„Tai baisiausias košmaras okupantams.“ Šiandien ypatinga diena. Ūžia visa Ukraina  ()

„Geležiniam generolui“ sukanka 50 metų - skelbiami ryškiausi jo gyvenimo faktai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-07-08 „Tai baisiausias košmaras okupantams.“ Šiandien ypatinga diena. Ūžia visa Ukraina  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiandien, liepos 8 d., vyriausiasis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas švenčia gimtadienį: „geležiniam generolui“ sukanka 50 metų. Dieną prieš jubiliejų jis apsilankė fronto linijoje, kad padėkotų gynėjams už jų narsumą ir artėjančią neišvengiamą ir ilgai lauktą pergalę.

Per plataus masto agresiją legendinis Ukrainos kariuomenės vadas sugebėjo patekti į įtakingiausių pasaulio žmonių šimtuką, paaukoti paveldėtą milijoną dolerių Ukrainos kariuomenei, pelnyti pasaulinį pripažinimą po puikių pergalių - ir tuo pačiu išlikti baisiausias košmaras okupantams, mylintis vyras savo mylimai žmonai, autoritetingas vyriausiasis Ukrainos karių vadas ir viltis Ukrainos žmonėms.

OBOZREVATEL surinko septynis ryškius faktus apie Valerijų Zalužną.

1 faktas: nuo vaikystės svajojo tapti kariškiu.

Valerijus Zalužnas gimė karių šeimoje Zviagelyje, Žytomyro srityje, būsimo „geležinio generolo“ vaikystė prabėgo garnizone tarp kariškių. Mokėsi vietinėje 9-oje mokykloje. Ir jau pačioje pirmoje pamokoje, atsakydamas į mokytojos klausimus, kuo jis nori tapti, mažasis Zalužnas pasakė: „Aš būsiu kariu. Ginsiu mūsų šalį“.

Mokytojai primena, kad Valerijus Zalužnas nebuvo pats stropiausias mokinys mokykloje. Gavęs atestatą, įstojo į Novogrado-Volynsko inžinerijos kolegiją – vėliau Zalužnas žurnalistams prisipažino nežinantis, kodėl pasirinko šią mokymo įstaigą. 1993 metais su pagyrimu baigęs technikumą, būsimasis kariuomenės vadas grįžo prie senos svajonės – ir įstojo į Odesos sausumos pajėgų institutą, kur taip pat gavo diplomą su pagyrimu. Tačiau tada jis net neįsivaizdavo, kad laikui bėgant taps generolu.

Zalužnas karjeros laiptais pradėjo kopti nuo pat pirmųjų žingsnių: nuo būrio ir kuopos vado iki bataliono vado per pirmuosius 8 tarnybos metus. Tada buvo studijos Krašto apsaugos akademijoje, kurią baigė 2007 m., gaudamas aukso medalį už mechanizuotų tankų junginių panaudojimo studijas.

2007–2009 metais Zalužnas buvo štabo viršininkas, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sausumos pajėgų 13-ojo armijos korpuso Lvivo srityje 24-osios atskirosios mechanizuotosios brigados pirmasis vado pavaduotojas. 2009–2012 m. vadovavo 51 atskirai mechanizuotai brigadai.

O 2014 metais Zalužnas tapo geriausiu Nacionalinio gynybos universiteto operatyvinio-strateginio mokymo lygio absolventu. Už tai jis buvo apdovanotas pereinamuoju JK karalienės kardu.

2 faktas: „Geležinis generolas“ ir pirmasis Ukrainos karys „Time“ viršelyje.

Zalužno karinis genijus užkariavo pasaulį per plataus masto invaziją į Rusijos Federaciją. 2022 metų rugsėjo 26 dieną autoritetingas žurnalas „Time“ ant viršelio įdėjo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vado portretą, jo nuotrauką pasirašydamas labai lakoniškai: „Generolas“. Žurnalo redaktorių teigimu, Ukrainos kariuomenė be savo vado vargu ar būtų pasiekusi tokią sėkmę.

Zalužnas tapo pirmuoju Ukrainos kariu, kurio nuotrauka pateko ant žurnalo viršelio, anksčiau tokia garbė teko Montgomery, Bradley, Abramsui ir Pattonui. Be to, 2022 m. Zalužnas pateko į įtakingiausių pasaulio žmonių šimtuką pagal „Time“. O 2022 metų balandį, po okupacinių pajėgų pralaimėjimo Kyjivo srityje, kurią Vakarų analitikai praminė „puikiu“, lengva leidinio „Politico“ žurnalistų ranka Zalužnas gavo „geležinio generolo“ titulą, kuris nuo to laiko yra neatsiejamai susijęs su Ukrainos vyriausiuoju vadu.

 

„Politico“ savo analitinėje medžiagoje pažymėjo, kad „vadas taps legendine asmenybe Ukrainos istorijoje. Juk Ukrainos kariuomenės sėkmė nustebino visą pasaulį“. „Generolas yra naujos Ukrainos karininkų kartos personifikacija, kuri susiformavo per 8 metus trukusį karą Donbase ir per pratybas su NATO. Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms pavyko pakeisti sovietų karinių mokymų suformuotą autoritarinę esmę", - rašė Amerikos žiniasklaida.

