ant administracinių pastatų Maskvoje stogų pastatyti oro gynybos sistemų kompleksus „Pantsir-S1“. Vėliau Rusijos žurnalistai už 2 kilometrų nuo Astafjevo aerodromo pastebėjo dar tris įrenginius.

Ukrainos karinių oro pajėgų atstovas spaudai Jurijus Ihnatas išjuokė tokį šalies agresorės karinės vadovybės sprendimą. Jis paaiškino, kad rusai savo sostinėje stato „Pantsir-S1“ kaip gynybą nuo atakuojančių bepiločių orlaivių atakų. Tačiau, anot jo, tai abejotinai neefektyvu ir labiau skirta sužavėti vietos gyventojus.

Volodymyras Jacenka taip pat mano, kad Rusijos oro gynybos sistema negalės apsaugoti Raudonosios aikštės gegužės 9 d.

„Priešraketinės sistemos gali būti veiksmingos prieš kelis dronus, tačiau nesugebės sustabdyti dronų spiečiaus. 30-50 dronų prasiskverbs pro bet kurį „Pantsirą“, net jei tai ne vienas, o trys ar keturi kompleksai, dengiantys Raudonąją aikštę“, – patikslina verslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(138)
(6)
(132)

Komentarai (4)