Netikėta žinia. Kubiečiai ateina į karą  ()

Kubos Respublikos piliečiai aktyviai jungiasi prie Rusijos Federacijos pajėgų kare su Ukraina. Tačiau ne kiekvienas iš jų svajojo apie karinę karjerą ir norėjo rizikuoti gyvybe užsienyje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-09-23 Netikėta žinia. Kubiečiai ateina į karą  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„RBC Ukraine“ (projektas „Styler“), remdamasis CNN publikacija, pasakoja, kodėl kubiečiai Ukrainoje kovoja už Rusiją, kaip jie verbuojami ir ką apie tai kalba dabartinė valdžia.

Rengiant „RBC Ukraine“ medžiagą buvo naudojami šaltiniai: CNN, Ukrainos ambasados ​​Kubos Respublikoje svetainė, JAV finansų departamento svetainė.

Kodėl kubiečiai kovoja už Rusijos Federaciją?

Neseniai viena pirmaujančių televizijos ir radijo kompanijų pasaulyje CNN pranešė, kad pastaraisiais mėnesiais šimtai kubiečių tyliai paliko salą ir kovojo už Rusijos Federaciją kare su Ukraina.

Žmones pavilioja šešėlinių internetinių verbuotojų pažadai dėl didelių uždarbių ir Rusijos pilietybės gavimo.

Taip nutiko Santa Klaros miesto gyventojui. Jo mama pasakojo, kad liepą sūnus išvyko į Rusijos Federaciją ir netrukus atsidūrė karo prieš Ukrainą fronto linijoje.

„Mano sūnus uždirbdavo apie 2000 pesų per mėnesį (78 eurai) dirbdamas atsitiktinius darbus... Dabar už tai net kiaušinių dėžutės nenusipirksi. Jis tiesiog norėjo, kad mūsų gyvenimas būtų geresnis“, - prisipažino moteris.

Kartu ji pabrėžė bijanti Rusijos represijų ir prašė žurnalistų publikacijoje neminėti jokių tikrų pavardžių.

Kaip verbuojami „samdiniai“

Moters sūnus (vadinkime jį Migeliu), ieškantis darbo, atsakė į „Facebook“ įrašą apie kubiečių paieškas dirbti virėjais ir statybininkais Rusijos Federacijoje.

Po to per „WhatsApp“ su juo susisiekė dvi moterys.

Pasak vaikino mamos, viena iš moterų kalbėjo ispaniškai su rusišku akcentu, o kita moteris „akivaizdžiai buvo kubietė“.

Po savaitės Migelis pasirašė sutartį dėl karo suniokotos infrastruktūros remonto, o moterys jam atsiuntė lėktuvo bilietą iš Varadero į Maskvą (pirmą kelionę už salos ribų).

Vėliau vaikinas pasakojo, kad lėktuve matė dešimtis kitų įdarbintų jaunuolių (tarp jų ir du tolimus jo giminaičius).

Pirmieji įspūdžiai ir skaudi realybė

 

Po Migelio išvykimo iš pradžių atrodė, kad viskas gerai. Jis siuntė namo pinigų, kurių užteko tokiai „prabangai“ kaip mėsa ir kava.

Sūnus su mama pasidalijo ir savo svajonių „gėrybių“ nuotraukomis – jam pasisekė paragauti picos ir ledų.

„Jie jį penėjo skerdimui“, – vėliau prisipažino jauno kubiečio mama.

Ji sakė, kad kai kartą jie kalbėjosi per vaizdo skambutį, Migelis buvo nusiskutęs plaukus ir apsirengęs Rusijos karine uniforma. Jis pasakė, kad eina į frontą, bet paprašė artimųjų nesijaudinti. Vaikinas net sujungė motiną su savo vadu (taip pat kubiečiu), kuris pažadėjo pasirūpinti jos sūnumi.

Tačiau netrukus Migelis pasakė mamai, kad nori grįžti namo.

„Jis matė, ką galima pamatyti kare... Sakė, kad matė sužeistuosius. Kad į ligoninę paguldė be rankų ir kojų. Jis nebuvo įpratęs tai matyti“, – pasakojo moteris.

 

Ji pridūrė, kad Migelis skundėsi liga, kad išvengtų mūšio, tačiau jo Rusijos karininkai nepriėmė jo pasiteisinimų.

Paskutinį kartą, kai Migelis kalbėjosi su mama rugsėjį, jis sakė, kad Rusijos karininkai paėmė jo telefoną kaip bausmę ir kad jis turėjo papirkti vieną iš jų, kad galėtų jai paskambinti.

„Jis pasakė: „Mama, aš esu priešakinėse Ukrainos linijose". Jis ten, kur pavojinga... Jie yra tam, kad pridengtų Rusijos kariuomenę. Jie yra patrankų mėsa“, – apimta nevilties užbaigė moteris.

Valdžios reakcija

Šių metų rugsėjo pradžioje Kubos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad šalies valdžia dirba prie prekybos žmonėmis tinklo, kuris buvo kontroliuojamas iš Rusijos, „neutralizavimo ir likvidavimo“.

Organizacijos tikslas buvo įtraukti Kubos piliečius, gyvenančius tiek Rusijos Federacijoje, tiek Kuboje, į Rusijos ginkluotąsias pajėgas, kurios „dalyvauja karinėse operacijose“ Ukrainoje.

 

Užsienio reikalų ministerijos pranešime pabrėžta, kad „Kuba nėra karinio konflikto Ukrainoje dalis“. Pareigūnai pridūrė, kad imsis ryžtingų veiksmų prieš asmenis, susijusius su „bet kokia prekyba žmonėmis verbavimo ar samdinių tikslais“, kad Kubos piliečiai nenaudotų ginklų prieš jokią šalį.

Tuo pat metu Kubos ambasadorius Rusijos Federacijoje Julio Antonio Garmendia Peña sakė, kad Kuba neprieštarauja teisėtam jos piliečių dalyvavimui rusų pusėje kare prieš Ukrainą.

„Mes neturime nieko prieš kubiečius, kurie nori tiesiog pasirašyti sutartį ir legaliai dalyvauti su Rusijos kariuomene šioje „operacijoje“. Tačiau mes esame prieš nelegalumą ir operacijas, kurios neturi nieko bendra su teisine sritimi“, – pabrėžė diplomatas.

Jis pažymėjo, kad šioje konkrečioje situacijoje kalbama apie „sukčius ir banditus“, kurie „nori kištis pinigus į kišenę ir užsiimti nelegalia veikla“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(16)
(-10)

Komentarai ()