„Neturės analogų pagal savo žiaurumą“. Monstrinė Izraelio operacija „Geležiniai kardai“  ()

Izraelio strategija yra sunaikinti Gazos Ruožo infrastruktūrą, tačiau apie tolesnį planą kol kas nekalbama.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Izraelis žada sunaikinti „Hamas“ per operaciją „Geležiniai kardai“. Tuo pat metu šalis dar nemato akivaizdžios karo pabaigos ir neturi aiškaus plano, kaip valdyti nusiaubtą Palestinos anklavą po pergalės mūšio lauke.

Tai teigia „Reuters“, cituodama aštuonis regiono ir Vakarų pareigūnus.

Operacija „Geležinieji kardai“

Karinė kampanija, kodiniu pavadinimu operacija „Geležiniai kardai“, bus „pranašesnė savo žiaurumu ir neturės lygiagretės su tuo, ką Izraelis vykdė praeityje Gazos Ruože“, sakė šaltinis.

Izraelis pakvietė rekordiškai daug 360 000 rezervistų ir nuolat bombarduoja anklavą nuo spalio 7 d. „Hamas“ atakos, per kurią žuvo apie 1 400 žmonių, daugiausia civilių.

Pasak trijų regiono pareigūnų, susipažinusių su JAV ir Artimųjų Rytų lyderių diskusijomis, Izraelio strategija yra sunaikinti Gazos infrastruktūrą, net ir didelių civilių aukų kaina, stumti anklavo žmones Egipto sienos link ir persekioti „Hamas“ susprogdinant jų požeminį labirintą.

Tuo pat metu arabų pareigūnai susirūpinę, kad Izraelis nepateikė aiškaus anklavo, kurį nuo 2006 metų valdo „Hamas“ ir kuriame gyvena 2,3 mln. žmonių, ateities plano.

„Izraelis neturi galutinio plano dėl Gazos. Jų strategija yra mesti tūkstančius bombų, sunaikinti viską, bet kas tada? Jie neturi strategijos kitai dienai“, - sakoma vieno regiono saugumo pareigūno pareiškime.

Izraelio invazija dar neprasidėjo, bet „Hamas“ teigia, kad per oro bombardavimą jau žuvo 3500 palestiniečių. Maždaug trečdalis žuvusiųjų buvo vaikai, daugiau nei per bet kurį ankstesnį konfliktą tarp „Hamas“ ir Izraelio.

Bideno vizitas į Izraelį

JAV prezidentas Joe Bidenas per savo vizitą Izraelyje paragino nedaryti klaidų, kurias padarė Jungtinės Valstijos po rugsėjo 11-osios teroro aktų.

 

„Didžioji dauguma palestiniečių nėra „Hamas“. „Hamas“ neatstovauja Palestinos žmonių“, - sakė jis.

Aaronas Davidas Milleris, Artimųjų Rytų ekspertas, sakė, kad Bidenas galėtų padėti priversti Izraelio lyderį Benjaminą Netanyahu pagalvoti apie tokius klausimus kaip „proporcingas jėgos panaudojimas ir ilgalaikiai planai Gazos Ruože“.

Izraelio pareigūnai, įskaitant B. Netanyahu, pareiškė, kad sunaikins „Hamas“, kuri atsakys už didžiausią aukų pareikalavusią kovotojų ataką per 75 metų Izraelio istoriją.

Kas toliau?..

Šaltiniai rodo, kad artėjantis Izraelio puolimas bus daug didesnis nei ankstesnės operacijos Gazoje, kurias Izraelio pareigūnai anksčiau vadino „žolės pjovimu“.

Tuo pačiu metu Vašingtone „mažiau optimizmo“ dėl Izraelio visiško „Hamas“ sunaikinimo.

 

Be to, JAV pareigūnai mano, kad mažai tikėtina, kad Izraelis norės išlaikyti ar vėl užimti kokią nors teritoriją Gazos Ruože.

Šaltinio teigimu, labiau tikėtina, kad Izraelis likviduotų arba sučiuptų kuo daugiau „Hamas“ narių, susprogdintų tunelius ir raketų gamybos įrenginius, o tada rastų būdą paskelbti pergalę ir palikti anklavą.

Vašingtonas siūlo atgaivinti 2007 metais Gazos Ruožo kontrolę praradusią Palestinos valdžią (PA), nors kyla rimtų abejonių, ar PA ar bet kuri kita valdžia sugebės valdyti pakrantės anklavą, jei iš jo bus išstumti „Hamas“ kovotojai.

Milleris apskritai išreiškė „gilų skepticizmą“ dėl šios galimybės.

„Galėčiau nupiešti paveikslą, kuris labiau atitiktų toli, toli esančią galaktiką, o ne Žemės planetą. Kaip JT, Palestinos valdžia, Saudo Arabija, JAV vadovaujami egiptiečiai,  Gazą iš kalėjimo po atviru dangumi paverčia į kažką daug geresnio“, – sakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()