Metas suvokti, kad laikas realus

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

MANTASM 2013-04-30 09:24
Kas yra praeitis? Bėgantis laikas neša ir ateitį ir praeities įvykius. Bėgančiomis bangomis į priekį galima nukeliauti ir į praeitį nes jose yra visa praeities informacija. Galime stebėti įvykį bent kuriuo praeities momentu ir galima atsekti praeitį kaip atsukant filmuotą medžiagą atgal, bet galime iš tos filmuotos medžiagos pasakyti kas bus ateityje jei filmuota medžiagą rodysime laikui slenkant į priekį. Vienam stebėtojui gali būti praeitis kitam ateitis tuo pačiu momentu, tai tiesiok priklauso nuo atskaitos taško.
Staska 2013-04-30 09:25
Nieko naujo iš L. Smolin, jis yra žinomiausias iš tų kelių fizikų, kurie laikosi teorijos priešingos Enšteino block universe požiūriui. Vis tik Rietdijk–Putnam argumentas, kad dabar momentas kiekvienam judančiam vienas kito atžvilgiu objektui yra skirtingas, jo teorijai sukelia didelių sunkumų ir yra vienas pagrindinių ,,block universe" požiūrio ramsčių.
faktas 2013-04-30 10:23
Man atrodo, kad laikas neegzistuoja. Tik problema, kad neįmanoma logiškai mąstyti, kadangi per sunku atsisakyti biologinio laiko suvokimo - buvusių įvykių atminties ir būsimų įvykių prognozių.
Nukainotas 2013-04-30 10:39
Laikas dar ir kaip egzistuoja, juk įrodyta testais, kad skirtingame aukštyje nuo žemės laiko greitis skiriasi, net buvo čia straipsnis, kad 1 metro aukščio skirtume pavyko išmatuot laiko skirtumus. Taip pat laikas sulėtėja greitai judantiems objektams.
Uogienius 2013-04-30 11:08
Daleles/energiją veikia gravitacija, objektui judant šviesos greičiu vėl gi dalelės/energija juda kitokiu greičiu nes jas tai veikia. Laiką sudaro sudaro dalelių/energijos judėjimas Aš taip paprastai viską įsivaizduoju.
AlvydasR 2013-04-30 12:42
Niekaip nesuprantu, atrodo protingi žmonės turėtu būt, o taip nusišneka... procesų vyksmo greitį vadinti laiku gali tik su mokslu nieko bendro neturintys žmonės. Dar kartą pamąstyk. Sulėtėja procesai, o ne laikas.
faktas 2013-04-30 13:06
Iš kur žinai, kad keičiasi laikas? Gal laikas yra viso labo kažkokių kitų dydžių funkcija. Jei palydovų laikas sulėtėtų, tai kaip mes juos iš kito laiko galėtume susigrąžinti į Žemę?
Staska 2013-04-30 13:49
Pagal reliatyvumo teorija, nieko iš niekur sugrąžinti nereikia nes objektas egzistuoja ervėlaikio ,,gabale" nuo jo atsiradimo iki suirimo (tam tikra prasme amžinai, nepriklausomai nuo laiko).
demukazz 2013-04-30 14:27
"Derlinga žėmė" diskusijoms ši tema. Kiek mano logiškos mintys tesiekia, tai į laiką galiu geriausiu aveju pasižiūrėti taip kaip jis į mane - kaip stebėtojas į stebėtoją. O toliau ką nors mastyti gali privesti ir iki beprotybės.
qriuqriu 2013-04-30 18:13
ner to laiko ir taskas, ka vadinam laiku tai procesu judejimo israiska sistemose..toliau mano protelis netraukia, del to ir straipsnio visiskai nesupratau, jei kuris protingesnis paaiskintu straipsnio esme kad ir 5 metu vaikas suprastu butu labai malonu, aciu :)
reality 2013-04-30 19:29
laiko nera. yra tik ivykiai. TAI kas buvo praeityje, TO jau nebera. ir TO kas bus, dar nera. yra tik amzinai tebesitesianti dabartis. jei tu galvoji apie vadinama praeiti (buvusius ivykius), betkokiu atveju tai vyksta DABAR..
