Ukrainietiškos ATACMS pirmą kartą pataiko į rusus. Skelbiami pirmieji kadrai (Video)  (1)

Naujas balistinis ginklas, kuris teoriškai gali pasiekti net Maskvą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodė pirmasis vaizdo įrašas, kaip Ukrainos kariškiai į antžeminius taikinius paleidžia modifikuotą raketą S-200. Iki šiol nebuvo tiksliai žinoma, ar Ukrainos ginkluotosios pajėgos turi tokias raketas, o daugelis ekspertų abejojo, ar Ukraina galėtų net perdirbti S-200.

Pirmą kartą publikuojama modifikuotos S-200 paleidimo Ukrainoje medžiaga. Atitinkamas vaizdo įrašas pasirodė internete, praneša obozrevatel.com.

Ukraina sovietų raketą S-200 pavertė nauju balistiniu ginklu, kuris teoriškai gali pasiekti net Maskvą. Okupantai karts nuo karto vis pasiskundžia, kad į juos skraido tokios raketos – Krymo tilto ir kitų objektų apšaudymas okupuotame pusiasalyje, atakos prieš Rostovo ir Kalugos sritis.

Rusijos gynybos ministerija atvirai pareiškė, kad smūgius atliko „Kyjivo režimas“ priešlėktuvinėmis raketomis S-200. Tačiau Kyjivas neprisiėmė atsakomybės už šias atakas.

Priešlėktuvinių raketų sistemos S-200 buvo sukurtos Sovietų Sąjungoje prieš 60 metų. Juos sukūrė Sankt Peterburgo kontravimo biuras „Almaz“.

Kompleksas sovietų kariuomenės buvo priimtas 1967 m., tačiau vėliau buvo ne kartą modernizuotas.

Visų pirma, jie bandė padidinti diapazoną. Galutinėje versijoje kompleksas sulaukė 300 km sunaikinimo nuotolio ir tuo metu tapo viena didžiausių oro gynybos sistemų pasaulyje.

Pagal sovietų inžinierių planą būtent S-200 kompleksai turėjo numušti amerikiečių strateginius bombonešius, gabenančius branduolinius ginklus. Kiti taikiniai – mažiau pastebimi ir mažai lakūs – buvo sunkiau numušami.

 

Todėl gana greitai ši oro gynybos sistema buvo pakeista modernesniais modeliais, įskaitant S-300 ir S-400.

S-200, nors ir turėjo gerą atstumą ir aukštį virš jūros lygio, buvo „moraliai pasenusi“. Pavyzdžiui, ji buvo dedamas ne ant sunkvežimio, o ant stacionarios platformos, kurią galėjo perkelti tik speciali platforma ant bėgių.

Kalbant apie priešlėktuvinę valdomą raketą 5V28, skirtą S-200, ji veikia su toksišku skystuoju kuru ir yra milžiniškų matmenų (apie 11 metrų ilgio ir 7–8 tonų svorio).

Tačiau ilgą laiką S-200 buvo Ukrainos oro gynybos skydo pagrindas. Ukrainos oro gynybos pajėgos turėjo 5, kai kuriais šaltiniais, 6 S-200 divizionus, apimančius visą šalies teritoriją. Kiekvienas divizionas paprastai turėjo vieną bateriją iš 6 paleidimo įrenginių.

Tačiau 2013 m. pabaigoje, vadovaujant bėgliui išdavikui Janukovyčiui, valdžia paskelbė apie šių oro gynybos sistemų pašalinimą iš tarnybos dėl jų „moralinio ir fizinio susidėvėjimo“. Paleidimo aikštelės buvo išmontuotos, o raketos išsiųstos saugoti. Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos išvakarėse Ukraina atsidūrė praktiškai be ilgo nuotolio oro gynybos sistemų.

 

2018 metais pirmasis gynybos ministro pavaduotojas Ivanas Rusnakas viešai pareiškė, kad Ukraina grąžina S-200 į tarnybą.

Ukraina turi nedideles tokių raketų atsargas – kelis šimtus, pasak buvusio Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininko pavaduotojo, atsargos generolo Romanenko. Tačiau daug S-200 atsargų turi Ukrainos sąjungininkai, ypač Bulgarija ir Čekija.

Taip pat žinoma, kad Ukraina turėjo S-200 modifikaciją, kurios smogimo nuotolis į oro taikinius buvo 250–300 km. Yra prielaida, kad antžeminių taikinių nuotolis gali būti 500–600 km.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(214)
(6)
(208)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: