„Viskas dėl JAV.“ Buvęs prezidento patarėjas skelbia, kodėl užstrigo Ukraina  ()

Bideno administracija, paralyžiuota baimės dėl eskalacijos iš Rusijos, tik siekė užkirsti kelią Ukrainos pralaimėjimui, o ne padėti jai laimėti.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-08-15 „Viskas dėl JAV.“ Buvęs prezidento patarėjas skelbia, kodėl užstrigo Ukraina  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos kontrpuolimas vyksta ne taip, kaip kai kurie šalininkai prognozavo. Ukrainiečiams netrūksta drąsos ir užsispyrimo, jie pasiekė pastebimų laimėjimų. Tačiau Vašingtonui tai turėtų būti signalas, kad jo strategija turi būti peržiūrėta.

Johnas Boltonas, buvęs JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais (2018-2019) ir buvęs ambasadorius prie JT (2005-2006), apie tai rašo „The Wall Street Journal“ skiltyje.

Jo teigimu, sprendimas nėra paliaubos ir derybos, kaip pasisako kai kurie Vakarai.

„Jei Vladimiras Putinas būtų sutikęs, jis būtų tai padaręs ne mums, o jam patogiu laiku. Greičiausiai jis siūlytų paliaubas, jei Maskva sutramdytų Kijevo puolimą iki rudens pradžios, siekdamas derybomis laimėti tai, ką Rusijos ginkluotosioms pajėgoms nepavyko mūšio lauke“, – rašo Boltonas ir pažymi, kad šio pasiūlymo priėmimas lemtų faktinį Ukrainos padalijimą.

Buvęs prezidento patarėjas mano, kad „ukrainiečių nesugebėjimas pasiekti didelių laimėjimų“ yra natūrali JAV strategijos, skirtos tik užkirsti kelią Rusijos užkariavimui, rezultatas. Vietoj to, prezidentas Bidenas turi pradėti aktyviai dirbti siekdamas Ukrainos pergalės.

„Ukrainos nesėkmes puolime ir Rusijos gynybos sėkmę sieja bendra priežastis: lėtas, su pertrūkiais, nestrategiškas Vakarų karinės pagalbos teikimas. Nuolatinės diskusijos, ar pristatyti tą ar kitą ginklų sistemą, amžina baimė, kad Rusija pradės karą prieš NATO ir retkarčiais Kremliaus branduolinis grasinimas įkvėpė Vakarų sostines paralyžiuojamo atsargumo“.

Anot jo, toks neryžtingumas yra „sėkmingo Kremliaus sutramdymo, o ne strateginės Amerikos būtinybės rezultatas“. Kartu Boltonas pabrėžia, kad nėra įrodymų, kad Rusija norėtų pradėti branduolinį smūgį ar kad ji turi karinių pajėgumų kelti grėsmę NATO.

 

„Nepaisant pakartotinių Maskvos branduolinių grasinimų, žvalgybos bendruomenė Kongreso liudijime patvirtino, kad Rusijos branduoliniai pajėgumai niekada nebuvo parengti operatyviniam budėjimui. Putinas blefuoja. Tai gali pasikeisti, bet blefavimas suteikia jam tiksliai tai, ko jis nori, nemokamai“, - sako respublikonų politikas.

Boltonas taip pat pažymi, kad nedrąsus, atsitiktinis Bideno administracijos požiūris į karinės pagalbos teikimą Ukrainai pakirto visuomenės paramą JAV.

„Bidenas paaštrino šią problemą tvirtindamas, kad karas vyksta dėl Vilsono (Woodrow Wilsonas – JAV prezidentas 1913-1921) demokratijos ir autoritarizmo abstrakcijų. Vilsono principai niekada nemotyvavo daugumos amerikiečių. Padėti Ukrainai yra mūsų strateginis interesas, tačiau prezidentas jo nevykdo. Ir jis ir Donaldas Trumpas kenkia respublikonų paramai pagalbai“, – sakė Boltonas.

 

Jis įsitikinęs, kad Vakarai, ypač Vašingtonas, taip pat turi radikaliai permąstyti sankcijų politiką. Kadangi Rusijos naftos kainos ribojimas žlugo, o Vakarų sankcijos dažniausiai lieka nevienodos ir rimtai neįgyvendinamos.

„Šie trūkumai neapsiriboja Ukrainos konfliktu ir turėtų paskatinti NATO instituciškai persvarstyti, kaip ji jas taiko. Sankcijos yra puikus viešasis ryšys, tačiau jų įgyvendinimas yra sunkus, varginantis ir, jei įmanoma, būtinai slaptas. JAV ir jos sąjungininkėms reikia didelio masto pertvarkyti ir atnaujinti savo įrankius, procedūras ir personalą, kad būtų taikomos sankcijos“, – sakė buvęs prezidentės patarėjas.

Boltonas taip pat ragina Baltuosius rūmus ir NATO rimčiau žiūrėti į Kinijos vaidmenį Ukrainoje ir įvesti sankcijas tiesiogiai Pekinui, atsižvelgiant į jo didžiulę paramą Maskvai. Be kita ko, kalbama apie angliavandenilių pirkimą, Rusijos finansinių sandorių plovimą ir dvejopo naudojimo bei nemirtinos karinės technikos tiekimą.

 

„Taip pat svarbu, kad Vakarai įžvelgtų bet kokį kinų triuką, kaip „išspręsti“ konfliktą. Toks Pekino pasiūlymas, be jokios abejonės, nuskambės teigiamai tiems, kurie dar nežino apie ilgalaikę Kinijos keliamą grėsmę. Baltieji Rūmai yra apsėsti susitarimų su Pekinu dėl klimato kaitos, jam pavojingai patrauklūs ES šmeižtai, kuriais siekiama nuraminti Kiniją“.

Jis mano, kad labai svarbu, kad Bideno administracija pradėtų formuoti naują strategiją.

„Baltieji rūmai turi laikinai pataisyti savo strategines klaidas, padarytas per pastaruosius 18 mėnesių, jei nori sustiprinti paramą Ukrainai Jungtinėse Valstijose ir atgaivinti bei išplėsti antirusišką koaliciją. Atėjo laikas veikti“, - sakė Boltonas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(1)
(21)

Komentarai ()