Prie Žemės aptiktas Trojos asteroidas (Video)  (3)

Astronomai patvirtino, kad maždaug 300 metrų skersmens asteroidas 2010 TK7 yra pirmasis netoli Žemės skriejantis Trojos asteroidas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trojos asteroidų, arba trojėnų, grupei priklausantys dangaus kūnai skrieja apie planetas jų orbitose, viename iš stabilių Lagranžo taškų. Matematiškai galimi 5 Lagranžo taškai, tačiau stabilūs tėra tik du iš jų: L4 ir L5. Lagranžo taškuose dviejų kosminių kūnų, pavyzdžiui, Saulės ir Žemės, gravitacijos jėgos kompensuojasi, tad šioje erdvės srityje esančio objekto padėtis jų atžvilgiu nesikeičia.

Trojos asteroidų iki šiol buvo aptikta Jupiterio, Marso, Neptūno, Saturno palydovų orbitose. Mokslininkai seniai įtarė, kad trojėnų esama ir Saulės bei Žemės orbitose, tačiau iki šiol jų paieška buvo nesėkminga, nes stebėjimams iš Žemės trukdė Saulės šviesa, skelbia „Space.com“.

Tačiau 2009 m. NASA paleistas WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) palydovas leido atnaujinti paieškas, kurias vainikavo sėkmė: 2010 m. WISE teleskopu buvo aptiktas pirmasis kandidatas į Žemės Trojėnus, pavadintas asteroidu 2010 TK7. Jis buvo pastebėtas Žemės – Saulės poros ketvirtajame Lagranžo taške (L-4).

WISE teleskopas nuo 2010 m. sausio iki 2011 m. vasario skenavo visą dangaus skliautą infraraudonųjų spindulių diapazone. Analizuodami gautus duomenis mokslininkai nustatė du galimus kandidatus į Žemės trojėnus. Dabar vieno iš jų, asteroido 2010 TK7, egzistavimas po papildomų tyrimų buvo oficialiai patvirtintas, sakoma pranešime.

2010 TK7 skrieja Žemės orbitos kelyje priešais mūsų planetą maždaug 80 milijonų kilometrų atstumu. Jo orbita yra neįprastai ilga, vertikalių kilpų formos. Šis maždaug 300 metrų skersmens Trojėnas visą laiką skrieja priešais Žemę jos kelyje aplink Saulę. Kanados astronomai apskaičiavo jo orbitos pokyčius, siekdami nustatyti, kokia ji bus per artimiausius 10 000 metų. Paaiškėjo, kad 2010 TK7 nepriartės prie Žemės arčiau nei 20 mln. kilometrų atstumu, o tai daugiau nei 50 kartų didesnis atstumas už nuotolį nuo Žemės iki Mėnulio.

Mokslininkai mano, kad ateityje šis Trojos asteroidas gali praversti kaip Žemėje retų medžiagų šaltinis, juolab kad jį pasiekti yra lengviau, nei Mėnulį, sakoma pranešime.

Šiame vaizdo siužete – asteroido 2010 TK7 orbitos vizualizacija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)