3 faktas: remia kariuomenės reformą pagal NATO standartus ir svajoja „vairuoti tanką per Arbatą“.

Vyriausiasis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas nuosekliai laikosi principo, kad reformos kariuomenėje turi prasidėti nuo pasaulėžiūros ir požiūrio į žmones pasikeitimo Ukrainos vadų galvose. Jis įsitikinęs, kad Ukrainos kariuomenė turi būti išvalyta nuo „sovietinio“ paveldo, ypač vadų ir pavaldinių atžvilgiu.

„Bendras kursas reformuoti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas pagal NATO principus ir standartus išlieka nepajudinamas. O svarbiausia čia yra principai. Pokyčiai pirmiausia turi įvykti pasaulėžiūroje ir požiūryje į žmones. Norėčiau, kad jūs atsisuktumėte veidu į žmones, į savo pavaldinius. Mano požiūris į žmones per visą tarnybą nepasikeitė“, – sakė Zalužnas.

Vyriausiasis vadas įsitikinęs, kad nauja jaunų karininkų karta per 5 metus galės visiškai pakeisti kariuomenę.

„Tai ne kažkokie atpirkimo ožiai, kaip, pavyzdžiui, Rusijos armijoje, o tikri padėjėjai, kurie pagal tam tikrą funkcionalumą netrukus pakeis karininkus. Šį judėjimą jau pradėjome, o kelio atgal nėra“, - sako Zalužnas.

 

Jis taip pat pareiškė, kad žemėlapių ataskaitos ir kovos įsakymų rašymas yra pasenę ir jis nori nuo to pabėgti. Per pratybas taip „kūrybiškai“ panaudojo dokumentus, kad treniruotės vyko ritmiškiau. Būtent Zalužnas vadovavo UAF pratyboms 2021 m., kai Ukrainos kariuomenė pirmą kartą išbandė dronus „Bayraktar“.

Zalužnas kartą pajuokavo, kad svajoja pasivažinėti tanku po Maskvą. Tai jis pasakė Janinos Sokolovos laidoje „Randevu“ per 5 kanalą, atsakydamas į žiūrovo klausimą, ar jis norėtų pasivažinėti Raudonojoje aikštėje.

„Tikriausiai taip. Jei atvirai. Ir per Arbatą. Bet atsargiai, nes tai paminklas“, - šypsodamasis atsakė Zalužnas.

Tačiau vėliau jis pridūrė: tikroji jo svajonė – išlaisvinti visas okupuotas Ukrainos žemes, įskaitant Donecką, Luhanską ir Krymą.

4 faktas: buvo tikras, kad Rusijos Federacijos invazija yra neišvengiama, ir siekė, kad Rusija bijotų Ukrainos kaip ugnies.

Zalužnas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado pareigas buvo paskirtas 2021 metų vasarą. Tada ėmė stiprėti plataus masto Rusijos invazijos grėsmė. O jau rugsėjį naujasis vyriausiasis vadas pareiškė: invazija neišvengiama, todėl turime ruoštis.

„Plataus masto agresijos grėsmė yra, buvo ir bus. Mūsų, kaip Ukrainos ginkluotųjų pajėgų, užduotis yra nelaukti manos iš dangaus, turime tam pasiruošti. Ir dėl to darome viską", - sakė jis.

Zalužnas ne kartą yra pareiškęs, kad jam karas su Rusijos Federacija prasidėjo 2014 m. Tų metų liepą jis buvo paskirtas Donecko srities ATO zonos „C“ sektoriaus vado pavaduotoju. Mūšiuose prie Debalcevės vadovavo batalionui. Jis vadovavo beveik visoms Donbase sukurtoms karinėms formuotėms. 2018–2019 metais buvo Jungtinių pajėgų vado pirmasis pavaduotojas – JFO štabo viršininkas.

 

Nors 2017 metų rugpjūtį Zalužnas gavo generolo majoro laipsnį, jis neperėjo į štabo darbą, o toliau tarnavo fronto linijoje. Po 4 metų jis tapo generolu leitenantu, o 2022 metų kovą prezidento dekretu Zalužnui buvo suteiktas generolo laipsnis – aukščiausias karinis laipsnis Ukrainos armijoje.

Kartu Zalužnas įsitikinęs, kad net Ukrainos pergalė nepadės taško Rusijos ir Ukrainos karui.

„Žinodamas tai, ką žinau apie rusus iš pirmų lūpų, mūsų pergalė nebus galutinė. Mūsų pergalė bus galimybė atsikvėpti ir pasiruošti kitam karui“, – sakė jis 2022 m. Vienintelis būdas užkirsti kelią karo pasikartojimui, pasak Zalužno, yra sukurti galingą ir modernią Ukrainos kariuomenę.

