Geltona ir juoda: ką rodo šis pribloškiamas žemėlapis?  (2)

Duomenų tinklaraštininkas Maxas Galka sukūrė žemėlapį, kuriam pritaikė NASA naudojamą statistikos metodą. Rezultatas – daugiau negu iškalbingas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viskas labai paprasta. Tai – žmonijos populiacijos pasiskirstymo žemėlapis. Pusė žmonijos gyvena juodai pažymėtose sausumos teritorijose, o kita pusę – geltonose dėmėse. Taip, taip – tuose geltonuose šlakeliuose telpa pusė žmonijos – daugiau kaip 3,5 mlrd. žmonių. Didžiausia tokių geltonų dėmių koncentracija – Azijoje.

Vis dėlto kaip ankštai susispaudusi gyvena didžioji dalis žmonijos, kai vietos planetoje yra tiek daug.

"NASA statistinis modelis suskirsto žemės paviršių į 28 mln. mažyčių kvadratėlių, - apie žemėlapio sudarymo ypatumus pasakoja M. Galka. – Kiekvienas kvadratėlis yra maždaug 5 km ilgio ir 5 km pločio. Kiekvienas kvadratėlis įvertinamas pagal gyventojų tankį jame."

Geltona spalva kvadratėliui suteikiama, jei jame gyvena 8 tūkst. ir daugiau žmonių. Juoda – kai kvadratėlyje gyvena mažiau negu 8 tūkst. žmonių.

Štai toks, atrodytų, paprastas dichromatinis populiacijos suskirstymas į geltoną ir juodą spalvas atskleidžia, galima sakyti, stulbinamą žmonijos pasiskirstymo ant Žemės rutulio vaizdą. Didžioji žmonijos dalis akivaizdžiai sutelkta Azijoje – Gango žemumoje (Himalajų priekalnės) ir Rytų Kinijoje.

Nei Šiaurės Amerika, kurioje plyti JAV, nei Europa, nei kuris nors kitas žemynas nė iš tolo negali lygintis populiacijos tankumu su Pietryčių Azija. Abi Amerikos, didžiulė Afrika ir senutė Europa atrodo beveik tuščios – išskyrus kur ne kur geltonuojančias didmiesčių dėmeles ar Azijoje atkartojamas gyventojų santalkas prie didžiųjų upių (Afrikoje – prie Nilo žiočių). Apie Australiją išvis nėra ką ir kalbėti.

"Jungtinės Tautos prognozuoja, kad 2100-aisiais metais Žemėje žmonijos populiacija sieks jau 11 mlrd. gyventojų, - atkreipia dėmesį M. Galka. – Ar Žemėje yra pakankamai vietos apgyvendinti tiek žmonių? Pažvelgus į šį žemėlapį, atrodytų, kad vietos tikrai turėtų užtekti visiems. Tiesa, didžiosios prieaugio dalies tikimasi Afrikoje. Ar Afrika pajėgs tinkamai apgyvendinti dar 4 mlrd. žmonių?"

Ir pabaigai: geltonos dėmės, kuriose susigrūdusi pusė žmonijos, užima tik 1 proc. Žemės rutulio sausumos. 99 proc. – neapgyvendinti tyrai su kur ne kur pasitaikančiomis populiacijos salelėmis.

Ne mažiau įdomu į šį žemėlapį pažvelgti ir iš arčiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(98)
(1)
(97)

Komentarai (2)