Kiek planetų yra Saulės sistemoje?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Gediminas Jurgaitis 2015-12-21 21:22
aciu Laiqualasse, kaip visada puikus straipsnis!
svetys 2015-12-22 09:33
Įdomu, o kaip tada vadinami tie Saulės planetų atitikmenys prie kitų Saulės atitikmenų (prie kitų žvaigždžių)? Nes pagal šio apibrėžimo logiką planetas gali turėti vienintelė Saulė. Ar čia laigu... savo fantazijų privėlė apibrėžime, ar...
Dragoon 2015-12-22 10:15
Paprasta - egzoplaneta.
svetys 2015-12-22 11:42
kitų dangaus kūnų apibrėžimų reikia pridėti egzo priedėlį
punktyras 2015-12-22 11:54
O nekliūna, kad kalboje yra žodeliai „čia“ ir „ten“, „šie“ ir „kiti“, „imigracija“ ir „emigracija“?
svetys 2015-12-22 15:54
suformuluoti mokslinį ((egzo) planetos) apibrėžimą (kuris gal ir ilgėliau gyvuliuos internetuose, nei pirmos dvi pozicijos) yra dar kita. Nors, jei gyvenate „copypaste” rėžimu tada jums tai gal bus nesuprantama nei atsakomybės, nei darbo imlumo prasme... Nors reiktų žiūrėti labiau pirminį šaltinį ir tada bus aiškiau matyti, kiek laigu... prifantazavo, o kiek ne. Nenorėčiau tikėti, jog Tarptautinės astronomų sąjungos konsiliumas galėtų įvelti į apibrėžimus tokius blėnis kaip galimybę pasamprotauti apie „aštuonių planetų Visatą“.
geziokas 2015-12-23 08:59
būtent tą apibrėžimas ir sako. Kitos žvaigždės turi egzoplanetas. Ir čia tik moksliniai terminai, buityje gali vadinti tai kaip nori ir visi supras apie ką kalba.
geziokas 2015-12-23 09:06
Pats žodis "Planeta" yra ne mokslinis ir ne visai tikslus pavadinimas. Senovės Graikijoje jo reikšmė buvo "Klajojanti žvaigždė". Planeta visai nei klajoja (nors yra išimčių), nei yra žvaigždė (nors kai kurioms (egzo)planetoms nedaug tetruko iki virtimo žvaigždėmis).
Dragoon 2015-12-23 10:54
Wikipedia nėra pats geriausias informacijos šaltinis, Jei nepavyksta rasti pirminių šaltinių, t.y. mokslinių publikacijų (recenzuojamuose žurnaluose), geriau remtis oficialios organizacijos pateikiama informacija, pvz.: Kuris, mano žiniomis, dar nėra oficialiai patvirtintas ir galutinis. Tad, konkretaus, unifikuoto apibrėžimo dar nėra. Tačiau visi ir taip, manau, žinome, apie ką yra kalba. Kažkaip mums dirbant nereikia tikslių konkrečių apibrėžimų, kas yra kas - ir taip aišku*. Tai ypač aktualu, turint omeny, kad planetų populiacija yra itin diversifikuota - smarkiai skiriasi masės, kokiu atstumu jos yra nuo motininės žvaigždės, cheminė sudėtis, ir t.t. Tad nereikia kabintis prie smulkmenų, kaip kas patikslinama, kai ir taip aišku, apie ką kalbama - čia yra ne svarbioji žinutės skaitytojui dalis *Aš asmeniškai dirbu centre, kuris bando galutinai išsiaiškinti, kaip formuojasi žvaigždės ir planetos aplink jas. Nors dalis atkarpų yra kaip ir žinoma, visas paveikslas yra visiškai neaiškus (ir tai, kas rašoma mokyklos vadovėliuose - jau dabar aišku, kad yra netiesa). Tad mūsų darbe sąvoka 'planeta' yra itin dažna. Nėra didelio skirtumo, ar ji skrieja Saulės sistemoje, ar aplink kitą žvaigždę, ar išvis laisvai skrajoja erdvėje. Sąvoka "egzoplaneta" yra naudojama tik kai reikia diferencijuoti tarp Saulės sistemos planetų ir planetų, esančių šalia kitų žvaigždžių, pvz. astronomijoje, atradus naują planetą.
svetys 2015-12-23 10:57
Gal jau jūs su Gediminu pradžiai perskaitykit nurodytą Vikipedijos straipsnį, mažumėlę paprotaukit (ne tik pasigrožėkite paveiksliukais), o jau tada dėstykit savo protingas mintis čia.
svetys 2015-12-24 10:21