Penkiaveidis higsas. Apie LHC anomaliją  (0)

LHC, Di­džia­ja­me prieš­prie­ši­nių had­ro­nų srau­tų grei­tin­tu­ve, vyk­sta kei­ste­ny­bės, ir šios keis­te­ny­bės fo­ne Higso bo­zo­no at­ra­di­mas 2012 me­tais (pa­žy­mė­tas No­be­lio fi­zi­kos pre­mi­ja 2013-aisiais) ga­li lik­ti kaip ko­lai­de­rio is­to­ri­jos ne pats svar­biau­sias epi­zo­das. Sa­ky­ti „vyks­ta keis­te­ny­bės“ vie­to­je „pa­da­rė at­ra­di­mą“ ten­ka, nes pa­tys fi­zi­kai sten­gia­si iš­si­reikš­ti at­sar­giai ir be­ve­li­ja kol kas kal­bė­ti apie „ano­ma­li­ją“. Žur­na­las Na­tu­re pa­skai­čia­vo, kad per pir­mą­sias de­vy­nias die­nas po gruo­džio 15-osios, kai apie „ano­ma­li­ją“ bu­vo pir­mą kar­tą pa­skelb­ta, teo­re­ti­kai spė­jo pa­skir­ti jai 94 moks­li­nius dar­bus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anomalijos ypatinga tuo, kad jos nenumato fizikos dėsniai, kuriais iki šiol pavykdavo aprašyti visas žinomas visatos daleles ir laukus. „Jei čia išties kažkas yra, tai bus pirmasis objektas už Standartinio modelio ribų“, – paaiškina MVU branduolinės fizikos mokslinio tyrimų instituto profesorius Eduardas Boosas (Boosas – vienas iš autorių 2012 metų mokslinio straipsnio, kuriuo buvo pranešta apie Higso bozono atradimą).

Standartinis modelis kartais vadinamas „elementariųjų dalelių Mendelejevo lentele“. Tačiau tai tikrai pernelyg grubus palyginimas. Iš tiesų šiuo modeliu klasifikuojamos visos dalelės (kvarkai, gliuonai, fotonai, neutrinai, Higso bozonas ir kitos), kaip periodinėje sistemoje klasifikuojami atomai. Tačiau standartinio modelio dalelės – ne tiesiog plytelės, iš kurių sudaryta materija, o veikiau jau kažkas panašaus į senovės graikų dievus, su aiškiai paskirstytais tvarkos palaikymo kosmose įgaliojimais. Gliuonai – tai, kas neleidžia atomų branduoliams (ir drauge mums visiems su Žemės planeta) subyrėti į šipulius. Dėl fotonų šviesa šviečia, o magnetas pritraukia geležies drožles. Higso bozonas daiktams suteikia masę*.

Anomalija 1,46 milijono kartų sunkesnė už elektroną, 800 kartų sunkesnė už protoną, 6 kartus sunkesnė už Higso bozoną ir beveik penkis kartus sunkesnė už aukščiausią kvarką (top quark)

Ir jei Mendelejevo lentelėje naują laukelį priklijuoti gan paprasta (taip atsitinka gan dažnai, kai sintezuojamas dar vienas sunkus radioaktyvus atomas), tai Standartiniam modelyje laisvų vietų nėra – visos funkcijos tarp dalelių išdalintos kartą ir visiems laikams. O anomalija dalelių panteone kelia nelauktą chaosą.

Pasidalinkite su draugais
(48)
(1)
(47)

Komentarai (0)