„90%. Veiksime efektyviau.“ Zalužnas skelbia 2024 m. planą  ()

Zalužnas atsakė į žurnalistų klausimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vyriausiasis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas Kyjive surengė spaudos konferenciją žurnalistams, kurioje atsakė į klausimus apie demobilizaciją, Vakarų sąjungininkų pagalbą, koks bus karas kitais metais ir kt. Leidinys „RBC-Ukraine“ skelbia svarbiausius atsakymus.

Apie savo klaidą

Pasak Zalužno, 2024 m. karas turėtų skirtis nuo 2023 m.

„2024-ieji turi skirtis nuo 2023-ųjų, nes kitaip mes susidursime su tuo, apie ką rašiau straipsnyje. Radome problemų ir 90% sprendimų, kaip veikti efektyviau ir išlaikyti žmones. Mūsų partneriai su mumis sutiko. Pagrindinė mano klaida buvo ta, kad tikėjau, kad mūsų padarytų nuostolių skaičius bet ką sustabdys. Bet tai ne apie Rusijos Federaciją“, – pažymėjo vyriausiasis vadas.

Apie kitų metų Rusijos planus

„Žinoma, atsižvelgiame į tai, kas gali nutikti kitais metais. Ką matysime, kas bus, dabar nenoriu įgarsinti, nes nesinori dabar pabūti šiek tiek protingu, o tada galvoti, kaip pašalinti pasekmes.

Bet mes atidžiai stebime. Šiandien turime pakankamai žvalgybos agentūrų, kurios atlieka atitinkamą darbą. Mes netgi galime palyginti tam tikrus duomenis, palyginti mūsų partnerių ir mūsų žvalgybos agentūrų pateiktus duomenis. Ir mes darome viską, kad į tai adekvačiai reaguotume“, – sakė Zalužnas.

Apie Vakarų pagalbą Ukrainai

Vyriausiasis vadas įsitikinęs, kad Vakarų partneriai ir toliau padės Ukrainai.

„Esu įsitikinęs, kad Vakarų partneriai liks su mumis. Visi kiti poreikiai (vidiniai – Red.) yra svarstomi Gynybos ministerijoje, o kai kurie yra įgyvendinami. Nesu nusivylęs 2023 m. aprūpinimo lygiu“, – sakė jis.

Apie demobilizaciją ir rotaciją

Pasak Zalužno, Generalinis štabas susitarė su Gynybos ministerija demobilizuoti karius praėjus 36 mėnesiams nuo tarnybos pradžios. Tačiau, kaip pridūrė vyriausiasis vadas, demobilizacijos galimybė priklausys nuo kelių veiksnių.

Pirmas veiksnys yra tai, kad fronte neturėtų būti pablogėjimų. Antra, po 36 mėnesių bus kas pakeis šiuos žmones.

 

„Aiškiai suprantu, kad mūsų kariai fronte itin sunkiomis ir labai sunkiomis sąlygomis atlieka savo darbą, tik todėl mes dabar galime ramiai su jumis bendrauti. Žinoma, norėtųsi, kad į kariuomenę stojantys žmonės, o ypač jau tarnaujantys, aiškiai suprastų, kiek jiems reikės kovoti“, – sakė kariuomenės vadas.

Zalužnas taip pat pakomentavo galimybę kas pusmetį fronte atlikti rotaciją, kaip numatyta ministrų kabineto parlamentui pateiktame įstatyme dėl mobilizacijos pakeitimų. Vyriausiasis vadas sako, kad karo metu apie tokias normas konkrečiai kalbėti negalima.

„Situacija priklauso nuo priešo veiksmų. Negaliu nuspėti, ar tai bus 6 mėnesiai, 5 mėnesiai, 3 mėnesiai. Patikėkit manimi, situacija gali būti labai įvairi. Vėlgi, jei žmonės siūlo atlikti rotaciją po 6 mėnesių, jie turėtų suprasti, kad kariuomenės kovinę galią reikia padidinti maždaug dvigubai.

O jei situacija pasikeis? Ką reiks daryti, jei priešas atakuos iš neužpultų sričių? Ką tada daryti tokioje situacijoje?

 

Ir todėl žmonės turi pailsėti. Reikalauju iš vietinių vadų, kad jie padarytų viską, kas įmanoma ir neįmanoma, kad rotacija būtų vykdoma... daliniuose, kariniuose daliniuose.

Bet įstatymais tai tvirtinti... Patikėkite mano trisdešimties metų patirtimi Ukrainos ginkluotosiose pajėgose ir beveik 10 metų karo, kad tai vis tik, tarkime, apgaulė...  tai nerealu“, – paaiškino jis.

Brigadų paruošimas

Kaip sakė Zalužnas, šiandien Ukraina turi galimybę vienu metu apmokyti iki 10 brigadų. Jis taip pat sutiko su tuo, kad į frontą eitų tik apmokyti žmonės.

„Pritariu bet kokioms iniciatyvoms, kurios net padidina atsakomybę už neparuoštą į frontą einantį žmogų. Tai negali atsitikti. Turime puikią galimybę panaudoti tiek savo, tiek partnerių pajėgumus – jie skiria didelį dėmesį mūsų karių mokymui“, – pridūrė kariuomenės vadas.

Apie šauktinius

Zalužnas palaikė šauktinių, kurie nebuvo demobilizuoti dėl karo padėties, atleidimą.

 

„Vasarą nebuvome pasiruošę paleisti šauktinių. Bet lapkričio pabaigoje tai jau buvo mūsų pasiūlymas – kreipėmės į Gynybos ministeriją, kad iš karo tarnybos šauktiniai būtų atleisti. Mūsų pozicija aiški - atleisti juos, kad jie galėtų išvykti atostogų. O tada pasielgtų pagal galiojančius teisės aktus“, – sakė jis.

Mobilizacija bus laipsniška

Zalužnas pažymėjo, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų poreikis naujiems kariams nereiškia, kad visi bus mobilizuoti iš karto. Anot jo, šis procesas vyks palaipsniui.

„Pirma, aš jokiu būdu neįvardijau skaičiaus 500 ar 400 (tūkstančių). Aš įvardijau bendrą poreikį. Jau sakiau, kad šis poreikis skirstomas į tam tikrus laikotarpius. Tai yra, kažkas bus mobilizuotas sausio mėnesį, o kažkas net gruodį (kitais metais – Red.). 2023 m. tai vyko pagal tą patį modelį, nieko ypatingo. Tokiu būdu tai darysime ir 2024 metais“, – aiškino kariuomenės vadas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(55)
(1)
(54)

Komentarai ()

Susijusios žymos: