Kvantinės dujos leidžiasi žemiau absoliutaus nulio

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Mindzaugas 2013-01-05 11:56
Gerai as nusisneku, o jus mane taisot. Ok? Temperatura yra molekuliu kinetine energija, ju susidurimo energija yra temperaturos lygis. Jau absoliutus nulis reiskia susidurimo energija lygi nuliuj (labai teorinis reikalas). Neigiama temperatura atsirastu tik susidurus molekulem kurios negali susidurti ( dalelems kurios tolsta viena nuo kitos). Ka jie padare pakeite atomu krypties vektoriu ir kas ivyko tie patys susidurimai su ta pacia teigiama temperatura. Kazkoks filosifinis straipnis. Vercia pamastyt, bet gale pamatai, kad fizikos desniu nesulauze ir realiai nieko nenuveike.
punktyras 2013-01-05 13:27
Titano 2013-01-05 16:52
Ir vis tik, jei atsirastų norintis kitais žodžiais paaiškint kaip jie tai padarė, labai laukiu.
Mindzaugas 2013-01-05 20:37
Nu sakau straipsnis filosofinis tokie issireiskimai 'jei apverstume grafika' mokslisku jo nepadaro ir nieko nepaaiskina... Dispersija medziagose buna i abi puses, yra daugiau ir maziau energijos turinciu daleliu ir ju po lygiai. Kiek supratau tas fizikas kalbejo apie busena temperaturoj artimoj absoliuciam nuliuj kur daleles nebegali buti zemesnes energijos todel yra tik kelios aukstesnes. Toliau jau nebepagaunu, kodel jei dauguma daleliu butu aukstesnes energijos likusios pasidaro neigiamos. Tai yra uzdara sistema ir jos energija nekinta, net tas mazesnes energijos moekules pamatavus kaip atskirara termodinamine sistema ju energija bus teigiama. Pasiekti kazka zemiau nulio Kelvinu, tas pats kaip sukurti antigravitacija. Ir senas geras antrasis termodinamikos desnis paneigia neigiamu kelvinu sukurimo galimybe, nes tokiose sistemose siluma keliautu is saltesnio i salta. Ir cia ne desniu lauzymas butu? Turbut cia zurnalistai viska perdaug ispute...
kionig 2013-01-05 23:18
Taip taip, išpūtė tam, kad mažiau žinodamas, ramiau gyventum.
Shinigami 2013-01-06 11:33
Čia gali būti daug priežasčių kodėl straipsnis ne aiškus. 1) Fizikas negalėjo paaiškinti visko moksliniais terminais, nes tada butu ji tik jo kolegos suprate ir naudos iš straipsnio butu 0. Todėl paaiškino paprastais buitiniais terminais. Bet dėl to ne visai tiksliai. 2) Žurnalistas nėra fizikos daktaras tad nesugebėjo fiziko paaiškinimo tiksliai aprašyti. 3) Čia vertimas iš anglų kalbos, o kas vertė nėra anglų kalbos mokytojas. Tad parinko prastus Lietuviškus terminus. 4) Tavo fizikos žinios yra per menkos, kad suprastum kvantines medžiagos savybes ir elgsena. O kas svarbiausiai, jei tu kažko nesupranti - tai nereiškia kad niekas to ir nesupras. Čia tas pats kas pirmokas sakytu jog tikimybių teorija yra nesąmonė, nes jis jos nesupranta. Aš taip pat nesu fizikas ir nesuprantu dėsnių kurie šiame straipsnyje aprašyti. Bet ne matau priežasčių rėkti, kad straipsnis yra nesąmonė. Tik todėl jog aš nesuprantu.
Dvigubas nulis 2013-01-06 11:47
Straipsnis, atrodo, lyg ir neblogai išverstas. . Nors abejoju, ar galima suprasti straipsnį žemesnio nei 3 fizikos kurso studentui.
- 2013-01-06 19:22
Trumpas komentaras, greitai akimis permetus straipsnį: P, tikimybė rasti energijos E dalelę esant temperatūroje T yra proporcinga 1/e^(E/kT), ir mažėjant T, bei T>0, tikimybė ( E= const ) mažėja eksponentiškai. Esant neigiamai T, kai T<0, ši tikimybė imtų didėti eksponentiškai. Vat jie ir realizavo tai.
bahuriux 2013-01-06 22:29
Nesupratau straipsnio truputi, bet tavo komentaro tai visiskai nesupratau.
Tommis 2013-01-07 04:34
lietuvišką vertimą skaičiau keletą kartų, bet nesupratau nieko... Ačiū Dvigubam nuliui, angliškoji versija (tikrai ne originalas, nes ten palyginimų su apverstom piramidėm nėra) rūką truputį prasklaidė Trumpai: šildant entropija didėja, ir (teoriškai) skalės viršus sutampa su didžiausia entropija. Paprastai kalbant: turim kalną ir daug alpinistų; kol alpinistai nevalgę, jie neturi energijos kopti į kalną, todėl yra „šalti“ ir būriuojasi kalno papėdėj (skalės apačia, arba ~0K). Kai jiems atveža karštų cepelinų su spirgučių padažu (suteikiama energija; „šildoma“), pirmieji pavalgę puola kopti į kalną, entropija didėja (nes bardakas ant kalno didėja ), ir skalės viršus (didžiausia entropija) pasiekiamas tada, kai alpinistai „išsibarstę“ labiausiai, t.y. nutolę vieni nuo kitų maždaug vienodais atstumais visame kalno ilgyje. Šitoje vietoje turim aukščiausią temperatūrą, nes entropija yra didžiausia. Tačiau kas atsitinka, jei ir aukščiausios entropijos taške alpinistai nenustoja valgyt? Ogi vis daugiau jų artėja prie kalno viršūnės, atstumai tarp jų (taigi, ir entropija) ima mažėti, ir entropijos vėl nebelieka, kai visi pasiekia kalno viršūnę. Ką daro temperatūra, jei entropija mažėja?- krinta, ir krinta iki „absoliutaus neigiamo nulio“, kuris reiškia, kad visi alpinistai sėdi kalno viršūnėj, o papėdėj neliko nieko. Kad būtų moksliškiau, vietoj alpinistų „Schneideris su kolegomis“ gainiojo atomus, vietoj šiltų cepelinų naudodami vaakumą ir lazerius Tikiuosi, kad paprastiems mirtingiesiems (tokiems, kaip aš) bus aiškiau, o moksliukai paklauskit dėstytojų, kas ten kur ir ką čirškino