kiesza 2013-04-30 22:51
Laikas turi egzistuot, gal tik jo apibrėžimas šiai dienai dar per menkas. Mokykloje pamenu mokino, kad kur tik egzistuoja erdvė, neišvengiamai esama ir laiko. Laikas turėtų būti greitesnis už šviesą. Ir jis turėtų sudaryti didelę dalį visatos masės. O blogiausia, kad jo dalelės tokios mažos, kad net laikomos bangomis. Tad kažin kaip seksis jį užčiuopti. O tos dalelės elgiasi kaip ir visos dalelės juda sąveikaujamos polių. Tik tas judėjimas vienos krypties
MiSiPe 2013-04-30 22:53
Pasidomėk "kopėčių" paradoksu:http://en.wikipedia.org/wiki/Ladder_paradox Sąvoka DABAR tampanebe tokia aiški nemanau kad kuris nors trijų sakinių ilgio komentaru sugebės nuneigti šią, tikiu, ne vieną vakarą vystytą hipotezę. Man asmeniškai ši idėja visia žavi pasirodė. Aišku kyla daug neišsprendžiamų problemų, bet galbūt neblogai kad į "visko teoriją" bandoma žiūrėti ir iš kitų perspektyvų.
faktas 2013-04-30 23:24
Šitos iliustracijos niekada nesuprasdavau ir turbūt suprasiu tik kai susirasiu kokią daržinę, kopėčias ir išbandysiu praktiškai.
punktyras 2013-05-01 00:00
Penkiamečiams juk net specialiosios reliatyvumo teorijos neaiškina. Tai apie laiką nė užsiminti neverta. Neatima pažinimo džiaugsmo, kaip sakoma Jam tikrai pakanka žinoti, kad laikas yra tai, ką matuoja laikrodis.
Tommis 2013-05-01 00:20
reliatyvumo teorija įrodinėti laiką yra tas pats, kas biblija įrodinėti dievo egzistavimą. Ar ne?
tomokoja 2013-05-01 01:22
taigi gudruoli, kokiu greiciu juda laikas? s/s
fotonas 2013-05-01 14:00
Labai jau paprastai bandoma kai kuriuose komentaruose paaiškinti laiką, jo savybes. Teiginys "laiko greitis yra didesnis nei šviesos" - klaidingas, nes laikas, jei ir turėtų "greitį", tai nemanau, jog jis būtų baigtinis, todėl ir greičiu tuo negalima būtų pavadinti, lygiai tas pats, kas ir su begaline mase, skriejant šviesos greičiu. Bent jau dabartiniai modeliai neleidžia pagalvoti apie tokius dalykus, kaip šviesos greičio viršijimas. Apskritai, net ir gražusis Standartinis modelis nėra universalus ir viską iki galo aprašantis, tad tiek su reliatyvumu, tiek ir su kvantinėm teorijom dar reikės dirbti ir jas tobulinti, nes jei ir turime viską, ko reikia, tai nesugebame viso ko apjungti į vieną paprastą modelį, kuris viską paaiškintų. Taigi, norėjau priminti, jog laiką ne bet kas kitas mums pristūmė, bet mes patys, todėl dabar ir nesugebame apibrėžti dalyko, kuris iš tiesų neegzistuoja. Yra procesai, kurių kryptį nurodo gamta ir tai yra pagrindinis įrankis, padėjęs mums pradėti skaičiuoti laiką. Nemenka tikimybė, jog dar kai ką gamta rodo mums kasdien, bet mes to neužčiuopiame, bet laikui bėgant, galbūt ir suprasime, kaip galima būtų pamatyti puoduką, kuris, užuot sudužęs, efektingai "susiklijuoja". Labai gaila, jog gyvenu dabar, o ne vėliau - didžiausi moksliniai atradimai ir laimėjimai vis dar laukia ateityje!
Erodas 2013-05-01 16:38
+++ labai puikiai pasakyta pritariu fotonui, laika zmogus pats susikure kad galetu sugraduoti paros ir metu ciklus, susigalvojo sekundes, minutes, valandas, metus. daug skaiciavimu atliekama pagal tai kas nutinka per sekunde ir t.t. turime sukure savo skaiciavimo sistema, kuria galbut ir nederetu, butu netikslinga atlikti tam tikrus skaiciavimus ieskant atsakymu i viena ar kita klausima apie musu visata. mano nuomone yra 2 variantai, arba laiku galime vadinti visa visatos varomaja jega kurios deka viskas vyksta, priklausant nuo aplinkos vienur tam tikri procesai vyksta leciau kitur greiciau taciau viskas vyksta vienu laiku. kitas variantas kiek paprastesnis, nes gali buti kad laikas isvis neegzistuoja
_alvydas_ 2013-05-01 18:50
Gali pasirodyti, kad laiko net nėr kuom vienareikšmiškai išmatuoti. Jei vistik pasirodys, kad fotoninis laikrodis eina kitaip nei atominis? Kuriuo laikrodžiu tada matuosi c