Sovietų kolonializmas Baltijos valstybėse: pastabos apie moderniojo kolonializmo prigimtį

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

arėjas 2013-08-09 13:44
Šių dienų realybė, tik žodį "sovietinis" reiktų pakeisti į "jievrosajūzinis", Maskva - Briuselis, internacionalizmas - "europinė tapatybė", buržuazinis nacionalizmas - tiesiog nacionalizmas...
DJ_LFS 2013-08-09 13:54
nelygink nesulyginamų dalykų
vvv2 2013-08-09 14:20
Kyborg 2013-08-09 20:26
Neisizeisk, bet ar pati straipsni skaitei? Ar cia Delfio stiliaus komentaras "perskaiciau straipsnio antraste, pirmus du sakinius ir komentuoju"? Gal galetum pateikt faktu kokiu budu bandoma asimiliuot lietuviu tauta? Ir su kuo asimiliuot? Atksleisk paslapti, kur gi cia taip i Lietuva masiskai vezami vokieciai, prancuzai, anglai ar kitu ES nariu pilieciai? Kur ES tremia lietuvius? Kuri uzsienio kalba yra privaloma? Kuriai Lietuvos imonei yra nurodyta kokia produkcija ji turi gamint ir kokia produkcijos dali isvezt i ES?
Anonymous 2013-08-09 22:30
Įdomi paralelė tarp tarybų ir dabarties: dabartinės emigracijos mastai tautai daro nemažą žalą, nemažesnę, nei tarybinis nutautinimas. Mentalitetas priverstinai tolerastinamas, priešingai manantys tarybiniu būdu užgožiami. Verslas ruošiasi masiniam kitataučių įvežimui, ekonomika gana stipriai įtakojama politikos. Galima atrasti bendrumo net tarp šių priešingų santvarkų... jeigu tik pažiūrėti abstrakčiau. Štai apie kurį laikmetį galima pasakyti: valdžios žmonės naudojasi padėtimi, savo gerovę kuria paprastų žmonių sąskaita? O kuriam laikmečiui tinka: kitaip kalbantys žiniasklaidos išjuokiami kaip klounai, visi žurnalistai iš esmės kalba taip, kaip to reikia darbdaviui? O kurio laikmečio skelbiamos idėjos sutapo su vykdoma politika?
rimasD 2013-08-09 22:37
Sovietų sąjungoje nebuvo dabartinių žmogaus teisių, todėl žmonės "skaitėsi" lygūs, jei mokėjo rusų kalbą. Amerikoje irgi reikėjo mokėti anglų kalbą, jei nenorėjai visą gyvenimą praleisti kur nors Čainataune, ar rezervacijoje. Atsimenu, kad atvykėliai iš Rusijos net nesivargindavo mokytis Lietuviškai, nes visi lietuviai mokėjo rusiškai. 40 metų pragyvendavo, bet sakydavo, kad lietuviškai supranta, tik negali kalbėti. Jei kompanijoje būdavo 1 rusas, kompanija kalbėdavo rusiškai. Europos Sąjungoje galima kalbėti visomis ES kalbomis, bet anglų kalba yra visiems suprantama.
Anonymous 2013-08-10 08:07
Na, brėžiam liniją, lyginam kalbas: tarybiniai mokiniai rašė lietuviškai taisyklingiau. Ir nebuvo kalbos dėl taisyklių paprastinimo. Turbūt veikė gynimo efektas - gimtoji kalba puolama, reikia ginti. O dabar lietuvių kalbos nieks nepuola, bet niekam ji ir netinka - nei airijose, nei norgėse...
Eidumukas 2013-08-10 09:22
"Vartyk" kaip nori, bet lietuvių kalbos padėtis dabar yra geriausia. Visada buvo beraščių, tik jiems dabar daugiau vietos reikštis.
EdvasP 2013-08-10 11:03
Tarybiniai mokiniai rašė taisyklingiau, bet tarybiniais laikasi apskritai daug daugiau buvo beraščių. O ir dabar, vaikui reikia ne tik lietuvių kalbą mokytis, o daugybę dalykų, kurių net nebuvo tarybiniais laikais. Todėl laiko skyrimas tiek pamokų metu vienam dalykui, tiek namuose visai kitaip planuojamas.
Liootas 2013-08-10 12:32
Kai sovietai mus norėjo nutautinti, sunaikinti kalbą - jiems tai nepavyko, nes mes puikiai atsilaikėm, išsaugojom savo tautiškumą ir kalbą. O kai Vakarams mes visiškai nerūpime, mes imame ir nutautėjame - norime būti kuo labiau panašūs į Vakarus, pamirštame apie savo tautos ir kalbos unikalumą. Štai toks išeina paradoksas: kai norėjo sunaikinti mūsų tautą - išlikome, kai kitiems nė kiek nerūpime - nykstame.
EdvasP 2013-08-10 13:26
Nei mes tada kažkam rūpėjom, nei dabar kažkam rūpime. Skirtingos sąlygos. Duok sovietiniais laikais žmogui lasivę, atviras duris į vakarus, tai kiek žmonių būtų išsilakstę. Tai buvo neišvengiama. Tokia tauta esame. Nekeičiam savo veido iš esmės. Nekuriam valstybės, kurioje būtų gera gyventi, tiesiog skundžiamės, darom tai ką liepia, vėl skundžiamės. Tada važiuojam į vakarus, ten sunkiai dirbam, ir skundžiamės kaip Lietuvoj buvo blogai. O tie kurie nevažiuoja - lieka, ir vistiek skundžiasi. Atvirai pasakius, kartais suprantama, kartais per daug. Bet problema ne vakaruose ir ne sovietuose, o mumyse.
Ar_as? 2013-08-10 16:26
Logika geležinė: Lietuviai prie sovietų buvo atsidūrę Sibire. Lietuviai Europos sąjungos laikais atsiduria Airijoj, Anglijoj ir kt. Išvada: ir tada ir dabar žmonės keičia gyvenamą vietą, vadinasi santvarkos ir gyvenimas yra vienodai blogi. Pagal tokią tamstos logiką išeina: Šokoladas rudas. Šūdas rudas. Išvada: abu vienodai skanūs. Ką galima pasakyti apie tokias teorijas? O gi tik palinkėti: Skanaus! P.s. Netikiu, kad tokie komentatoriai yra patys regėję tarybinį rojų ir jo lygybę, todėl galima daryti išvadą, kad tokius išminties perlus žarsto prisiklausę bambalį ir jaunystės prisiminimus apsikabinusių tėvelių/mamyčių/senelių/tetulių/dėdžių kalbų.
Fikcija 2013-08-10 19:36
Ka cia cia jus pilstot is tuscio i kiaura, rusai nese mums sviesu rytoju,o ES nesa laisve visokiems gejams(ale jie nelaisvi).Jei 80% nepritaria visokieks viesiems geju isisokimams,kodel tada aklai idiegemos visos ES direktyvos susijusios su seksualinem mazumom ir ju "laisvem".Nafig tokia demokratija kur mazuma sokdina dauguma?
Anonymous 2013-08-10 20:13
Pabraižom dar paralelių? Tarybų laikų internacionalizmo diegimas, kuriam nebuvo galima viešai prieštarauti ir dabartinis tolerancijos brukimas, kai bet kokia prieštara apšaukiama homofobija? Tarybinė kaimo žlugdymo politika ir ES pinigai uždarantiems ūkius, parduodant laivus...
migla 2013-08-11 03:17
kiek suprantu lietuvoje nera vienalyciu santuoku, partnerysciu. kurgi mus ta ES sokdina? jeigu tu kalbi apie susirinkimo teise, ja turi ir gejai. tai ne ES kaltinti reikia, o lietuvos konstitucija.
Fikcija 2013-08-11 10:15
LT konstitucija kaip prostitute kaip nori taip ja ir traktuoja teisejai.
Eidumukas 2013-08-11 10:33
Aiškina pritaikydami prie šiandienos realijų. Kitaip gautųsi tas pats, kas su Koranu-gyvenimas sau, Konstitucija sau.
Liootas 2013-08-11 10:51
Nejuokink svieto, vaikeli. Gerai, grįžk pas sovietus, kur dauguma (rusai) šokdino tautines mažumas, į sibirus vežė - įdomu, kaip tau patiks šalti kur nors prie Arkties vandenyno. Tad nekalbėk niekų, Uspaskicho meiluti.
Fikcija 2013-08-11 13:09
Pirmiause pats vaikeli jei skaitydamas apie "sviesu rytoju" nesupratai ironijos tai belieka tave uzjausti.Pagyvenau ir toj ir toj "sajungoj" tai ,kad abi svelniai tarent neblizga.Dabar daugiau galimybiu , bet ir daugiau anarchijos. Elementarus pavizdys ,kad mes esam tik jaunesnis brolis jiems ismokos musu ukininkams. Gal pasidometum kiek gauna kokie prancuzu ukininkai ju ir musu?ES ne JAV cia palaidas tabunas kiekvinas nori atsiriekti didesni lovio gabala,net energetiniu resursu nesugeba is rusu pirkti vieninga kaina,mazdaug kaip kas prasisuko taip tas ir gavo,o po to dar siulo visokius nevykelius graikus gelbet kartu susimetus.
Ar_as? 2013-08-11 17:22
O gal pasidomėtum, kiek gauna išmokų Baltarusijos, Rusijos, ir kitų į šviesų rytojų skubančių šalių ūkininkai? Gal dar pasidomėtum, koks yra skirtumas tarp Lietuvos, Latvijos ir kitų naujų narių mokamo įnašo ir gaunamo finansavimo iš ES? Ir koks tas skirtumas Prancūzijoje, Vokietijoje? (pasufleruosiu - mes mokame mažiau nei gauname, jie atvirkščiai). O gal tamsta įsivaizduoja, kad į ES biudžetą prilyja ir blogi Vokiečiai mums neduoda?