„Mūsų pergalė, vienareikšmiškai, yra visos okupuotos Ukrainos teritorijos išlaisvinimas. Turi būti išlaisvinta visa teritorija. Tačiau to nepakanka. Ukraina, kaip valstybė, turi padaryti viską, kad viskas, kas prasidėjo 2022 metų vasario 24 d. niekada nepasikartotų...  valstybė, kuri gyvena ir parodo, kad jos geriau neliesti. Tokia valstybė turi tapti Ukraina“, – interviu Dmitrijui Komarovui sakė kariuomenės vadas.

Jis taip pat pridūrė, kad visi įsibrovėliai turi būti sunaikinti. „Mes juos visus nužudysime! Deja, mūsų vaikai juos pažins ne iš pasakų kaip absoliutų blogį, su kuriuo reikia kovoti“, - interviu pabrėžė Zalužnas.

5 faktas: atsisakė palikimo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų naudai.

 

2023 m. sausį „New York Times“ paskelbė informaciją, kad Zalužnas paveldėjo milijoną dolerių iš ukrainiečių kilmės amerikiečio, „Microsoft“ programinės įrangos kūrėjo Grigorijaus Stepaneco.

Stepanecas nebuvo Zalužno giminaitis, todėl jo sprendimas įpėdiniu pasirinkti Ukrainos vyriausiąjį vadą buvo netikėtas ir pačiam generolui. Tačiau Zalužnas ilgai negalvojo, ką daryti su paveldėtais milijonais dolerių: visus pinigus pervedė Ukrainos kariuomenės reikmėms.

6 faktas: Zalužnas yra laimingai vedęs, geriausios atostogos jam yra žygiai ir kelionės po Ukrainą.

Valerijus Zalužnas ir jo žmona Jelena susituokę daugiau nei 20 metų. Šeimoje išliko ir meilė, ir pagarbus požiūris vienas į kitą. Generolas prisipažino, kad Eleną laiko artimiausiu žmogumi ir tikra „puse“. Jaudinantį požiūrį į mylimąją jis kartais išreiškia švelniomis žinutėmis socialiniame tinkle.

Pora turi dvi dukras. Vyresnioji pasekė tėvo keliu ir tapo kare: ji tarnauja Kyjivo įguloje. Jauniausia Zalužno dukra nusprendė tapti gydytoja: ji studijuoja medicinos universitete. Generolas Zalužnas taip pat turi hobį: mėgsta vaikščioti pėsčiomis ir keliauti po Ukrainą, jį visada lydi mylima žmona.

„Nuo pionierių laikų išlaikiau aistrą keliauti, dažniausiai pėsčiomis: apsirengiu sportinį kostiumą ir einu susipažinti su miestu“, – interviu dalijosi vyriausiasis vadas. Žiniasklaida taip pat rašė, kad Zalužnas mėgsta diskoteką ir „Rammstein“ muziką, taip pat kates „Instagram“.

7 faktas: išsaugojo kuklumą ir žmogiškumą.

Didžiulė atsakomybė, kuri užgriuvo ant Zalužno pečių prasidėjus plataus masto invazijai, tai, kad reikia priimti sprendimus, nuo kurių priklauso žmonių gyvybė, nenualino vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų vado žmogiškumo.

 

„Geležinis generolas“ Dmitrijaus Komarovo filme „Metai“ prisipažino: apsiverkė, kai pranešė motinai apie sūnaus, skridusio į užblokuotą Mariupolį, mirtį.

Dar vieną „prisilietimą“ prie Zalužno asmenybės BBC papasakojo 2023 m. birželį. Apibūdindamas pirmąjį Rusijos invazijos etapą ir tikrąsias Kyjivo politinės valdžios nuotaikas, leidinys pažymėjo, kad tuo metu vyriausybė aktyviai diskutavo apie idėją sugriauti visus Kyjivo tiltus, kad jie neįsiveržtų į vyriausybės kvartalą.

Kaip pavyko išsiaiškinti žurnalistams, tuo metu vienas iš valdžios atstovų paskambino tuometiniam Ukrainos saugumo tarnybos pirmininkui Ivanui Bakanovui ir pareikalavo, kad šis lieptų specialiosioms pajėgoms susprogdinti tiltus per Dnieprą. Bakanovas paskambino Zalužnui, bet jis atsisakė žengti tokį žingsnį.

„Susprogdinkite tiltus? Jokiu būdu! Išduosime tuos, kurie liks kairiajame Dniepro krante – ir kariškius, ir civilius“, – tuomet kategoriškai sureagavo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas.

Tie, kurie bendrauja su generolu kasdien, kalba apie jį kaip apie gana kuklų žmogų. Kai buvusi Zalužno patarėja Liudmila Dolgonovskaja nusprendė parašyti apie jį knygą ir kreipėsi į vyriausiąjį vadą prašydama leidimo, jis ne iš karto sutiko.

„Jis pirmiausia pasakė: „Neturi ką veikti? Geriau pamiegok.“ Bet vėliau sutiko: „Gerai, rašyk“, – sakė Dolgonovskaja.

 

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(179)
(7)
(172)

Komentarai ()

Susijusios žymos: