Cheopso piramidėje aptikti hieroglifai, kurių niekas nematė 4 500 metų (Video)  (13)

D. Britanijoje pagamintas robotas, tiriantis vieną iš Karalienės kambario Cheopso piramidėje esančių ventiliacijos angų, už kelią pastojusių kalkakmenio durelių aptiko piramidės statytojų paliktus hieroglifus, pranešė „Dailymail.co.uk".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Cheopso piramidėje esančiose dviejose patalpose, pavadintose Karaliaus ir Karalienės kambariais, yra po dvi sienose į viršų kylančias, manoma, ventiliacijos šachtas. Karaliaus kambaryje esantys siauri, 20x20 cm dydžio tuneliai baigiasi piramidės išorėje, tačiau Karalienės kambario ortakiuose už maždaug 63 metrų nuo angokraščių kelią pastoja kalkakmenio durelės. Jas pirmą kartą 1993 m. aptiko ortakius tyręs vokiečių inžinieriaus Rudolfo Gantenbrinko robotas.

Kelią siaura šachta į viršų kopiančiam robotui pastojo kalkakmenio luitas su varinėmis „rankenėlėmis“. 2002 m. kitas robotas prasigręžė pro kalkakmenio sienelę ir nufilmavo vidinę ertmės dalį.

Dabar Lydso universitete inžinieriaus Robo Richardsono pagamintas robotas pakartojo ankstesnius bandymus apžiūrėti „slaptavietę“ piramidės sienoje. Kadangi jame buvo įrengta ant lankstaus pagrindo pritvirtinta vaizdo kamera, robotui pavyko kruopščiai apžiūrėti visas mįslingos ertmės sieneles.

Gautose nuotraukose matyti raudonais dažais parašyti hieroglifai ar kažkokie ženklai. Egiptologai mano, kad jų iššifravimas atskleistų šių siaurų tunelių paskirties paslaptį ir atsakytų į klausimą, kam piramidžių statytojai jose įrengė „ventiliacijos šachtas“ ir kai kurias iš jų perskyrė kalkakmenio durelėmis su keistomis „rankenelėmis“.

Kai kurių mokslininkų manymu, šie ženklai gali reikšti, kad toliau piramidėje gali būti slapta patalpa, kurios niekas nematė nuo pat piramidės pastatymo prieš beveik 4500 metų, sakoma pranešime.

Šioje ištraukoje iš Vokietijoje sukurto dokumentinio filmo apie inžinieriaus R. Gantenbrinko roboto tyrimus galima pamatyti paslaptingas dureles Cheopso piramidės ortakyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (13)