Ir nė sekundės daugiau. Gydytojai pasakė, kiek laiko galima kramtyti gumą  (1)

Mokslininkai pastebi, kad ilgai kramtoma guma gali sukelti kariesą ir žandikaulių ligas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Becukrės gumos kramtymas iš tikrųjų gali sumažinti dantų ėduonies riziką ir sustiprinti veidą supančius raumenis. Tačiau, anot odontologo, per ilgai kramtoma guma gali sukelti visiškai priešingą efektą, rašo „Daily Mail“.

Pasak gydytojo Chaledo Kasemo, vyriausiojo ortodonto ir „Impress“ Barselonoje įkūrėjų, ilgalaikis gumos kramtymas, priešingai, gali sukelti kariesą ir tam tikras žandikaulio ligas. Jis taip pat teigė, kad norint pasiekti teigiamą efektą, kramtomąją gumą rekomenduojama kramtyti ne ilgiau kaip 15 minučių.

Gydytojai taip pat įspėja, kad kramtomosios gumos nurijimas gali sukelti daugybę pasekmių, įskaitant:

  • pykinimas;
  • vėmimas;
  • viduriavimas

Tačiau mokslininkai pastebi, kad becukrė kramtomoji guma iš tiesų sumažina dantų ėduonies tikimybę. Taip yra dėl to, kad kramtant gaminasi seilės, kurios nuplauna likusius maisto gabaliukus ir pašalina rūgštis, sukeliančias bakterijų susidarymą burnoje. Odontologai pastebi, kad būtent šios bakterijos galiausiai lemia ėduonies susidarymą.

Kasemo teigimu, iš tiesų kramtomosios gumos pagalba galime sumažinti rūgštingumą, todėl išvengti dantų ėduonies galimybės. Tačiau ortodontas atkreipia dėmesį ir į tai, kad jei kramtysime gumą ilgai, pavyzdžiui, kelias valandas, tai sukels dantų emalio eroziją – demineralizaciją. Be emalio mūsų dantys itin linkę gesti.

Gydytojai taip pat pastebi, kad kramtomoji guma gali pabloginti smilkinkaulio sąnarių (TMJ) – dviejų sąnarių, jungiančių apatinį žandikaulį su kaukole – būklę. Šie sąnariai slysta ir sukasi prieš ausis, jie taip pat valdo kramtymą, mūsų kalbą, žiovavimą ir rijimą, o kramtomoji guma, deja, per daug juos spaudžia.

 

Kasemo teigimu, mažai tikėtina, kad kramtomoji guma pati pakenks TMJ, tačiau tai gali apsunkinti sužalojimą, jei jis jau yra. Štai kodėl ortodontai rekomenduoja pacientams, patyrusiems TMJ traumą, vengti kramtyti gumą.

Gydytojai pažymi, kad TMJ sutrikimo simptomai yra:

  • žandikaulio, pečių, kaklo ir veido skausmas;
  • žandikaulio standumas;
  • sunku atidaryti ar uždaryti burną;
  • žandikaulio spragtelėjimas;
  • galvos skausmai;
  • ausų skausmas;
  • danties skausmas;
  • dilgčiojimas.

2014 m. atliktas tyrimas taip pat parodė, kad kramtomoji guma ilgesnį laiką gali padidinti TMJ ligos tikimybę. Mokslininkai taip pat perspėja, kad kramtomosios gumos rijimas yra ne mažiau pavojingas – tai gali virsti virškinimo trakto problemomis. Reikalas tas, kad mūsų skrandis nesugeba suskaldyti kramtomosios gumos pagrindo, dėl kurio jis „kramtomas“. Dėl to virškinimas užtruks ilgiau, o retais atvejais gali užsikimšti žarnynas.

 

Kitas tyrimas taip pat rodo, kad dažnas kramtomoji guma gali sukelti galvos skausmą žmonėms, kurie yra linkę į galvos skausmą. Be to, kramtomoji guma gali pabloginti kitų kaulų ir raumenų būklę. Kasemo teigimu, jis taip pat pataria pacientams, sergantiems artritu ir osteoporoze, vengti kramtyti gumą.

Kasemas taip pat pažymi, kad visada geriausia rinktis becukrę kramtomąją gumą, ypač turinčią sorbitolio ir ksilitolio. Pastarasis yra geriausias, nes tai natūralus saldiklis.

Svarbu! Šis straipsnis yra pagrįstas naujausiais moksliniais ir medicinos tyrimais ir neprieštarauja jiems. Tekstas yra tik informacinis ir jame nėra medicininių patarimų. Norėdami nustatyti diagnozę, būtinai kreipkitės į gydytoją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(4)
(2)

Komentarai (1)